Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Hva gjør jeg når børsene faller?

Du som har spart i fond eller aksjer i noen år har med stor sannsynlighet opplevd perioder med svingninger tidligere – det er nemlig ikke særlig uvanlig. Like fullt kan det være vanskelig å se på at verdien på sparepengene dine minker. Men ta det rolig – det kommer til å snu, før eller senere.

Den erfaringen er bra å ha i urolige tider. Markedene går opp og ned, det kan vi være sikre på. Problemet er at ingen – verken amatører eller børshaier – kan vite når det snur.

1. Vårt beste råd er å spare jevnlig

Start en spareavtale i fond, om du ikke har det allerede. Det behøver ikke være store beløp – minste sum er 250 kroner.

Med en spareavtale minskes effekten av børsens svingninger siden du kjøper når det er dyrt i noen måneder og billig i andre. Sparer du i minst fem år får du en god gjennomsnittspris på fondsandelene dine.

Det er enkelt å starte en spareavtale – det tar et par minutter med BankID på mobil. Dessuten er det godt å vite at du faktisk sparer.

2. Spre risiko – velg riktig sparing

Eier du en bolig i Norge, hvor du også har jobben og pensjonsopptjeningen din, kan det være lurt å spre sparingen din litt. Sparer du i et globalfond gir det diversifisering, du sprer risikoen over flere land og regioner.

Å velge et aktivt forvaltet globalfond gir også mulighet til å få tilgang til små og mellomstore bedrifter over hele verden, og få en avkastning over gjennomsnittet. Indeksfond derimot, kjøper en liten andel av de børsselskapene som inngår i indeksen og du kan gå glipp av spennende muligheter.

Bland aksjefond og rentefond, så minsker du risikoen og får en sparing som tåler svingninger bedre.

3. Ta ut penger du trenger på kort sikt

Skal du kjøpe noe eller trenger du en bestemt sum snart? Da kan det være lurt å ta ut summen og plassere den i banken, når det svinger på børsen. Å spare på bankkonto gir lav avkastning og på sikt taper sparepengene dine seg i verdi. For en buffer kan det være lurt å ha noen penger i banken.  

4.    Sparer du til pensjon?

Da har du flere år på å ta igjen et større eller mindre fall på børsen. Har du en lengre tidshorisont behøver du trolig ikke gjøre noe på grunn av tilfeldige opp- eller nedturer.

For deg som har kort tid til pensjonsalder er det generelle rådet å plassere en større andel av pensjonssparingen i rentefond og minke andelen i aksjefond. Med rentefond minsker du svingningene i spareporteføljen. Men husk at om du går helt ut av aksjefond minsker du mulighetene for god avkastning på sikt.

5. Behold roen

Vi mennesker styres i stor grad av følelser, og aksjemarkedet er intet unntak.

Det er vanlig at børsen beveger seg minst ti prosent fra årsbeste til årslaveste. For deg som sparer langsiktig får du flere fondsandeler når kursene er lave enn når de er høye. Det er altså når kursene er lave at du legger grunnlaget for god avkastning på sikt. Det er derfor en månedlig spareavtale er så smart.

En vanlig tabbe er å slutte å spare eller selge seg ned i urolige tider. Men resultatet blir at du får dårligere avkastning enn du skulle hatt.

 

6. Når du skal selge – spre uttakene

Har sparehorisonten din forandret seg eller har du nådd sparemålet? Når tiden er kommet for å bruke av pengene er det smart å spre uttakene.

Med en uttaksavtale får du jevnlig penger inn på bankkontoen din – du bestemmer selv hvor mye. Resten av pengene er fortsatt investert i fond og kan fortsette å gi avkastning, samtidig som du får penger på konto. Snakk med en av våre rådgivere om uttaksavtale – så finner dere den beste løsningen for deg.

Regn på sparingen
Se hvor mye penger sparingen din kan bli i fremtiden.
Prøv sparekalkulator arrow_right_alt

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up