Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Oktober: Høye energipriser og økt inflasjon

10. november 2021

Det var en positiv måned for de globale aksjemarkedene i oktober. Selskapene gode inntjening gjorde investorenes bekymring for inflasjon og flaskehalser i leverandørkjedene til skamme, hvert fall for en stund. Vekstmarkedene hadde større motgang, hvor økte energipriser betyr strammere likviditet i mange av økonomiene. Samtidig har de regulatoriske innstrammingene i Kina fortsatt effekt.

Inflasjonen påvirker eiendomsmarkedet positivt, det samme gjelder de sektorene som får et løft når prisene stiger og leverandørkjedene sliter med å gjøre jobben sin.

SKAGEN Global

Vårt globale aksjefond SKAGEN Global hadde en god oktobermåned, både relativt og absolutt. Fondet avsluttet oktober med en avkastning på 5,1 prosent mot indeksens 1,9 prosent. De siste fem årene ligger fondet også foran indeks med 17,1 mot 15,2 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning.

Den beste bidragsyteren i måneden var teknologikjempen Microsoft som har levert en svært god omsetningsvekst det siste kvartalet, og viser at forretningsmodellens fokus på skalerbarhet og innvoasjon er riktig. I motsatt ende finner vi Visa, som sliter med lav reiseaktivitet. Det betyr at internasjonale betalinger først vil nå pre-pandemi nivå i 2023.

Les månedsrapporten (på norsk)

Morningstar Direct har nylig kåret SKAGEN Global som det beste fondet i verden i 2021 i kategorien Global Large-Cap Blend Equity.

morningstar_global.PNG

SKAGEN Kon-Tiki

For vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki ble oktober en måned på linje med det generelle vekstmarkedet. Fondet leverte lik avkastning som indeks i måneden, begge endte på -2,1 prosent. På fem års sikt ligger fondet fortsatt noe bak indeksen med 7,3 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning mot indeksens 9,9 prosent. Fondet har ikke kjøpt eller solgt noen poster i løpet av måneden.

Topp-listen preges av kinesiske internettselskaper som har fått en renessanse, både Alibaba og Prosus er månedens beste bidragsytere. Her finner vi også kobberprodusenten Ivanhoe Mines. På listen over de dårligste bidragsyterne ligger selskaper vi er vant til å finne blant de beste bidragsyterne. LG Electronics har vekst på topplinjen, men i motsetning til SKAGEN Kon-Tiki er markedet bekymret for økte råvarepriser.

Les månedsrapporten  (på norsk)

SKAGEN Focus

Med en avkastning på -0,2 prosent havnet fondet med innretning mot små- og mellomstore selskaper SKAGEN Focus 2,1 prosentpoeng bak sin referanseindeks i måneden. På fem års horisont har SKAGEN Focus gitt 12,2 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning mot indeksen 15,2 prosent.

Månedens beste bidragsyter var kobberprodusenten Ivanhoe Mines som fortsetter å overtreffe markedets forventninger. En annen positiv bidragsyter var bilutleiefirmaet Sixt som fortsatt nyter godt av et høyere prisnivå.

I den andre enden av skalaen finner vi spillutvikleren Ubisoft. Markedet er bekymret for det kortsiktige fokuset på de siste spillutgivelsene fremfor å se på det langt lysere langsiktige bildet.

SKAGEN Focus kjøpte seg ytterligere opp i en eksisterende posisjon i det undervurderte japanske konglomeratet Panasonic. Markedet begynner så smått å anerkjenne restruktureringen, samt selskapets produksjon av batterier til elbiler. Fondet kjøpte seg også inn i et nytt selskap, nemlig amerikanske Textainer, som er en av verdens ledende utleiere av skipscontainere. På grunn av den økte etterspørselen har selskapet kunnet øke prisene betraktelig. Det lover godt for fremtidig inntjening.

Les månedsrapporten

SKAGEN Vekst

Det nordisk-globale fondet SKAGEN Vekst oppnådde 1 prosent avkastning i måneden mot 2,1 for indeksen, likevel ligger fondet godt foran indeks hittil i år. På fem års horisont har SKAGEN Vekst gitt 13,4 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning mot indeksen 15,8 prosent.

Den dårligste bidragsyteren i måneden var det Samsung Electronics som sto for. Markedet er bekymret for fallende priser på minnekort, men det er ikke en bekymring forvalterne deler.

På topp finner vi danske Novo Nordisk som for tredje gang i år oppjusterte forventningene til overskuddet. De historisk høye energiprisene gjorde at Bonheur har økt inntjeningen på fornybar energi og var dermed også en av de beste bidragsyterne.

Les månedsrapporten

SKAGEN m2

Eiendomsfondet SKAGEN m2 gikk noe tilbake og endte oktober på -0,1 prosent, mot indeksens 1,5 prosent avkastning. På fem års horisont er bildet atskillig mer positivt hvor fondet har gitt 11,1 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning mot 6,7 prosent for indeksen.

Det amerikanske eiendomsmarkedet klarte seg bedre enn det europeiske og asiatiske. Kontorbygninger ligger fortsatt litt bak over hele verden, mens inflasjonen skaper svingninger for øyeblikket vil det trolig være positivt for eiendomsmarkedet generelt fremover.

Den beste bidragsyteren i måneden var norske Self Storage Group som hadde en god måned. Logistikkbransjen havner på andreplass med svenske Catena. På bunnplasseringen finner vi brasilianske Log, som hadde en solid kvartalsrapport men blir straffet av markedet på grunn av den makroøkonomiske utviklingen.

Forvalterne solgte seg ut av franskeide Icade på grunn av en utsatt børsnotering. Situasjonen i det kinesiske eiendomsmarkedet innebærer at fondet er solgt ut av Chinese CR Land. Forvalterne kjøpte seg inn i US Hudson Pacific Properties, som har de fleste av eiendommene sine på den amerikanske vestkysten.

Les månedsrapporten

 

Børs

SKAGEN Global: Tålmodig og langsiktig

Vårt globale aksjefond har i år ligget etter den teknologitunge globale indeksen, men er godt ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Mai: Opptur i globale markeder

Kunstig intelligens dro de globale markedene opp i mai, og KI var et viktig tema i vekstmarkedene ...

Alexandra Morris: Verdier i fokus

De siste inflasjonsdataene har beroliget investorer og antydet at rentekutt kan være nærmere enn ...

April: Markedets tålmodighet ble satt på prøve

April var preget av en nedgang i aksjemarkedene etter et sterkt første kvartal. Globale markeder ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up