Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

7 min lesing

August: Sterke fondsresultater tross geopolitisk uro

Sommermånedene (vi regner august inn her) har vært positive for de globale aksjemarkedene – riktignok målt i norske kroner. Men det mangler ikke på uværsskyer i vekstmarkedene. Fortsatt uro rundt utviklingen i Kina, i tillegg til høy inflasjon preget nyhetsbildet i måneden. Inflasjonsveksten ser ut til å sakke farten litt. Resultatsesongen bød ikke på store overraskelser, og markedene er fortsatt relativt robuste. Dette er delvis på grunn av økende tro på at renten vil nå toppen neste år.

På det geopolitiske fronten var det også i august uroligheter i Afrika. Et militærkupp i Gabon ble det niende kuppet sør for Sahara i løpet av bare tre år. Og det var ikke bare i denne regionen vekstmarkedene var under press i august. Kina skapte også negative overskrifter, særlig på grunn av det kinesiske eiendomsselskapet Evergrande. Selskapet gjenopptok handelen etter halvannet års suspensjon, og umiddelbart etterpå falt selskapet med 80 prosent. Dette er en urovekkende påminnelse om utfordringene det gjeldstyngede eiendomsmarkedet i Kina står overfor. De kinesiske myndighetene økte stimulansene og senket renten, men utenlandske investorer trakk seg tilbake, selv om viktige råvarer som jern, kobber og olje holdt seg stabile eller steg.

Fire av våre fem fond slo sine referanseindekser i august.

SKAGEN Global

I det globale aksjefondet SKAGEN Global var avkastningen nøyaktig på linje med referanseindeksen MSCI All Country World. Begge endte måneden med 2,2 prosent avkastning. For flere avkastningstall, se nederst i artikkelen.

Fondets tre beste bidragsytere var amerikanske selskaper: Gjenforsikringsselskapet Brown & Brown, Mastercard som tilbyr betalingsløsninger, og konsulentfirmaet Marsh & McLennan. Alle tre presenterte sterke kvartalsrapporter med optimistiske fremtidsutsikter.

På den negative siden dro to luksusmerker og en lavpriskjede ned: Den amerikanske lavpriskjeden Dollar General, samt luksusmerkene Estee Lauder, som produserer kosmetikk, og LVMH, gruppen bak kjente merker som Louis Vuitton og Moët-champagne. Prisnivået er det eneste de tre ikke har til felles, men alle sliter med store varelagre og driftsutfordringer.

Luksusmerkene sliter fortsatt i Kina, da etterspørselen ikke har kommet skikkelig tilbake etter pandemien, mens Dollar General opplever fallende salg fordi inflasjonen har truffet amerikanske lavinntektsforbrukere hardt.

Les statusrapporten

SKAGEN Focus

Vårt fokuserte small-/mid-cap aksjefond SKAGEN Focus leverte en avkastning på 0,9 prosent i august, det var bak referanseindeksen som leverte 2,2 prosent i måneden. Flere avkastningstall finner du nederst i artikkelen.

Blant posisjonene som bidro positivt finner vi den amerikanske supermarkedkjeden Albertsons, som fortsatt handles til en betydelig rabatt sammenlignet med tilbudet fra oppkjøpsselskapet Kroger. Også fondets japanske finansselskaper, inkludert Shiga Bank og Japan Post Holding, viste gode takter, blant annet som en effekt av positive forventninger til at rentekurven vil stabilisere seg.

Posisjonene som trakk ned var hovedsakelig gruveselskaper, ettersom svak inntjening og økende politisk usikkerhet i markedene de opererer i hadde en negativ innvirkning.

I august ble det gjort en enkelt tilføyelse til porteføljen: First Horizon, en amerikansk bank som forvalterne mener er undervurdert i forhold til selskapets virkelige verdi – og som viser klare tegn til å stå foran en revurdering på mellomlang sikt.

Les statusrapporten

SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki leverte en avkastning på -0,1 prosent i august. Det var likevel langt bedre enn referanseindeksen som endte måneden på -1,3 prosent. Du finner flere avkastningstall nederst i artikkelen.

Fremgangen i fondet denne måneden ble drevet av blant annet det russiske supermarkedsselskapet Magnit, som fullførte et tilbakekjøpsprogram hvor de kjøpte tilbake 21 prosent av aksjene fra ikke-russiske investorer. Dette førte til en revurdering av selskapet. Oljeselskapet Lukoil har også søkt om tillatelse til et lignende tilbakekjøp, hvor de kan kjøpe en 25 prosent andel av selskapet til halv pris. SKAGENs politikk er fortsatt å selge oss ut av russiske selskaper når det blir mulig.

