Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Sterkere krone og børsoptimisme

Aksjemarkedene var fortsatt optimistiske til at Covid-19 pandemiens effekter på den globale økonomien ikke vil være langvarige. Investorene returnerte til børsen i takt med at flere land åpnet opp og massive støttepakker ble innført. Prisen på WTI-olje økte over 80 prosent – mai var den beste måneden siden statistikken ble innført for den amerikanske råoljen, selv om økningen var fra ekstremt lave nivåer.

SKAGEN Global

SKAGEN Global slo sin referanseindeks i måneden. Aller best var det amerikanske familiekontrollerte transport- og logistikkselskapet Old Dominion Freight Line. Spesialforsikringsselskapet Beazley, som ble påvriket av frykten for tap i forbindelse med nedstengningen etter pandemien, bidro negativt. Nå begynner det å lysne for forsikringsbransjen etter flere år med tap.

To nye selskaper kom inn i porteføljen og Medtronic, Schindler og Hiscox ble solgt ut av porteføljen for å finansiere poster med mer lovende langsiktig potensial. Forvalterne solgte seg også ut av Equinor etter at aksjen hadde steget fra de lave kjøpsnivåene.

SKAGEN Kon-Tiki

Det globale vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki slo sin referanseindeks i måneden med gode bidrag fra sykliske selskaper. Indiske Mahindra & Mahindra produserer kjøretøy og jordbruksutstyr og steg kraftig da produksjonen ble i landet gjenopptatt. Det mongolske kobbergruveselskapet Turquise Hill Resources dro nytte av sterke råvarepriser. Vår sørkoreanske batteriprodusent Samsung SDI fikk en opptur med etterspørselen etter elbiler og nye støttepakker fra EU.

På minussiden havnet de mer defensive selskapene Ping An Group, Samsung Electronics og Naspers. Deres langsiktige bidrag til fondet er fortsatt sterke.

Fondet solgte seg ut av State Bank of India til fordel for aksjer med mer attraktiv avkastningspotensial på sikt.

SKAGEN Focus

Det konsentrerte globalfondet SKAGEN Focus skapte solid absoluttavkastning i mai hvor flere av fondets poster rapporterte gode resultater. Av disse finner vi blant annet Stock Spirits som kompenserte for fallende salg til restauranter og barer med økt salg til butikker. Telekomselskapet Avaya gikk også bra siden stadig flere jobber hjemmefra. Aller best gikk det for det kanadiske gruveselskapet Fortuna Silver i måneden. Økende sølvpriser og fortsatt fremgang med Fortunas gullprosjekt i nordlige Argentina fikk aksjekursen til å stige.

Et nytt selskap i porteføljen er den amerikanske sement- og byggevareprodusenten Eagle Materials. Selskapet er gunstig lokalisert i sentrale USA og er beskyttet fra importpress. Eagle drar også nytte av USAs økte infrastrukturbudsjett. Posisjonene i Citizens Financial og South Korean KB Financial ble økt til attraktive verdsettelser. Postene i Telecom Italia og China Unicom ble trimmet.

SKAGEN m2

De beste selskapene i mai for det prisbelønte eiendomsfondet SKAGEN m2 finner vi i de sektorene som er minst påvirket av pandemien – i tråd med fondets defensive vekststrategi. Den svenske logistikkspesialisten Catena i tillegg til boligselskapene Kojamo og LEG Immobilien er noen av disse.

To selskaper fra Hongkong ligger i den andre enden av skalaen: Far East Consortium og Cheung Kong Asset Holding. Begge ble negativt påvirket av turbulensen rundt den nye sikkerhetsloven som kinesiske myndigheter vil innføre. Mot slutten av måneden hentet eiendomsmarkedet i Hongkong seg inn noe, men ble fortsatt handlet til rabatt.

Etter korreksjonen er utsiktene for eiendom fortsatt gode på sikt. Det er viktig å forvalte aktivt og gjøre gode aksjevalg, siden polariseringen mellom ulike segmenter fortsatt er stor. Uansett kortsiktig utvikling for økonomien og eiendomsmarkedet vil aktivaklassen globale eiendommer fortsatt dra nytte av sterke globale krefter som urbanisering og demografiske endringer.

SKAGEN Vekst

Fornybar energi ga gode bidrag til det nordisk-globale aksjefondet SKAGEN Vekst i mai. Selskaper som Bonheur og Vestad Wind Systems var blant de fremste. På minussiden finner vi igjen Hongkong-noterte CK Hutcison og China Mobile.

Markedet har hentet seg inn siden bunnen i midten av mars, men forvalterne i SKAGEN Vekst ser ytterligere potensial i mange sykliske selskaper. Det gjelder særlig navn innen finans og råvarer. Derfor økte fondet eksponeringen mot eksisterende poster i disse sektorene og tok i tillegg inn to nye selskaper i porteføljen: det kinesiske forsikringsselskapet Ping An og gruveselskapet Ivanhoe Mines.

Vil du vite mer om fondenes utvikling? Les statusrapportene for mai

 

Børs

April: Markedets tålmodighet ble satt på prøve

April var preget av en nedgang i aksjemarkedene etter et sterkt første kvartal. Globale markeder ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Alexandra Morris: Mister markedet farten?

Aksjemarkedene rundt om i verden satte rekorder i første kvartal, men det lurer økonomiske og ...

Første kvartal: Oppgangen fortsatte

Stemningen blant investorene i utviklede markeder var høy, etter hvert som sentralbankene ...

Februar: Markedet overrasket nok en gang

De globale aksjemarkedene fortsetter sin sterke marsj fremover, drevet av robuste resultatrapporter ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up