Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

Jonas Edholm er medforvalter i SKAGEN Focus. Foto: Maiken Kristoffersen

- SKAGEN Focus er mildt sagt et spennende fond. Med et globalt åpent mandat og en konsentrert portefølje kan man si at det er den mest rendyrkede måten å forvalte et fond på. Signaturbildet vi har valgt for fondet, maleriet med jakthunden, oppsummerer mye av hva det handler om: jaktinstinkt, aktiv forvaltning og energi, sier Jonas.

Hvordan finner du investeringsidéer?

- Det gjelder å hele tiden ville lære seg nye ting og være nysgjerrig. Som alle andre får jeg inntrykk av det jeg leser i aviser, hører «på byen», gjennom nettverk, på konferanser og i et stort antall møter med selskaper som vi har hvert år. Ofte kommer ideene når man begynner å se på et selskap og så oppdager andre, relaterte selskap eller konkurrenter. Og ikke minst har vi løpende diskusjoner…

Jonas har en lidenskap for å samle,  men når det kommer til aksjer gjelder det motsatte. Du skal aldri gifte deg med aksjene dine, råder han. Men det er samtidig viktig å ikke selge for tidlig heller, før selskapet har nådd sitt potensial.  Etter hvert lærer man seg til å kjenne igjen selskaper der tilsynelatende små endringer kan skape store problemer.

Tennisløfte

Karrieren innen finans har ikke alltid vært et innlysende valg. I tenårene spilte han tennis fem til seks ganger i uken og var med i en programmerergruppe.

Men farens jobb i Handelsbanken, med mange utenlandsreiser og utstasjonering ved bankens Hongkong-filial, vekte interesse for finansbransjen og jobb i utlandet. Under økonomistudiene i Uppsala studerte han noen av semestrene ved universitetet i Glasgow i Skottland og i Toulouse i Frankrike. Senere skrev han oppgave om fondsselskapet Wasas fondstilbud og etter eksamen fikk han jobb der. Han begynte som risikoanalytiker med å sette opp modeller for å håndtere store datamengder.

Tre krasjer senere

Etter noen år i Länsförsäkringar kom muligheten han hadde ventet på. Midt under IT-boblens topp i 1999 var han med og etablerte Länsförsäkringars kapitalforvaltningsenhet LF Capital i New York. Den påfølgende it-kollapsen ga viktige erfaringer.

- Den ekstreme oppgangen og det påfølgende ekstreme fallet fascinerte meg og gjorde meg litt mer bevisst på hvor viktig det er å forstå risiko og risikotaking. Tre børskrasjer hittil i mitt yrkesliv har lært meg at man aldri er utlært i denne bransjen. Det gjelder å ha en ydmyk innstilling til det markedet tilbyr. Investeringer er en kompleks materie – la ingen påstå noe annet – og det er det som stimulerer og utfordrer, sier han.

I 2002 ble LF Capital solgt til ABN Amro og samtlige ansatte ble sagt opp. Sammen med noen kollegaer reiste Jonas hjem til Stockholm og startet Sveriges første såkalte markedsnøytrale fond. Idéen var å kjøpe selskap parvis for å veie opp for risikoen. Jonas Edholm konstaterer at hedgefond nå som regel forbindes med høy risiko, men å hedge handler i bunn og grunn om å beskytte seg mot risiko.

Der andre ikke leter

Jonas beskriver seg som kontrær til bunns. Når markedet flokker seg rundt enkelte selskaper leter han etter kupp andre steder. Alt handler egentlig om å kjøpe noe som er uutforsket, som markedet kanskje umotivert ignorerer, men som man tror kan stige i verdi. Denne verdibaserte filosofien deler han med SKAGEN Focus-kollega Filip Weintraub. De traff hverandre i New York i 2001, da de begge jobbet for LF Capital.

Det ble begynnelsen på et profesjonelt samarbeid som har vart siden. De grunnla Labrusca Familiy Office i 2010 sammen, et selskap som frem til 2014 forvaltet globale aksjer.

- Filip og jeg passer bra sammen jobbmessig og kompletterer hverandre bra. Vi har samme idébase om hvilke typer selskaper som er interessante. Jeg må nok innrømme at vi har begge en forkjærlighet for komplekse situasjoner – ofte selskaper hvor det finnes et stort potensial for omvurdering – som mange andre investorer rygger tilbake fra.

- Vi er et sammensveiset team, klare til å komme i gang, sier Jonas.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up