Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Når maskinene råder

En ny rapport fra Goldman Sachs påpeker at vi allerede lever i en mer eller mindre automatisert verden og at dette kan forsterke den neste store nedturen for aksjemarkedene. Utgangspunktet deres er en økende frykt for at markedene er blitt mye mer sårbare med helautomatisert høyhastighetshandel.  

Det er ikke lenger vurderinger av fundamentale forhold som ligger til grunn for vurderinger om aksjer har falt nok eller om de fremstår som dyre eller billige. I en automatisert høyhastighetsverden har fokuset flyttet bort fra selskapers utvikling og verdiskaping. Vi står igjen med et slags elektronisk kasino hvor hastighet har erstattet kapital og maskiner har erstattet mennesker, kan de fortelle i sin rapport.

Før finanskrisen lå graden av automatisert aksjehandel på et sted mellom 25 og 35 prosent. Trenden var riktignok stigende, men akselererte raskt til over 60 prosent hvor den i dag ligger.

Denne utviklingen har i stor grad kommet i en relativt rolig verden. Og, under normale markedsforhold opptrer datamaskiner logisk og i henhold til forventninger. De globale finansmarkedene har stort sett vært en fredelig og oppadgående affære. Bare i korte perioder har det vært litt turbulens.

Men, det har også i perioden vært en økende mengde med superraske og uforklarlige fall. Ifølge Alexander Munk, en doktorgradsstudent i matematikk ved University of Michigan, og Erhan Bayraktar, som er professor i matematikk ved det samme universitetet, skjer det minst 12 ganger om dagen.  

Det siste av de store såkalte flash crash kom så sent som 5. februar i år da den amerikanske VIX-indeksen (for de fleste kjent som fryktindeksen) hadde sin største oppgang noensinne i løpet av en dag. Det var ingenting i fundamentale forhold og data som skulle tilsi en slik utvikling.

Utfordringen med automatiseringen er at datamaskiner trekker tilbake ytterligere likviditet om markedene faller raskt. Dermed forsterkes fallet.

Det store spørsmålet er hva som skjer neste gang det er et stort fall. Og dette fallet kommer som et resultat av komplekse faktorer som ligger utenfor det datamaskinene er programmert til å forstå. En verden styrt av dataprogrammert aksjehandel har ikke blitt stresstestet skikkelig enda.

Vi må ikke la oss lure inn i en falsk trygghet av at alt har gått oppover i 10 år. Den neste nedturen kan utløses helt andre steder enn der vi for tiden stirrer oss blind – enten det er på Trump eller annet.

Nå, rett før sommerferien setter inn, vil jeg bare minne på at godt gammelt håndtverk og selskapenes verdiskaping fortsatt er det som gjelder – ihvertfall på lengre sikt enn bare noen millisekunder.

Denne kommentaren har stått på trykk i Dagens Næringsliv

Aktiv forvaltning

Investeringer: 7 grunner til å velge aktiv forvaltning

Akkurat nå er det bare syv selskaper som dominerer den globale indeksen. Det er en stor fordel for ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Aktiv forvaltning

Verdien av å tenke selv

Folk kan ha mange ulike syn på samme fakta. Dette ser vi tydelig nå når det går bra i markedet. Vi ...

Noen aktive forvaltere er mer aktive enn andre – heldigvis!

Diskusjonen om aktiv versus passiv forvaltning er gammel. Men de mest vellykkede blant de aktive ...

Vekstmarkedene byr på rask verdiskaping

Vekstmarkedene er spennende områder for investorer som tør å ta risiko og har mot til å utnytte det ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det er knyttet risiko til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før tegning oppfordres det til å lese fondenes nøkkelinformasjon og prospekt. Oversikt over kostnader finnes på www.skagenfondene.no/kostnader.

keyboard_arrow_up