Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Aksjefondene i april: Positive markeder og gode selskapsvalg

De første månedene av året var preget av stigende renter og forventet prisstigning, men i april stoppet dette noe opp. For første gang i år gjorde vekstselskaper det bedre enn verdiselskaper. Det la likevel ingen stor demper på avkastningen i flere av fondene, takket være god selskapsplukking blant annet innen råvarer.

SKAGEN Global

Forvalterteamet i SKAGEN Global fokuserer på langsiktige investeringer fremfor den pågående debatten om hvilke selskaper som vil tjene mest når verden åpner opp etter pandemien. Mange av fondets selskaper har klart seg godt gjennom det siste året og har tatt markedsandeler fra konkurrentene. SKAGEN Global slo sin indeks i april med en avkastning på 4,8 prosent mot indeksen 1,5 prosent. Fondet ligger foran på 3 års horisont, men noe bak på fem år med 14,0 prosent mot indeksens 14,6 prosent.

Den beste bidragsyteren i måneden var Intuitive Surgical, som er verdensledende på robotassistert kirurgi. Månedens dårligste bidragsyter var jernbaneselskapet Canadian Pacific som tapte budkampen om å kjøpe amerikanske Kansas City Southern. Planen var å lage en sammenhengende togrute for å knyte sammen Mexico, USA og Canada.

Les månedsrapporten for fondet

SKAGEN Focus

I SKAGEN Focus var det særlig to råvareselskaper som preget måneden: Ivanhoe Mines og Roxgold. Økende kobberpriser og snarlig oppstart av den største gruven gjorde Ivanhoe Mines til den beste bidragsyteren i måneden. Det mindre gullgruveselskapet Roxgold var i vinden og fikk et oppkjøpstilbud fra Fortuna Silver Mines. Budet lå på 40 prosent over kursen og forvalterne mener det viser at deres analyser av Roxgold var korrekte. Det er ikke utelukket at det kommer andre bud på selskapet. SKAGEN Focus endte april godt foran referanseindeksen med 4,4 prosent avkastning mot indeksens 1,5 prosent. På fem års horisont ligger fondet bak med 13,1 prosent mot 14,6 prosent for indeksen.

Forvalterne kjøpte seg inn i et par selskaper i løpet av måneden, blant annet GrafTech som produserer elektroder til bruk for oppvarming av stål, i tillegg til bilutleiefirmaet Sixt.

Les månedsrapporten for fondet

SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedene var preget av dragkampen mellom store stimulansepakker fra USA, aktive sentralbanker og økende råvarepriser på den ene siden, og en svært alvorlig smittesituasjon i Brasil og India på den andre. Dette medførte at vekstmarkedene sett over ett ikke beveget seg særlig mye i april. For SKAGEN Kon-Tiki endte måneden med en avkastning på 0,3 prosent mot indeksen -0,3 prosent. På fem års horisont er avkastningen 10,8 prosent for fondet mot 13,2 prosent for indeksen.

I porteføljen peker kobberprodusenten Ivanhoe Mines seg ut i positiv retning. Selskapet er nærmere å starte produksjon ved Kamoa-Kakula gruven, som førte aksjekursen til nye høyder. Sør-koreanske LG Corp fortsatte restruktureringen av selskapet og rapporterte sterke resultater i måneden, og endte som en av de beste bidragsyterne i måneden.

På den negative siden finner vi den landbaserte lakseoppdretteren Atlantic Sapphire som fikk produksjonsproblemer i måneden. Indiske UPL produserer kjemikalier til landbruket og falt noe tilbake etter å ha hatt sterk fremgang, og det kinesiske forsikringsselskapet Ping An møter regulatoriske utfordringer til tross for gode resultater.

Les månedsrapporten for fondet

SKAGEN Vekst

Det nordisk/globale fondet SKAGEN Vekst fikk merke den fortsatt gode stemningen i de globale markedene. Fondet ligger fortsatt foran indeks hittil i år, selv om de ikke slo indeksen i april. SKAGEN Vekst oppnådde 1,8 prosent avkastning mot indeksens 2,3 prosent, og på fem års horisont har SKAGEN Vekst levert 11,4 prosent mot indeksen 14,1 prosent.

Det er noen sektorer som peker seg positivt ut i april: Shippingselskapene i porteføljen nøt godt av gode marginer på transport av råvarer. Råvare- og helseselskapene presterte også bra i måneden. På den negative siden var det IT-sektoren og finans som pekte seg ut. Forvalterne reduserte postene i det amerikanske finansselskapet Citigroup og kinesiske Ping An. Posisjonen i svenske Kinnevik ble også redusert noe på høye kurser.

Forvalterne kjøpte seg inn i to selskaper i løpet av måneden, en av dem er det nystartede flyselskapet Norse Atlantic Airways. De ble også med på børsnoteringen av det russiske tømmerselskapet Segezha Group, som har som ambisjon å bli verdensledende innen emballasje og treprodukter.

Les månedsrapporten for fondet

SKAGEN m2

Eiendomsfondet SKAGEN m2 merker forskjellen i gjenåpningen mellom USA og Europa. Sterke stimulanser, prisvekst og økende renter er normalt gode signaler for børsnoterte eiendomsselskaper. Det amerikanske eiendomsmarkedet har hatt god fremgang i det siste, mens det europeiske henger litt etter. Forvalter Michael Gobitschek forventer at også det europeiske eiendomsmarkedet vil løfte seg når vaksineringen og gjenåpningen går fremover. SKAGEN m2 havnet rett bak indeks i april, med 2,5 prosent avkastning for fondet og 2,9 prosent for indeksen. På fem års horisont ligger fondet fortsatt solid foran med 9,7 prosent avkastning mot indeksens 5,5 prosent.

I måneden var det amerikanske datasenterselskapet Switch som ga best bidrag til avkastningen. Den svenske logistikkoperatøren Catena var også blant de beste. På den negative siden finner vi Hongkong-baserte Far East Consortium, uten at det er koblet til konkrete nyheter fra selskapet.

Les månedsrapporten for fondet

Børs

SKAGEN Global: Tålmodig og langsiktig

Vårt globale aksjefond har i år ligget etter den teknologitunge globale indeksen, men er godt ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Mai: Opptur i globale markeder

Kunstig intelligens dro de globale markedene opp i mai, og KI var et viktig tema i vekstmarkedene ...

Alexandra Morris: Verdier i fokus

De siste inflasjonsdataene har beroliget investorer og antydet at rentekutt kan være nærmere enn ...

April: Markedets tålmodighet ble satt på prøve

April var preget av en nedgang i aksjemarkedene etter et sterkt første kvartal. Globale markeder ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up