Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

Fotomodell med håndvesker fra merket Louis Vuitton
Det franske luksuskonglomeratet LVMH, som blant annet lager Louis Vuitton, Dior samt champagneprodusentene Moët & Chandon og Dom Pérignon er et nytt selskap i SKAGEN Globals portefølje. Foto: Bloomberg

Konflikten mellom USA og Kina fortsatte å prege verdens børser i juli, og særlig i vekstmarkedsselskaper merket presset.

Fransk luksus i SKAGEN Global

Aksjefondet SKAGEN Global slo sin referanseindeks i juli og ligger foran indeksen på ett og tre års sikt.

De beste selskapene i fondet var Microsoft, Alphabet og Edwards Lifesciences. På den negative siden finner vi SAP, Unilever og DSV. Den kortsiktige utviklingen reflekterer markedsreaksjonene på selskapenes kvartalsrapporter i måneden.

Forvalterne solgte seg ut av det finske tremasseselskapet UPM etter en forverring av selskapets fundamentale verdi. De resterende aksjene i det tyske eiendomsselskapet Deutsche Wohnen ble også solgt. Et nytt selskap kom inn i porteføljen: det ledende franske luksusvareselskapet LVMH Moët Hennesy – Louis Vuitton.

Sør-Korea trakk SKAGEN Kon-Tiki ned

Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki, som har hatt en god utvikling i 2019, fikk merke en rekke selskapsspesifikke og regionale hendelser i juli.

Aksjen til kobber- og gullgruveselskapet Turquoise Hill Resources falt på nyheten om at et ekspansjonsprosjekt i Mongolia blir forsinket med 16 til 30 måneder, og blir dyrere enn beregnet. Fondets sør-koreanske poster ble påvirket av den svakere valutaen på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina. Særlig LG Electronics varslet om dårligere makroøkonomiske forhold fremover. India var også et svakt marked i juli, og det påvirket Manhindra & Mahindra og State Bank of India.

På den positive siden finner vi den kinesiske forsikringsgruppen Ping An og det sør-afrikanske IT-selskapet Naspers. Begge selskapene utviklet seg bra med økende forventninger om sterkere inntjening og forenklet selskapsstruktur. Den indonesiske telekomoperatøren Indosat, det tyrkiske entreprenørselskapet Enka og Turkish Air ga også gode bidrag i måneden.

Den chilenske drikkeprodusenten CCU’s aksje nådde kursmålet og ble solgt ut.

Gode bidrag fra forsikring i SKAGEN Focus

Det ble en måned med solid avkastning for aksjefondet SKAGEN Focus. Flere av fondets største poster ga positive bidrag, ikke minst den amerikanske forsikringsgiganten AIG. Kursen til det japanske bemanningsselskapet Pasonas steg etter at kvartalsrapporten viser at kjernevirksomheten nå genererer inntekter. Posisjonen i Canfor Pulp hadde en dårligere utvikling på grunn av fallende priser på tremasse.

SKAGEN Focus økte postene i japanske Softbank, kanadiske Roxgold og Hitachi Construction Machinery. Sistnevnte er kraftig undervurdert og de kommende strukturelle endringene kan skape verdi på mellomlang sikt.

Selskapet XFAB ble solgt ut og forvalterne har valgt å konsentrere eksponeringen mot halvledere til STMicroelectronics, som de mener tilbyr større avkastningsmuligheter i forhold til risiko.

Et nytt selskap i porteføljen er verdens største kjemikalieprodusent, Dow Inc. Aksjen handles til en solid rabatt i forhold til underliggende verdier og kontantstrømsavkastning.

Fortsatt sterkt for SKAGEN m2

Vårt globale eiendomsfond SKAGEN m2 ga solid avkastning i juli og ligger foran sin referanseindeks på ett, tre og fem års sikt.

Rapporteringssesongen ble innledet i midten av måneden og de fleste selskapene i porteføljen har rapportert på linje med, eller bedre enn forventningene. Månedens beste bidragsyter var den Osaka-baserte kontor- og datasenteroperatøren Keihanshin Building, som kom inn i porteføljen tidligere i år. Det finske boligselskapet Kojamo hadde et fall i juli men er fortsatt en av SKAGEN m2’s beste bidragsytere i år.

I løpet av måneden deltok fondet på finansieringsrunden til den tyske kontor- og hotelloperatøren Aroundtown. Selskapet skal kjøpe flere eiendommer i Belgia, Nederland og Tyskland fra Blackstone.

I slutten av måneden senket den amerikanske sentralbanken styringsrenten for første gang fra 2008, og det kan være gunstig for eiendomsinvesteringer.

SKAGEN Insight ser uutløst verdi

Skyggeaktivistfondet SKAGEN Insight havnet etter sin referanseindeks i juli. Månedens beste bidragsyter var Pasona (se SKAGEN Focus over). Noe dårligere gikk det med ThyssenKrupp og Armstrong Flooring. Sistnevnte har siden juli overrasket på oppsiden med en sterk kvartalsrapport som fikk aksjekursen til å stige med hele 17 prosent.

ThyssenKrupp ble presset til tross for rapporter om planer for oppdeling av selskapet og stor interesse for heisdivisjonen som er selskapets kronjuvel. Fondets forvalter ser fortsatt stort potensial i denne situasjonen.

Flere av fondets poster, inkludert Newell Brands, Gea Group, Diebold Nixdorf og tidligere nevnte Armstrong Flooring har kommet med gode kvartalsrapporter de siste ukene med påfølgende kraftig stigende aksjekurser. Dette tyder på at utviklingen går i riktig retning og at selskapene fortsatt er undervurdert av markedet.

SKAGEN Vekst når nye høyder

I juli nådde det nordisk-globale aksjefondet SKAGEN Vekst en ny all-time-high.

Russiske Gazprom utmerket seg nok en gang som en sterk bidragsyter i fondet. Markedet får stadig mer tillit til selskapets nye kapitalallokering. Halvlederselskapet Applied Materials hadde også en god utvikling. Legemiddelselskapet Novo Nordisk ble påvirket negativt av det fortsatte politiske fokuset på høye pleiekostnader i USA.

En ny post er det danske serviceselskapet ISS. Forvalterne ser potensial i selskapets teknikkinvesteringer og satsingen på hovedkunder og –regioner som skal løfte lønnsomheten på sikt.

Les mer

I fondenes statusrapporter finner du mer informasjon om fondenes prestasjoner

 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up