Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

7 min lesing

November: Opptur og positiv avkastning

Etter å ha underprestert gjennom noen måneder, kom de globale aksjemarkedene sterkt tilbake i november. Inflasjonen ser ut til å avta, og sentralbankene antyder diskret at vi kanskje nærmer oss slutten av en periode med økende renter. Men det er utfordrende å forutsi makroøkonomien – for ikke så mange år siden avfeide de samme sentralbankene frykten for fremtidig inflasjon med ord som 'forbigående trend', og virkeligheten viste seg å være ganske annerledes.

Det var de amerikanske aksjene som ledet an i november, tett fulgt av de europeiske og deretter de japanske, mens Kina fortsatte å ligge etter, til tross for omfattende statlige stimuli.

I alle fem aksjefond ga gode positive resultater, men det var bare SKAGEN Focus som oppnådde positiv avkastning på den relative skalaen og slo sin indeks.

SKAGEN Focus

Det konsentrerte small-/mid-cap-fondet SKAGEN Focus leverte den beste måneden i år. Med en avkastning på 6,2 prosent var november både absolutt og relativt en positiv opplevelse, ettersom referanseindeksen MSCI ACWI bare nådde 5,4 prosent. Flere avkastningstall finner du nederst i artikkelen.

Den japanske virksomheten Pasona bidro mest i november ved å godta å selge sin andel i datterselskapet Benefit One, noe som bidro positivt til kursen. Et annet sterkt bidrag kom fra den undervurderte gullgruven Fortuna Silver Mines, som i sitt siste regnskap viste tydelig evne til å omdanne aktiva til avkastning. Med en stigende gullpris tegner det seg et samlet bilde av et selskap med fremtidig potensial.

I motsatt ende trakk den tyske pottaskeprodusenten K+S mest ned, da markedets aktører er bekymret for en avdempet prisutvikling.

Forvalterne tok deler av gevinsten i Pasona og reduserte også sin posisjon i den amerikanske hotelloperatøren Marcus Corp, ettersom det er bedre risikobelønning andre steder. Forvalterne økte posisjonen i den spanske bildelprodusenten Gestamp til attraktiv kurs, og kjøpte seg inn i et nytt selskap: Doosan Bobcat, en av verdens største produsenter av maskiner for bygg og gruvedrift. Doosan Bobcat handles med betydelig rabatt på grunn av investorenes lave forventninger på grunn av en syklisk stillstand i noen av selskapets markeder. Forvalterne mener imidlertid at det er betydelig oppside i verdsettelsen, som vil materialisere seg så snart forholdene normaliserer seg.

SKAGEN Global

Aksjefondet SKAGEN Global oppnådde en avkastning på 4,9 prosent i november, noe som var noe under MSCI ACWI-indeksen som leverte 5,4 prosent. Se avkastningstabellen nederst i artikkelen.

De største positive bidragene til avkastningen kom fra kredittvurderingsselskapet Moody's, samt IT-selskapene Microsoft og Accenture. Moody's har hatt en positiv utvikling gjennom året, og dette ser ut til å fortsette i lys av forventninger om et lavere rentemiljø. Dette resulterer i økt etterspørsel etter rådgivning om refinansiering og obligasjonsutstedelser.

De to IT-gigantene, Microsoft og Accenture, ser også lyst på fremtiden. De har tålt en periode med økonomisk turbulens og vil dra nytte av den kommende økte oppmerksomheten rundt kunstig intelligens.

På den annen side trakk kosmetikkonsernet Estee Lauder, logistikkjempen DSV og den kanadiske jernbaneoperatøren Canadian Pacific mest ned i måneden. I tilfellet Canadian Pacific skyldes avkastningen at den mexicanske regjeringen har intervenert i landets jernbanesektor, noe som har hatt en negativ innvirkning på sektoren. Estee Lauder og DSV har begge blitt grundig beskrevet av forvalterne tidligere i år.

SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki oppnådde til tross for en positiv absoluttavkastning på 1,8 prosent ikke å matche MSCI EMI-indeksen, som leverte 4,2 prosent den måneden.

De to IT-selskapene, nederlandske Prosus og sørafrikanske Naspers, var månedens vinnere. Begge drar nytte av sterk inntjening i Tencent i tillegg til vedvarende tilbakekjøp av aksjer. Også Samsung Electronics ser ut til å være over det verste og forventer å snu inntjeningen i løpet av de kommende kvartalene, delvis som et resultat av økte priser på minnebrikker og kutt i produksjonen på tvers av minnebrikkeindustrien, noe som fører til reduserte lagre. Det brasilianske bankkonsernet Banco do Brasil fortsatte også sin sterke vekst med overraskende gode driftsresultater og en fortsatt attraktiv verdsettelse.

