Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Hvordan ble fondene påvirket av inflasjonsfrykten?

Økt prispress skapte bekymring for investorer og økonomieksperter i mai, men det hindret ikke at de globale aksjemarkedene hadde en god måned. De makroøkonomiske dataene fortsetter å overraske positivt etter hvert som vaksinen rulles ut, og stadig flere land åpner opp igjen. Rotasjonen mot verdiselskaper fortsatte også i mai, som ga ytterligere medvind til fondene. I eiendomsmarkedene nyter man godt av den sterke veksten og de lave rentene. Eiendomssektoren er også blant de sektorene som faktisk kan dra nytte av inflasjon ved at eierne kan øke leieinntektene i takt med prisstigningen. Som langsiktig investor pleier forvalterne i SKAGEN å si at kortsiktige svingninger er bare støy som er prisen å betale hvis du vil oppnå god langsiktig avkastning.

SKAGEN Focus

Det konsentrerte globalfondet SKAGEN Focus fortsetter å levere solid avkastning, både abolutt og relativt. Igjen var det særlig gruveeksponeringen som drev fondet oppover. Gullgruveselskapet Roxgold var blant de beste bidragsyterne i måneden, blant annet på grunn av oppkjøpsprosessen hvor Fortuna Silver kjøper Roxgold. Også bilutleiefirmaet SIXT bidro godt etter meldinger om at omsetningen normaliseres tidligere enn forventet etter pandemien.

I løpet av måneden solgte SKAGEN Focus seg ned i Ivanhoe Mines. Første produksjonsdag nærmer seg, og kursmålet er snart nådd som følge av oppvurdering av selskapet. Den spanske papirmasseprodusenten Ence, som har vært en solid investering, endte måneden litt ned etter at prisene på papirmasse har stabilisert seg.

Forvalterne solgte seg ut av gjenvinningsselskapet Befesa etter at aksjen nådde kursmålet, og kjøpte seg i stedet opp i Graftech.

SKAGEN Focus endte måneden med en avkastning på 3,5 prosent, mot indeksen 1,7 prosent. På fem års horisont ligger fondet fortsatt noe bak referanseindeksen med 12,6 prosent mot 14 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning.

SKAGEN Global

Forvalterne i SKAGEN Global tar inflasjonsfrykten med stoisk ro, siden fondet er posisjonert for å takle en lang rekke makroøkonomiske scenarier på lengre sikt. Selv om SKAGEN Global ikke slo referanseindeksen i mai, er fondet fortsatt foran hittil i år. På fem års horisont er fondet også litt bak indeksen.

Månedens beste bidragsyter var det franske luksuskonsernet Hermès som la fram nok et godt kvartalsregnskap og lovende strategiske initiativer. I den motsatte enden var det amerikanske forsikrings- og analyseselskapet Verisk Analytics, som ikke levde opp til forventningene. Forsikringsdelen av selskapet klarer seg bra, men konsernets øvrige divisjoner sliter mer.

SKAGEN Global endte måneden med en avkastning på 1,4 prosent mot 2,1 prosent for indeksen. På fem års horisont er fondet litt bak indeks med 13,3 prosent mot 14,1 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning.

SKAGEN Kon-Tiki

SKAGEN Kon-Tiki endte mai måned på linje med indeks, en fremgang som i stor grad ble drevet av det indiske landbruksselskapet UPL. Selskapet la frem gode resultater og er godt posisjonert til å dra nytte av forbedret økonomi i landbruket med stigende råvarepriser. I motsatt ende trakk delingen av det koreanske holdingselskapet LG Corp ned. Ingen av de to nye selskapene, hverken LG Corp eller LX Holdings, kunne holde fortet da handelen i selskapene ble gjenopptatt.

Også i SKAGEN Kon-Tiki merket man at prisene på papirmasse stabilisterte seg. Det hadde negativ innvirkning på den brasilianske produsenten Suzano, som falt på frykten for at aksjen hadde nådd en syklisk pristopp.

I løpet av måneden solgte fondet seg ut av Bank of China og skiftet i tillegg fokus fra én eksponering mot energisektoren til en annen: Fondet solgte seg ut av shippingselskapet Euronav for i stedet å kjøpe seg inn i det kinesiske oljeselskapet CNOOC.

SKAGEN Kon-Tiki leverte 2,4 prosent avkastning i mai, mot indeksens 2,5 prosent. De siste fem årene ligger SKAGEN Kon-Tiki litt etter med 11,3 prosent i årlig gjennomsnittlig avkastning, mens referanseindeksen har 13,7 prosent i samme periode.

SKAGEN m2

Eiendomsfondet SKAGEN m2 hadde en svært god måned. Det var det svenske infrastrukturselskapet Adapteo som trakk opp etter at det ble levert inn et bud på selskapet til 50 prosent overkurs. Den gamle SKAGEN-kjenningen Deutsche Wohnen trakk opp etter at de kunngjorde en fusjon med et annet tysk eiendomsselskap Vonovia.

Amerikanske Americold som driver med transport- og lagerfasiliteter ble fondets dårligste bidragsyter i mai.

SKAGEN m2 kjøpte seg inn i en rekke nye selskaper i løpet av måneden, blant annet flere kontoroperatører som Paramount Group, Great Portland Estates og Tokyo Fudosan. Fondet leter fortsatt etter motstandsdyktige selskaper i ulike segmenter som drives av megatrender.

I mai presterte SKAGEN m2 en avkastning på 6 prosent, mens indeksen endte på 1,6 prosent. De siste fem årene har fondet gitt 10,5 prosent i årlig gjennomsnittlig avkastning mens indeksen har gitt 5,1 prosent i samme periode.

SKAGEN Vekst

SKAGEN Vekst la mai måned bak seg med solid avkastning, et stykke foran sin referanseindeks. Et av fondets mange gode bidrag kom fra shippingselskapet Flex LNG, som endelig begynner å få langsiktige kontrakter på plass.

Mindre positivt var det for den kinesiske netthandelsgiganten Alibaba. Selskapet hadde en vanskelig måned i tillegg til at selskapet trenger nye investeringer for å kunne måle seg med konkurrentene.

Etter en lang periode med omstruktureringer i flyselskapet Norwegian deltok SKAGEN Vekst i emisjonen i mai, med utsikter til lavere kostnader og en langt bedre balanse. Også i finans-, råvare- og industrisektoren ser forvalterne fortsatt god oppside fordi denne typen virksomheter kan styre klar av skjærene i et økonomisk klima med høyere inflasjon.

SKAGEN Vekst leverte 4,8 prosent avkastning i mai, 2,1 prosentpoeng foran indeks. De siste fem årene har fondet gitt 12 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning, mens indeksen har gitt 13,8 prosent.

Børs

SKAGEN Global: Tålmodig og langsiktig

Vårt globale aksjefond har i år ligget etter den teknologitunge globale indeksen, men er godt ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Mai: Opptur i globale markeder

Kunstig intelligens dro de globale markedene opp i mai, og KI var et viktig tema i vekstmarkedene ...

Alexandra Morris: Verdier i fokus

De siste inflasjonsdataene har beroliget investorer og antydet at rentekutt kan være nærmere enn ...

April: Markedets tålmodighet ble satt på prøve

April var preget av en nedgang i aksjemarkedene etter et sterkt første kvartal. Globale markeder ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up