Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Skagenmaleri av fiskere som skyver en båt ut i sjøen.
Michael Ancher, Fiskere i ferd med å sette en båt i vannet, 1881. Bildet er manipulert og tilhører Skagens Kunstmuseer.

Grunnlagt av venner - for venner og familie

De fire vennene Kristoffer Stensrud, Tor Dagfinn Veen, Åge Westbø og Geir Tjetland grunnla Stavanger Fondsforvaltning AS for å investere sine venners og familiers sparepenger. De hadde ulik erfaring fra finansbransjen, men var samlet i sin overbevisning om at ting kunne gjøres annerledes og bedre.

I desember 1993 lanserer de det første fondet - aksjefondet SKAGEN Vekst som nå er norsk-globalt, som raskt fikk 448 andelseiere og 20 millioner kroner under forvaltning. Navnet SKAGEN stammer fra den gaten i byen Stavanger som hovedkontoret fortsatt ligger i.

Se video: Slik begynte det - SKAGEN Fondene 20 år

SKAGEN Fondene bygget sten på sten med et langsiktig perspektiv. Se SKAGENs milepæler.

Gründerånd

I dag har SKAGEN vokst til en av Skandinavias fremste uavhengige fondsforvaltere. I 2017 ble SKAGEN kjøpt av Storebrandgruppen. SKAGEN forblir et separat forvaltningsselskap som rapporterer til sitt eget styre. Entreprenørånd, åpenhet og ansvar gjennomsyrer fortsatt selskapet - verdier som stammer fra den tiden grunnleggerne bokstavelig talt delte middagsbord med kundene sine.

Den verdibaserte investeringsfilosfofien - hvor utgangspunktet er å lete etter lavt vurderte selskaper med potensial til å stige i verdi og pasjonen for globale investeringer - var da, som nå, ledestjernen for SKAGENs aksje- og rentefond.

Utenfor Norge har vi i dag filialer i: Stockholm, København, London og Frankfurt.

Åpen og personlig

Forvalter og grunnlegger Kristoffer Stensrud kom fra en hotellslekt og mente at finansbransjen burde ha samme følelse for service som hotellbransjen. Derfor ville han at service skulle inngå i selskapets ambisiøse visjon:

Å bli beste forvalter målt på risikojustert avkastning, service og kommunikasjon.

- Arven fra min farmor handler om gjestfrihet. Alle er velkomne. Vi skuer ikke hunden på hårene. Dette har vi levd opp til ved å være ytterst demokratiske. Vi var nok de første som arrangerte generalforsamlinger hvor kundene får uttale seg, stille spørsmål og velge styremedlemmer. Fra første dag var åpenhet avgjørende, sa Kristoffer Stensrud.

Felles mål

Helt siden starten har grunnleggerne ment at selskapets troverdighet skal bunne i et interessefellesskap mellom kundene og SKAGEN. Derfor bestemte de at:

  • Fondenes kostnader skal variere avhengig av hvor godt de lykkes å slå gjennomsnittet. Forenklet: Når SKAGENs kunder får bedre avkastning enn fondenes referanseindekser, tar SKAGEN en høyere kostnad opp til et visst tak. Og vice versa.
  • SKAGENs porteføljeforvaltere, i tillegg til øvrige ansatte og gründere, skal investere i egne aksje- og rentefond.

Hvor andre ikke leter

Det er også typisk SKAGEN å tenke og handle selvstendig. Når markeder flokker seg rundt enkelte selskaper, leter SKAGENs forvaltere etter gode kjøp andre steder.

- Det kan handle om at andre i bransjen har misforstått noe, for eksempel et selskaps ambisjonsnivå eller uutløste verdi. Det mest spennende er å finne kvalitetsselskaper som av en eller annen grunn er upopulære eller driver i upopulære bransjer, sier investeringsdirektør Alexandra Morris.

Milepæler i historien

Hvorfor velge SKAGEN?

Våre verdier

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up