Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Februar: Motbakke i markedene men fondene leverer

De globale aksjemarkedene falt tilbake i februar etter en uvanlig sterk start på året. Inflasjonen viser seg mer innbitt enn ventet, og det forsterket frykten for fortsatt stigende renter. I tillegg er den geopolitiske uroen høyst til stede, med Russlands folkerettsstridige invasjon av Ukraina som bakteppe.

Fire av våre fem aksjefond klarte likevel å gi bedre avkastning enn referanseindeksen i måneden, to av dem oppnådde sågar positiv avkastning i februar.

SKAGEN Focus

SKAGEN Focus, som i stor grad investerer i små- og mellomstore selskaper, skapte 3,7 prosent avkastning i februar, mens indeksen steg 0,6 prosent. For flere avkastningstall se tabellen nederst i artikkelen.

Det var særlig den tyske underleverandøren til bilindustrien Norma som bidro best til avkastningen i måneden. Selskapet er i en overgangsfase med bedret momentum. Norma handles fortsatt med en betydelig rabatt, sammenlignet med selskapets normaliserte inntjeningspotensial. Interessen fra industrien har økt i den siste tiden. Spanske Ence, som produserer papirmasse og fornybar energi, steg betydelig i februar. Selskapet rapporterte gode tall og også sterk kontantstrøm. En annen viktig bidragsyter i måneden var Methanex. Selskapet produserer metanol, og har leverte solide resultater, samtidig som de jobber med å utvide kapasiteten. Det har gitt god kontantstrøm, til glede for investorene.

I motsatt ende trakk den koreanske banken KB Financial ned etter en periode med gode resultater. Forvalterne mener fortsatt at banken har gode muligheter til verdiskaping på mellomlang sikt, siden verdsettelsen er lav sammenlignet med resultatene som oppnås, og sammenlignet med gjennomsnittet av selskapene i sektoren.

Les statusrapport for februar

SKAGEN Vekst

Det nordisk-globale aksjefondet SKAGEN Vekst sluttet måneden positivt, både absolutt og relativt, med 4,1 prosent avkastning mot indeksen 3,0 prosent. Flere avkastningstall nederst i artikkelen.

Det var danske Novo Nordisk som ble fondets beste bidragsyter i februar. God inntjening i fjerde kvartal i fjor, store forventninger til dette året og ikke minst etterspørselen etter det nylig lanserte fedmepreparatet bidro til å løfte kursen.

Den største negative bidragsyteren var en av forrige måneds vinnere, nemlig det kinesiske forsikringsselskapet Ping An. Etter en sterk januar måned falt det kinesiske aksjemarkedet i februar i takt med investorenes forventninger.

Forvalterne kjøpte seg ytterligere opp i den koreanske banken KB Financial, og reduserte posisjonen i Shell, siden den sterke kursen reduserer oppsiden i aksjen.

Les statusrapport for februar

SKAGEN Global

Det globale aksjefondet SKAGEN Global falt tilbake 0,4 prosent i februar, mens indeksen steg 0,6 prosent i måneden. Flere avkastningstall finner du nederst i artikkelen.

Den beste bidragsyteren var den danske befrakteren DSV som opplevde god fremgang, tross press på fraktratene etter hvert som forsyningskjedene normaliseres. Aksjen er fortsatt betydelig undervurdert og er blant fondets tre største poster.

Den dårligste bidragsyteren i februar var Estee Lauder. Store lagre og ustabile markedsforhold i Asia påvirket aksjen, men forvalterne mener at selskapet vil løfte seg igjen i løpet av året.

Les statusrapport for februar

SKAGEN m2

Eiendomsfondet SKAGEN m2 falt 1,2 prosent i februar, det var allikevel mindre enn referanseindeksen som falt 2,0 prosent. Flere avkastningstall finner du nederst i artikkelen.

Den beste bidragsyteren i måneden var Self-Storage Group, som hentet seg litt inn etter en dårlig januarmåned. En annen positiv bidragsyter var spanske Arima, som kjøper opp, renoverer og leier ut kontoreiendommer, hovedsakelig i Madrid.

I den andre enden var det Hongkong-noterte ESR Group som trakk ned som følge av en tøff start på året. ESR Group er et eiendoms- og investeringsselskap som fokuserer på Asia.

Les statusrapport for februar

SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedene falt tilbake i februar, likevel klarte vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki å gjøre det litt bedre enn referanseindeksen i måneden. Fondet falt 3,0 prosent mot indeksens -3,1 prosent. Flere avkastningstall fins i tabellen nederst i artikkelen.

Blant de beste bidragsyterne finner vi Hyundai, hvor fremgangen blant annet skyldes at mangelen på halvledere er i ferd med å løsne. Det gir Hyundai mulighet til å øke produksjonen og sende ut biler til forhandlerne. Et annet lysglimt sto den brasilianske papirmasseprodusenten Suzano for, som dro nytte av en sterk dollar. Kinesiske Hisense, som produserer forbrukerelektronikk, hadde et godt løft fra lave nivåer. Shell og China Mobile var også gode bidragsytere, sistnevnte fikk god støtte fra forventningene til selskapets satsing på kunstig intelligens.

Selv om enkelte kinesiske internettbaserte selskaper slo markedets inntjeningsforventninger ble sektoren, også handelsplattformen Alibaba, rammet av at investorene tok gevinst, etter å ha gjenvunnet det tapte siden oktober.

Det var forsikrings- og finanskonglomeratet Ping An og det sør-afrikanske gullgruveselskapet Sibanye-Stillwater som var månedens negative bidragsytere.

Les statusrapport for februar

Avkastning per 28. februar 2023

avkastning februar 2023.JPG

Klikk på tabellen for en større versjon. Perioder over 12 mnd viser gjennomsnittlig årlig avkastning.

Børs

Alexandra Morris: Vær på vakt for hva som skjuler seg under det stigende aksjemarkedet

Globale aksjer fortsatte oppgangen i andre kvartal, men det er færre aksjer som står for ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Lei av valg? Fokuser på langsiktige fundamentale forhold

Til tross for at nyhetsoverskriftene domineres av valg globalt, er innvirkningen på samlede ...

Andre kvartal: Utfordrende investeringsklima med lyspunkter

Etter en sterk mai måned i det globale aksjemarkedet, ble juni mer utfordrende. Usikkerhet preger ...

Det amerikansk-kinesiske dilemmaet

Hvordan har reverseringen av kapitalstrømmer siden pandemien påvirket aksjemarkedene og hvilke ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up