Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Aksjemarkedenes fremgang fortsatte i februar

Fremgangen i de globale aksjemarkedene var også positivt for SKAGEN Kon-Tiki og vekstmarkedene, som hadde nok en sterk måned. I fjor overtok Fredrik Bjelland og Cathrine Gether ansvaret for forvaltningen av SKAGEN Kon-Tiki. Det erfarne teamet har brukt det siste halve året på å trimme porteføljen og tilføye en rekke nye spennende selskaper. Endringene er i ferd med å ferdigstilles, og det vises allerede i resultatene. Fondet slo referanseindeksen i februar. I løpet av de siste seks månedene har SKAGEN Kon-Tiki gitt en meravkastning på nær fire prosentpoeng.

Noen av de nyeste investeringene i porteføljen er blant de beste bidragsyterne i februar. Det gjelder Kinas største børsnoterte finanskonglomerat Ping An Insurance, det indiske jordbruksselskapet UPL, den kinesiske drikkevareprodusenten Wuliangye Yibin og kobbergruveselskapet Ivanhoe Mining. Alle disse har bidratt stabilt til årets gode resultater i fondet.

SKAGEN Global møtte porteføljeselskaper

Det globale aksjefondet SKAGEN Global hadde også en positiv måned, både absolutt og relativt. De tre beste bidragsyterne i måneden var Beazley, Hiscox og Microsoft. Forvalterne i SKAGEN Global møtte nylig ledelsen i både Beazley og Hiscox. Disse møtene bidro kun til å forsterke inntrykket av to forsikringsselskaper med stort verdipotensial. Fondets tre dårligste bidragsytere i absolutte tall ble Deutsche Wohnen, Samsung Electronics og Nissan Chemical.

I februar kjøpte forvalterne seg inn i to medisinselskaper, Edwards Lifesciences og Abbott Laboratories. Begge disse reflekterer SKAGENs investeringsfilosofi. Teamet prioriterer å investere i undervurderte selskaper med erfarne ledelser som tenker langsiktig. Det japanske konglomeratet Sony ble solgt ut av porteføljen i løpet av måneden, etter å ha levert solid avkastning i løpet av sine tre år i porteføljen.

Solid comeback for en rekke selskaper i SKAGEN Focus

Det konsentrerte globalfondet SKAGEN Focus har skapt solid relativ- og absoluttavkasting så langt i 2019. Etter de store svingningene i de globale aksjemarkedene, hvor en rekke av porteføljeselskapene fikk noen harde slag, ser det ut til at store deler av markedet har innsett at de var for raske til å selge ut da bølgene gikk som høyest. Det kommer en tålmodig investor som SKAGEN Focus til gode. Nå ser det ut til at risikoviljen er på vei tilbake i markedene.

Ivanhoe Mining ble månedens beste bidragsyter. Selskapet har nylig publisert en undersøkelse av Kamoa-Kakula kobberforskningsområdet. Resultatet er svært imponerende og støtter teamets positive oppfatning av selskapet. Softbank var en annen sterk aktør i februar, da selskapet kunngjorde tilbakekjøp av aksjer på minst 5,5 milliarder dollar. Dette viser hvor undervurdert selskapet er. Teva Pharmaceuticals var den svakeste bidragsyteren i måneden. Selskapet skuffet investorene med en rekke konservative estimater for resten av året. SKAGEN Focus solgte posisjonen i Gold Fields da aksjene nådde kursmålet.

 

Fortsatt gode investeringsmuligheter for SKAGEN m2

Februar var en positiv måned for den globale eiendomssektoren. SKAGEN m2 leverte avkastning på linje med markedet. Fondets beste investering var den svenske logistikkoperatøren Catena, som nådde all-time-high med flere gode selskapsnyheter. Porteføljens Hong Kong-baserte hotelloperatør Shangri-La kom sterkt tilbake etter en svak januarmåned, og ble fondets nest beste bidragsyter i februar. Det tyske eiendomsmarkedet hadde generelt en svak måned, og det påvirket månedens svakeste bidragsyter Deutsche Wohnen.

Eiendomssektoren generelt har steget mye i pris hittil i år, i likhet med resten av aksjemarkedet. Som aktiv forvalter er det fortsatt mange interessante undervurderte muligheter i eiendomsaksjemarkedet. Det er blant annet to selskaper på vei inn i porteføljen, som vil bli offentliggjort i løpet av mars. Generelt er de underliggende fundamentale faktorer fortsatt gode i sektoren, særlig i enkelte byer og segmenter.

Stort potensial i SKAGEN Insight

Februar var en god måned for SKAGEN Insight. Hittil i år ligger fondet komfortabelt foran indeks. Den positive utviklingen i avkastningen stammer fra solide resultater på tvers av porteføljen. Ikke desto mindre er de fleste av selskapene i porteføljen fortsatt misforstått og undervurdert av markedet, tross den siste tidens fremskritt. Det er et stort verdipotensial i porteføljen, etter at mange av selskapene ble uforholdsmessig hardt rammet av markedsuroen det siste året, i forhold til selskapenes solide underliggende verdier.

Diebold Nixdorf og Teikoku Sen-I var fondets beste bidragsytere. Diebold er nok en gang mer enn doblet i verdi i løpet av februar, og har en samlet avkastning hittil i år på bemerkelsesverdige 269 prosent (i dollar). ThyssenKrupp var fondets dårligste bidragsyter men tilliten til investeringen er fortsatt sterk.

To danske aksjer var best i SKAGEN Vekst

De nordiske markedene fortsatte oppover, i likhet med de globale markedene. SKAGEN Vekst mistet noe momentum i forhold til referanseindeksen, på grunn av lavere eksponering mot IT-sektoren samt noen konservative anslag fra flere av fondets råvareselskaper. De problematiske utsiktene i den brasilianske gruvesektoren har særlig rammet aluminiumsprodusenter som Norsk Hydro.

Fondets beste investering i måneden var medisinselskapet Novo Nordisk og Carlsberg. Felles for begge danske selskaper er at de leverte solide kvartalsregnskaper og avsluttet 2018 med et positivt utsyn for 2019. SKAGEN Vekst solgte seg ut av britiske Anglo American da selskapet nådde forvalternes kursmål. Aksjen har hatt en verdiøkning på 50 prosent i de 18 månedene selskapet har vært i porteføljen.

Les også

Fondenes månedsrapporter for februar

 

Aksjemarkedet

Hva gjør du når aksjemarkedene faller?

Hva er det som gjør at noen får superavkastning på sparingen sin, og andre får langt mindre? Hva ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Aksjemarkedet

Globale megatrender setter eiendom i sentrum

Eiendom blir en stadig viktigere del av den globale økonomien. 

Hvordan bør du spare nå?

- Det er i perioder som dette du kan legge grunnlaget for god langsiktig avkastning, sier Pål ...

Fem grunner til at du kan ta børsuro med ro

Det er særlig én ting som gjør at du som fondssparer kan ta børsuro og inflasjonsfrykt med ro. Spar ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up