Til tross for en nedgang i inntjeningen i det siste halvårsregnskapet, lå det kinesiske oljeselskapet CNOOC fortsatt foran markedets forventninger i juni, noe som bidro positivt til fondets avkastning. Også det koreanske kosmetikkselskapet Cosmax fortsatte sin oppgang etter sterke resultater i andre kvartal og en økning på mer enn 150 prosent sammenlignet med året før.

De største negative bidragene kom fra det kinesiske forsikringsselskapet Ping An, som led under markedets bekymringer for investeringsporteføljen, samt den brasilianske bioenergiprodusenten Raizen. Her falt kursen etter svak utvikling i andre kvartal, der selskapet hadde redusert salget av sukker og etanol i håp om bedre priser i månedene som kommer. Også den norske landbaserte lakseoppdretteren Atlantic Sapphire falt betydelig etter et svakt kvartalsresultat – og meldingen om at selskapet muligens vil bryte sine forpliktelser overfor banken i tredje kvartal.

Fondet investerte i to nye selskaper i august – det meksikanske helsekonglomeratet Genomma Lab, som produserer en rekke reseptfrie medisiner og hudpleieprodukter. Selskapet er i ferd med å flytte produksjonen tilbake til egen virksomhet, noe som kan forbedre marginene betraktelig. Den colombianske supermarkedskjeden Exito ble også en del av porteføljen, etter at selskapet ble skilt ut fra sitt morselskap GPA.

Les statusrapporten

SKAGEN m2

I august leverte eiendomsfondet SKAGEN m2 en avkastning på 1,7 prosent, litt bedre enn indeksen MSCI All Country World Index Real Estate IMI, som endte på 1,6 prosent. Flere avkastningstall lenger ned i artikkelen.

Markedet for global eiendom opplevde en dramatisk måned i august. I USA steg renten på tiårige obligasjoner til sitt høyeste nivå siden 2007 på grunn av frykt for innstramninger. I Storbritannia falt boligprisene med 5,3 prosent sammenlignet med året før - det raskeste fallet på 14 år.

Fondets beste prestasjon kom blant annet fra det amerikanske selskapet Digitalbridge, som forvalter digital infrastruktur. De leverte en sterk kvartalsrapport som viste positiv utvikling i tråd med selskapets mål. På den andre siden trakk det brasilianske logistikkselskapet LOG ned, selv om de presenterte en kvartalsrapport som var i tråd med forventningene.

Les statusrapporten

SKAGEN Vekst

Det nordisk/globale aksjefondet SKAGEN Vekst hadde en avkastning på 2,9 prosent i august, som var bedre enn indeksen MSCI Nordic/MSCI AC ex. Nordic, som endte på 2,4 prosent. Flere avkastningstall nederst.

Det beste positive bidraget kom fra fondets største posisjon, Novo Nordisk, som steg 21 prosent. Dette skjedde særlig på grunn av en ny studie som viste at deres populære slankemiddel Wegovy også kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

På den negative siden trakk det kinesiske forsikringsselskapet Ping An ned. Markedet frykter at en svekket økonomisk vekst i Kina vil redusere etterspørselen etter forsikringsprodukter. Fondets forvaltere mener imidlertid at dette allerede er priset inn i aksjen.

Forvalterne økte posisjonene i både finske Nokia og danske ISS i august. Selv om begge selskapene presenterte relativt svake kvartalsrapporter, valgte SKAGEN Vekst-teamet å gå mot strømmen og utnytte den reduserte aksjeprisen til å kjøpe mer.

Fondet solgte seg helt ut av den norske lakseoppdretteren Salmar etter en sterk kvartalsrapport. Novo Nordisk ble også solgt ned, da selskapets sterke utvikling medførte at det utgjorde en større andel av fondet enn tillatt. Novo Nordisk er imidlertid fortsatt fondets største posisjon, med en vekt på 9 prosent.

Les statusrapporten

Avkastning per 31. august 2023

avkastning august 2023.JPG

Klikk på tabellen for en større versjon. Perioder over 12 mnd viser gjennomsnittlig årlig avkastning.

Aksjemarkedet

Hva gjør du når aksjemarkedene faller?

Hva er det som gjør at noen får superavkastning på sparingen sin, og andre får langt mindre? Hva ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Aksjemarkedet

Globale megatrender setter eiendom i sentrum

Eiendom blir en stadig viktigere del av den globale økonomien. 

Hvordan bør du spare nå?

- Det er i perioder som dette du kan legge grunnlaget for god langsiktig avkastning, sier Pål ...

Fem grunner til at du kan ta børsuro med ro

Det er særlig én ting som gjør at du som fondssparer kan ta børsuro og inflasjonsfrykt med ro. Spar ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up