De største negative bidragsyterne var webkonglomeratet Alibaba, som falt på grunn av selskapets beslutning om å avbryte en planlagt spin-off av deres skyvirksomhet. Også forsikringsselskapet Ping An falt da det ble kjent at selskapet er bedt av den kinesiske regjeringen om å redde den kontroversielle eiendomsutvikleren Country Garden, selv om Ping An selv har benektet historien. For den sørafrikanske platinumprodusenten Sibanye skuffet driften, noe som førte til en upopulær beslutning om å sikre finansiering gjennom konvertible obligasjoner, med risikoen for utvanning av verdien for nåværende investorer.

SKAGEN m2

I eiendomsfondet SKAGEN m2 hadde vi en sterk november måned. Fondet oppnådde en avkastning på 6,8 prosent, sammenlignet med indekset MSCI ACWI Eiendommer IMI som hadde en avkastning på 7,3 prosent. Flere avkastningstall nederst i artikkelen.

De mest positive bidragene denne måneden kom fra selskapene Cellnex i Spania, som driver teletårn, Grainger i Storbritannia, som leier ut privatboliger, og Castellum i Sverige, en av Sveriges største børsnoterte eiendomsselskaper. Cellnex presenterte solide resultater for tredje kvartal med klare planer for fremtiden. Grainger viste positiv utvikling i årsregnskapet og kunngjorde et nytt partnerskap med jernbaneselskapet Network Rail for å bygge over 2 000 nye boliger. Jernbaneselskaper er attraktive partnere i slike prosjekter på grunn av tilgangen til sentralt plasserte tomter til rimelige priser.

På den andre siden opplevde det amerikanske selskapet Marcus Corporation, som driver hoteller og kinoer, en nedgang uten en tydelig årsak. Det nest dårligste bidraget kom fra det hongkongbaserte eiendomsselskapet CK Asset, på grunn av svak utvikling i det private boligmarkedet i Hongkong og meldinger om fortsatt økonomisk nedgang som påvirker boligprisene. CK Asset er imidlertid en solid og defensiv entreprenør og forventes å kunne håndtere utfordringene i et vanskelig miljø.

SKAGEN Vekst

Aksjefondet SKAGEN Vekst, med fokus på nordiske og globale markeder, oppnådde en avkastning på 2,2 prosent i november, mens indeksen, sammensatt av MSCI Nordic og MSCI AC ex. Nordic, hadde en avkastning på 6,2 prosent i samme periode. Se flere avkastningstall nederst i artikkelen.

Det danske selskapet ISS, som tilbyr fasilitetsservices, var blant de beste i SKAGEN Vekst denne måneden etter sterke resultater i tredje kvartal. Forvalterne møtte selskapets toppledelse i november og forlot møtet med økt tillit til investeringen. Det er potensiale for forbedrede marginer og betydelig vekst i avkastningen til investorene.

Den svenske lastebilprodusenten Volvo AB leverte også gode resultater. Til tross for en dårligere økonomiske forutsetninger fortsetter ordrene på lastebiler å komme, spesielt fra USA. Aksjen fikk også positivt momentum etter at streiken ved Volvo-eide Mack Truck endelig ble avsluttet, og selskapet unngikk dermed potensielt kostbare produksjonstap. Den amerikanske banken Citigroup presterte bra og viser tegn på suksess med planen om å redusere kostnader og forenkle organisasjonen.

Som i SKAGEN Kon-Tiki trakk også to kinesiske selskaper ned i SKAGEN Vekst – forsikringsselskapet Ping An og nettgiganten Alibaba. Forvalterne mener imidlertid at markedet har undervurdert den iboende verdien av disse to selskapene, til tross for utfordrende makroøkonomiske forhold i Kina. Begge selskapene har dyktige ledelser, høy lønnsomhet, gode vekstutsikter og fornuftig kapitalallokering.

Etter besøk hos selskaper i Korea bestemte forvalterne seg for å øke posisjonen i gjenforsikringsselskapet Korean Reinsurance. Her ser de stort potensiale, spesielt i et markedsmiljø med høyere priser både internasjonalt og på hjemmemarkedene, noe som kan føre til betydelig avkastning hvis selskapet fortsetter å kommunisere klart og konsistent med investorene.

Avkastning per 30. november 2023

avkastning november 2023.png

Klikk på tabellen for en større versjon. Perioder over 12 mnd viser gjennomsnittlig årlig avkastning.

Aksjemarkedet

Hva gjør du når aksjemarkedene faller?

Hva er det som gjør at noen får superavkastning på sparingen sin, og andre får langt mindre? Hva ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Aksjemarkedet

Globale megatrender setter eiendom i sentrum

Eiendom blir en stadig viktigere del av den globale økonomien. 

Hvordan bør du spare nå?

- Det er i perioder som dette du kan legge grunnlaget for god langsiktig avkastning, sier Pål ...

Fem grunner til at du kan ta børsuro med ro

Det er særlig én ting som gjør at du som fondssparer kan ta børsuro og inflasjonsfrykt med ro. Spar ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up