Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Fire av fem fond slo markedet i februar

9. mars 2021

De globale aksjemarkedene snudde i februar, hvor selskapsrapportering og utbredelse av vaksine bidro til snuoperasjonen. I USA la stigende rente og frykt for inflasjon en demper på optimismen, til tross for gode vaksinenyheter. Det førte blant annet til at investeringsiveren og dermed pengestrømmen til vekstmarkedene falt. For første gang på tre måneder underpresterte vekstmarkedene målt mot de globale markedene.

Bekymringene bremset ikke investorene – det ble fortsatt investert i stor stil i verden i februar, som igjen drev de globale indeksene til nye høyder. Stadig flere snakker om sannsynligheten for en rotasjon i retning av verdiaksjer, med mulighet for høyere obligasjonsrente og økende inflasjon.

Fire av SKAGENs fem aksjefond presterte bedre enn sine respektive indekser i februar. SKAGEN Vekst og SKAGEN Focus var best relativt sett og slo sine indekser med hhv 3,4 og 4,7 prosentpoeng.

SKAGEN Focus

Det konsentrerte globalfondet SKAGEN Focus leverte god avkastning både absolutt og relativt, og havnet med 6,8 prosent et godt stykke foran indeks, som sluttet måneden på 2,3 prosent.

Fondets største posisjon ble også den beste: I kombinasjon med økende kobberpriser kom det kanadiske gruveselskapet Ivanhoe Mines et godt stykke videre med å gjøre det store gruveprosjektet Kamola-Kakula i Den Demokratiske Republikken Kongo klar til produksjon.

Det undervurderte amerikanske kommunikasjonsselskapet Avaya leverte også gode tall. Fremgangen skyldtes blant annet at selskapets utvikling fra on-site til skybaserte løsninger har gått fortere enn forventet.
I perioden kjøpte forvalterne seg inn i det kanadiske emballasjeselskapet Cascades. Teamet mener det er en uoppdaget perle i en fremtidig sirkulærøkonomi. Teamet ser flere katalysatorer som kan innebære en fremtidig omvurdering.

Les månedsrapporten

SKAGEN Vekst

Det ble en riktig god måned for nordisk-globale SKAGEN Vekst også. Fondet endte måneden med en avkastning på 5,6 prosent, mot 2,2 for indeksen.

Det er særlig fondets eksponering mot råvarer som sørget for den gode avkastningen. Nors Hydro og det svenske kobber- og zinkgruveselskapet Boliden trakk opp, takket være gode priser i markedet og stor etterspørsel etter produktene. Også finansselskapene bidro positivt. Amerikanske Citigroup leverte solide resultater etter gode nyheter om gjenåpning av samfunnet og ikke minst økte renter.

I den andre enden av skalaen trakk den danske vindturbinprodusenten Vestas ned, blant annet på grunn av lavere forventet inntjening i 2021. SKAGEN Vekst solgte seg ut av teknologikonsernet ABB i februar men kjøpte seg til gjengjeld inn i det finsk/norske IT-selskapet Tieto/Evry. Selskapet har benyttet nedstengningen til å utvide i Norden, og denne utviklingen bør kunne fortsette når verden så smått åpner opp igjen.

Les månedsrapporten

SKAGEN Global

Vårt brede globale aksjefond SKAGEN Global endte foran indeks i februar. Med 4,3 prosents avkastning endre fondet måneden 2,1 prosentpoeng foran indeksen.

Rapporteringssesongen var gode nyheter for porteføljen, med bra resultater over nesten hele linjen. Den beste bidragsyteren var det familieeide skjønnhetskonglomeratet Estée Lauder, som har klart seg godt gjennom krisen ved å satse på det asiatiske markedet og digitalt salg.

På motsatt side finner vi dataanalyseselskapet Verisk Analytics som kunne vise til en fin fremgang i forsikringsdivisjonen, men omsetningen i energi- og finanstjenestene levde ikke opp til markedets forventning.

Fondet hverken kjøpte seg inn i, eller solgte seg ut av nye posisjoner i februar.

Les månedsrapporten

SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki oppnådde 1,8 prosent avkastning i måneden, mens indeksen kun klarte 0,8 prosent.

Også i SKAGEN Kon-Tiki var Ivanhoe Mines den beste bidragsyteren og fikk selskap av et annet gruveprosjekt, nemlig kanadiske Turquoise Hill. Skyhøye forventninger til en elektrifiseringsrevolusjon presser aksjene opp.

LG Electronics som har vært en av de sterkeste bidragsyterne over flere måneder, gikk litt tilbake på grunn av bekymringer for en plan for restrukturering av konsernet, inkludert mobildivisjonen som taper penger.

SKAGEN Kon-Tiki solgte seg ut av brasilianske Petrobras etter som usikkerheten rundt aksjen økte i takt med president Bolsonaros misnøye med selskapets direktør. Porteføljeteamet mener at økt innblanding fra regjeringen ikke bare er dårlig nytt for Petrobras, men for hele Brasil.

Les månedsrapporten

SKAGEN m2

Eiendomsfondet SKAGEN m2 har virkelig møtt motvind i forbindelse med pandemien, og fondet endte bak referanseindeksen i februar med 1,2 prosent mot indeksen 4 prosent.

Den beste bidragsyteren var det Hongkong-baserte konglomeratet Cheung Kong Asset Holding etter at de presenterte gode tall. Den amerikanske ferdighusoperatøren UMH Properties var den nest beste i februar, tett fulgt av lagergiganten Shurgard.

I den motsatte enden finner vi japanske Keihanshin Building som leier ut kontorer i større japanske byer. Selskapet fikk det vanskelig etter en feilslått budrunde i januar. Det er positivt å merke seg at styret har presentert flere gode tiltak, blant annet et program for tilbakekjøp av aksjer.

Les månedsrapporten

Børs

SKAGEN Global: Tålmodig og langsiktig

Vårt globale aksjefond har i år ligget etter den teknologitunge globale indeksen, men er godt ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Mai: Opptur i globale markeder

Kunstig intelligens dro de globale markedene opp i mai, og KI var et viktig tema i vekstmarkedene ...

Alexandra Morris: Verdier i fokus

De siste inflasjonsdataene har beroliget investorer og antydet at rentekutt kan være nærmere enn ...

April: Markedets tålmodighet ble satt på prøve

April var preget av en nedgang i aksjemarkedene etter et sterkt første kvartal. Globale markeder ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up