Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

Mann snakker om telefon-release på et podiet foran flere mennesker.
Samsung var blant annet én av de viktigste årsakene til hvorfor flere av aksjefondene leverte gode resultater.

Brexit, terrorangrep i Nice og kuppforsøk i Tyrkia er noen av hendelsene som satte spor i verdens aksjemarkeder i juli. Våre forvaltere utnyttet markedsuroen til å øke posisjonene i selskaper de har stor tro på vil lykkes på lengre sikt. Lakmustesten for å øke en post, er om vi mener selskapet fortsatt har grunnlag til å skape merverdi for andelseierne på lang sikt.

Sterke vekstmarkeder

Hittil i 2016 har vekstmarkedene levert 6,5 prosent avkastning mot 0,4 prosent for utviklede markeder. Vekstmarkedene er i dag vesentlig lavere priset enn de utviklede markedene. Vi må nesten tilbake til dot-com-boblen ved årtusenskiftet for å finne så store prisforskjeller mellom utviklede- og vekstmarkeder. Jakten på avkastning har ført til at investorer igjen flytter blikket mot vekstmarkedene.

Flere kvalitetsselskaper falt i børsverdi under markedsuroen i sommer. Det har vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki dratt nytte av. Vekstmarkedene var opp 6 prosent i juli, det samme var SKAGEN Kon-Tiki. De beste bidragsyterne var Samsung, Hyundai og Great Wall Motor. Det tyrkiske holdingsselskapet Sabanci bidro negativt i juli og falt i kjølvannet av det mislykkede militærkuppet. Vi forventer at tyrkiske aksjer vil forbli volatile så lenge den politiske risikoen vedvarer og har derfor solgt oss ned i Sabanci.

God Samsung-sommer

Elektronikkselskapet Samsung Electronics rapporterte svært gode resultater for andre kvartal i år, det vises i resultatene til flere av aksjefondene. Det er særlig mobil- og tv-divisjonene som opplever økt salg. Selskapet har lansert flere nye mobilmodeller og ligger i forkant i produksjon og salg av såkalte 4K-tv'er.

For SKAGEN Global var Samsung en av de viktigste årsakene til at fondet ga 5,5 prosent i avkastning i juli – på linje med referanseindeksen. I tillegg bidro AIG og Microsoft på plussiden.

SKAGEN Vekst leverte en avkastning på 8,1 prosent i juli, 2,4 prosentpoeng bedre enn enn indeksen. Det er fondets topp ti plasseringer som har bidratt sterkest til avkastningen, blant annet SAP, Norsk Hydro og Samsung Electronics.

SKAGEN Focus hadde også en god måned. Fondet steg 7 prosent mens indeksen økte 5,5 prosent. Etter årets første syv måneder er fondet fortsatt 2,8 prosentpoeng foran indeks. Infineon, South32 og Omega Protein var de sterkeste bidragsyterne i måneden. Fondet har solgt seg helt ut av Ubiquity Networks og Hyundai Motors, og økt eksponeringen i First Quantum, South 32 og den sør-koreanske detaljistkjeden E-mart.

Med en avkastning på 7,7 prosent slo eiendomsfondet SKAGEN m2 indeksen med 1,9 prosentpoeng. Fondet har i år gitt en god absolutt avkastning, men det dårlige eiendomsmarkedet i UK etter Brexit, trekker også i juli ned fondets relative avkastning.

Les mer i fondenes statusrapporter.

Rentefondene presterte i juli

Alle rentefondene leverte bedre avkastning enn sine referanseindekser i juli. Obligasjonsfondet SKAGEN Tellus oppnådde 1,7 prosent avkastning mot indeksens 1,6 prosent. SKAGEN Avkastning endte måneden med 0,4 prosent avkastning mot indeksens 0,1 prosent. SKAGEN Credit presterte bra i juli og la på 1,7 prosent mot 0,05 for referanseindeksen.

Ønsker du mer informasjon finner du det i statusrapportene for de enkelte fondene. I tillegg har vi utdypende kommentarer om fondenes utvikling i første halvår i siste Markedsrapport.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up