Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

SKAGEN Focus har fått gode bidrag den siste tiden, blant annet fra minneprodusenten SanDisk. Foto: Bloomberg.

Fire måneder etter oppstart har det høykonsentrerte aksjefondet SKAGEN Focus vokst til over 700 millioner kroner i forvaltningskapital og hittil 29 selskaper i porteføljen.

De første månedene har vært preget av kraftige svingninger og usikkerhet rundt den globale økonomien. Det har ført til en vaklende avkastning for SKAGEN Focus. Siden starten 26. mai har fondet falt 11,9 prosent. Oktober var sterk med en kursøkning på 10 prosent med gode bidrag fra blant annet minneprodusenten SanDisk, den amerikanske forsikringsgiganten AIG og det kanadiske gruveselskapet First Quantum.

Gode bidrag fra fiskeolje

Den USA-baserte kosttilskuddsprodusenten Omega Protein har utviklet seg i riktig retning og levert gode bidrag til fondet. Aktivistinvestorer har uttrykt sine meninger om en strategisk forandring for selskapet og avslørt at de har økt sin beholdning i kvartalet. Det har også SKAGEN Focus gjort.
- Basert på vurderingen av nylig gjennomførte transaksjoner i bransjen, kan oppgangen bli 100 prosent, konservativt regnet, sier forvalter Filip Weintraub.

Omega Protein var fondets nest største innehav ved utgangen av tredje kvartal 2015.

Mulighet etter Volkswagenskandalen

I kjølvannet av Volkswagenskandalen med generell svakhet i bilrelaterte aksjer, så SKAGEN Focus' forvaltere muligheten til å kjøpe aksjer i den tyske produsenten av halvledere Infineon. Selskapet støttes av den strukturelle omveltningen fra forbrenningsmotorer til hybrid, og det vil resultere i dobbelt så mye elektronikk per kjøretøy. Volkswagensituasjonen kan snarere akselerere selskapets vekst.

Infineon har også en sterk strategisk posisjon innen Auto Electrification (ladere, batterihåndtering) og selvstyrende biler/ Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). Det gjelder særlig innen radar- og sikkerhetsapplikasjoner. Disse områdene er vanskelige for konkurrentene å gå inn i.

I porteføljeforvalternes grunnscenario har aksjen minst 50 prosent oppside.

Appetittvekkende vurdering

I slutten av september kjøpte SKAGEN Focus seg inn i det internasjonale matvareselskapet Aryzta, etter at flere spørsmål rundt forretningsvirksomheten førte til en appetittvekkende vurdering av aksjen. Aryzta er en ledende leverandør av bakerprodukter som brød, muffins og kjeks til fastfoodrestauranter og store detaljhandelskjeder som McDonalds i USA og Lidl i Europa, med 60 bakerier i 25 land.

Med sin stabile vekst var Aryzta tidligere en favoritt blant investorer, men etter flere resultatbommerter er aksjekursen mer enn halvert de siste 15 månedene. Dette har fått SKAGEN Focus' forvaltere til å se på aksjen som attraktiv fra et risikojusert avkastningsperspektiv, sammen med forbedret forretningsdrift.

Flere nye selskaper i porteføljen

UNIQA er et ledende forsikringskonsern i Østerrike og Sentral- og Øst-Europa med virksomhet innen liv-, gjenstand- og ulykkesforsikring. Konsernet har flere koblinger til den østerrikske banken Raiffeisen. Blant annet har de et distribusjonssamarbeide i flere europeiske land. UNIQA i Østerrike står for 40 prosent av premiene sammenlagt og selskapet er nest største operatør etter Vienna Insurance. UNIQA International står for 30 prosent av selskapets premier. Raiffeisens produktdivisjon (12 prosent) er mindre i størrelse enn reassuransesegmentet (17 prosent) når det gjelder innhentede premier. Selskapet har levert solid i flere år, men på grunn av frykt for et svakt Øst-Europa generelt og den lave børsverdien er selskapet blitt ignorert av investorer.

Solazyme anvender mikroalger for å forvandle billig plantesukker til høyverdig fornybar olje og biologiske produkter til hygiene-, kosttilskudd- , kjemikalie- og drivstoffmarkedene. Ulike komplekse teknologier vil øke oljeproduksjonen betraktelig og gjøre det mulig å skreddersy oljer etter ulike kunders ønsker. I fabrikkene i Clinton Iowa og Moema i Brasil vil Solazyme nå øke produksjonstakten. Dessuten har selskapet utviklet en anerkjent og raskt voksende hudpleieserie som heter Algenist. Produktene selges i europeiske Sephorabutikker, som er deres hoveddistributør.

Solazyme flytter etablert teknikk til en større industriell prosess, men denne vil utvikles uregelmessig og aksjen kan være ganske volatil.

- Dersom Solazyme blir fremgangsrikt er oppsiden trolig den største av alle fondets posisjoner. På grunn av den grunnleggende usikkerheten beholder vi imidlertid en lite størrelse på posisjonen, forklarer Filip Weintraub.

USA-baserte Aercap er verdens største uavhengige flyleasingselskap. Det driver også innen motorleasing, handel og salg av reservedeler/service til fly. I desember 2013 ble Aercap transformert gjennom kjøpet av IFLC, som tidligere var størst innen flyutleie. IFLC ble kjøpt fra American International Group (AIG). Den nåværende flåten består av 1132 fly og ytterligere 340 er bestilt. Service er en integrert del av kontrakten med flyselskapene. Den nåværende ambisjonen er at ordreboken skal vokse med fem prosent årlig. Aercap nyter godt av økt reisevaner, som har blitt fordoblet hvert 15. år, men unngår risikoen knyttet til å drive flyselskap.

- Vi mener at Aercp-aksjene er kraftig undervurdert med hensyn til gevinstkapasitet, vekst og stabilitet, kommenterer Filip.

Fila Korea eier det globale varemerket Fila og andre varemerker som Titleist. Selskapet driver en global franchise-modell hvor holdingselskapet innhenter en lisensavgift. Men selskapet designer og selger selv active-wear, sportsklær, undertøy og sko direkte i Sør-Korea og USA. I 2011 kjøpte Fila Korea premium golfmerket Titleist sammen med et fåtall andre investorer. En børsintroduksjon av Titleist er planlagt i 2016. Blir den vellykket og vurderes i paritet med sammenlignbare konkurrenter kan det utkrystallisere en substansverdi tilsvarende hele Fila Koreas børsverdi i dag.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up