Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Markedsoppdatering: Sjeldent god start på året

2023 har tatt en helt annen retning fra start enn det generelle inntrykket av 2022 skulle tilsi. De globale aksjemarkedene fikk en pangåpning på året og steg kraftig gjennom januar. Markedet synes å ane at de raske renteøkningene nærmer seg toppen, og det gir litt optimisme for fremtiden. For vekstmarkedene gikk det enda bedre. Gjenåpningen i Kina, kombinert med en svakere dollar bidro til at vekstmarkedene slo de utviklede markedene i januar.

Den økte optimismen i markedet førte i sin tur til at rentenivåene falt betydelig for de fleste løpetider. Dette medførte at sektorer som hadde et tøft år i 2022, som teknologi og eiendom, kom relativt sterkt tilbake.

SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki fortsatte den sterke utviklingen fra fjoråret, og endte januar med en avkastning på sterke 11,4 prosent. Indeksen kom inn på 9,4 prosent. For flere avkastningstall se tabellen nederst i artikkelen.

Det var særlig gjenåpningen i Kina, og en svakere dollar bidro som bidro til den gode avkastningen i vekstmarkedene. Forvalterne opplever markedet som mer gunstig for aktiv aksjeplukking. Det ventes vekst i den kinesiske økonomien, og det er også tegn til at myndighetenes hardhendte regulering av ulike sektorer har nådd toppen. Det har vært gunstig for våre internett- og teknologirelaterte selskaper. Blant de beste bidragsyterne i januar var Alibaba, som blant annet fikk godkjent restruktureringen av Ant Consumer Finance. Prosus og Naspers fortsatte deres omfattende tilbakekjøp av aksjer, samtidig som det gradvise nedsalget i Tencent fortsatte. Oppfatningen av bedre grunnleggende forhold i Kina har allerede påvirket verdsettelsen i Kina positivt, og forvalterne reposisjonerer derfor porteføljen gradvis mot de neste undervurderte selskapene.

Vi besøkte nylig våre brasilianske selskaper, inkludert Raizen. Det er et bioenergiselskap som var en negativ bidragsyter i måneden på grunn av usikkerhet rundt Lulas politiske agenda.

Les statusrapporten (på norsk)

SKAGEN Global

I absolutte termer hadde SKAGEN Global en god måned, men havnet likevel litt bak indeks med en avkastning på 8,2 prosent, mot indeksens 8,7 prosent. Flere avkastningstall finner du i tabellen nederst på siden.

Fondets beste bidragsytere var det franske luksuskonglomeratet LVMH, som kontrolleres av den kjente Arnault-familien. LVMH har vært i porteføljen flere år, og kunne offentliggjøre imponerende inntekstvekst. De har i tillegg vist hvordan de fremmer de attraktive varemerkene i porteføljen de siste årene. Den dårligste bidragsyteren var Intuitive Surgical, den globale lederen innen robotassistert kirurgi. Mange sykehus sliter med underbemanning etter pandemien, men vi tror disse flaskehalsene vil gradvis forbedres de kommende kvartalene.

Les statusrapporten (på norsk)

SKAGEN Focus

Det globale aksjefondet med vekt på små- og mellomstore selskaper SKAGEN Focus hadde også en særdeles sterk måned, drevet primært av god aksjeplukking. Fondet opplevde å sette ny kursrekord i måneden, og ga en avkastning på 12,6 prosent, mot indeksen 8,7 prosent. Resten av avkastningstallene finner du i tabellen nederst på siden.

Fondets beste bidragsyter i måneden var metanolprodusenten Methanex. Metanolprisene har holdt seg høye og selskapet er i ferd med å bygge større produksjonskapasitet. En annen god bidragsyter var halvlederprodusenten STM, som leverte en solid inntjeningsrapport og -utsikter, tross bekymringer om mørkere utsikter for bransjen. Forvalterne solgte seg ut av Ubisoft, som var en av de svakere bidragsyterne i måneden. Investeringscaset er blitt ytterligere svekket på grunn av alvorlige selskapsstyringsspørsmål.

Les statusrapporten

SKAGEN m2

Også eiendomsfondet SKAGEN m2 fikk en rekordbra start på året. Markedet begynner å prise inn mindre aggressive renteøkninger fremover, og litt mer positive utsikter. Fondet oppnådde 9,4 prosent avkastning i januar mens indeksen steg 10,3 prosent.

I oktober skrev vi at investorer bør vurdere en forsiktig reinvestering i børsnotert eiendom før den økonomiske syklusen snur. Det er fortsatt viktig å være selektiv i hvilke selskaper vi investerer i, men verdsettelsen i markedet er i ferd med å stige.

De beste bidragsyterne i måneden var logistikkoperatørene CTP og Catena. Begge dro nytte av bedre fundamentale forhold i segmentet, i tillegg til sterk innhenting i det europeiske eiendomsmarkedet. Den dårligste bidragsyteren var Self-Storage Group, uten at vi kan se noen åpenbar grunn til det.

Les statusrapporten

SKAGEN Vekst

SKAGENs eldste fond det nordisk-globale aksjefondet SKAGEN Vekst satte kursrekord i januar. Med en avkastning på 8,1 prosent var de nær et prosentpoeng foran indeksen som endte på 7,2 prosent for måneden. Flere avkastningstall finner du nederst i artikkelen.

I tillegg til de generelt gode markedsforholdene var det særlig vekstmarkedsselskapene som bidro til avkastningen. Det kinesiske finanskonglomeratet Ping An var den beste bidragsyteren, som har fått vind i seilene etter at Kina lettet på covidrestriksjonene mot slutten av fjoråret. På den negative siden finner vi norske Bonheur, som hadde en vanskelig måned til tross for at det ikke var noen  selskapsspesifikke nyheter. Forvalterne solgte seg ut av shippingselskapet Golden Ocean etter at aksjen nådde kursmålet. Pengene ble brukt til å investere i danske ISS. Forvalterne fortsetter å fokusere på attraktivt prisede selskaper innen finans, industri og energi.

Les statusrapporten

 

Avkastning per 31. januar 2023

avkastning januar 2023.JPG

Klikk på tabellen for en større versjon. Perioder over 12 mnd viser gjennomsnittlig årlig avkastning.

Børs

SKAGEN Global: Tålmodig og langsiktig

Vårt globale aksjefond har i år ligget etter den teknologitunge globale indeksen, men er godt ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Mai: Opptur i globale markeder

Kunstig intelligens dro de globale markedene opp i mai, og KI var et viktig tema i vekstmarkedene ...

Alexandra Morris: Verdier i fokus

De siste inflasjonsdataene har beroliget investorer og antydet at rentekutt kan være nærmere enn ...

April: Markedets tålmodighet ble satt på prøve

April var preget av en nedgang i aksjemarkedene etter et sterkt første kvartal. Globale markeder ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up