Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

SKAGEN har to av Norges beste aksjefond

Dine Penger kårer hvert år de beste aksjefondene i ulike kategorier og i år var det SKAGEN Global og SKAGEN Kon-Tiki som stakk av med seieren i sine kategorier.

Fondskjempe vant – SKAGEN Global beste globalfond

SKAGEN Global var det aktive globalfondet med best avkastning siste fem år i konkurranse med 33 andre tilsvarende fond. Kun 7 av de 33 har levert meravkastning i perioden, ifølge Dine Penger.

– Vi er aldri fornøyde og tror at vi kan gjøre det bedre. Men det er fint for våre kunder at det har vært en bra utvikling for fondet de siste fem årene, sier porteføljeforvalter Knut Gezelius til Dine Penger. Sammen med Chris-Tommy Simonsen forvalter han SKAGEN Global, som er et av de største i sitt slag i Norge.

Gezelius understreker at det er sterk konkurranse i denne kategorien, men at mange av konkurrentene ønsker å ligge så nære indeks som mulig, uten å klassifiseres som et "skap-indeksfond". SKAGEN Global har en såkalt aktiv andel på 88 prosent. Det betyr at fondets investeringer er 88 prosent forskjellig fra indeksen – og dermed også et typisk globalt indeksfond.

- Men jo nærmere indeks du kommer, jo vanskeligere blir det å levere meravkastning, sier Knut til Dine Penger.

SKAGEN Global har levert 18,9 prosent avkastning hittil i år, mens referanseindeksen har gitt 23,0 prosent i samme periode. Siden start har SKAGEN Global gitt andelseierne 14,4 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning mot indeksens 7,0 prosent (per 13. juni 2023).

Etter pandemien har SKAGENs verdibaserte aktive investeringsfilosofi vært fremgangsrik. Forvalternes jakt på verdiselskaper har gitt resultater. Per 31. mai har samtlige aksjefond levert tosifret avkastning hittil i år, målt i norske kroner.

Les artikkelen fra Dine Penger – bak betalingsmur

SKAGEN Kon-Tiki best i vanskelig marked

Vekstmarkedene har større svingninger enn de utviklede markedene. Sånn har det vært også de siste fem årene, hvor det har vist seg vanskelig for aktive fond å levere meravkastning. Like fullt vinner SKAGEN Kon-Tiki prisen som beste vekstmarkedsfond siste fem år, fordi de relativt sett har levert bedre avkastning enn konkurrentene.

Porteføljeforvalter Fredrik Bjelland i SKAGEN Kon-Tiki trekker frem det dårlige forholdet mellom USA og Kina, krigen i Ukraina og at pandemien traff vekstmarkedene hardere enn andre markeder som årsaker til motbakken i vekstmarkedene.

– Ønsker man å være langsiktig, og ta del i verdiskapningen som skjer i verden, bør vekstmarkedene være en del av en diversifisert portefølje. Nå er den relative verdsettelsen mot utviklede markeder nesten tilbake på historiske bunnivåer igjen og vi har sett en kraftig forbedring i avkastning de siste 3 årene, sier Fredrik til Dine Penger.

Hittil i år har SKAGEN Kon-Tiki gitt 22,2 prosent avkastning, mot indeksens 16,4 prosent. Siden start har fondet levert 12,2 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning, mens indeksen har gitt 8,7 prosent. Tallene gjelder per 13. juni 2023.

Det er det lange løp som teller

Både SKAGEN Global og SKAGEN Kon-Tiki har over 20 års fartstid og erfaring i sine respektive mandater. Det betyr at de har gjennomlevd dot.com boble, Asia-krise, finanskrise og en rekke andre viktige begivenheter som du kanskje har glemt i farten. Og det er poenget når du skal investere i aksjefond. Du må ha lange briller på, og tenke at pengene må stå lenge, for at du skal få god langsiktig avkastning. Et eksempel er vårt eldste aksjefond SKAGEN Vekst som fyller 30 år i år. Investerte du 100.000 kroner på oppstartsdagen 1. desember 1993 ville du hatt 4.214.930 kroner 13. Juni 2023. Det virker nesten for godt til å være sant, men det kan tilskrives rentes-rente effekten. Kraftige saker, om du lar tiden jobbe for deg.

 

Kjøp fond

Vil du også investere i SKAGEN Global og SKAGEN Kon-Tiki? 

Logg inn og kjøp arrow_right_alt
Aksjefond

Alexandra Morris: Vær på vakt for hva som skjuler seg under det stigende aksjemarkedet

Globale aksjer fortsatte oppgangen i andre kvartal, men det er færre aksjer som står for ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Aksjefond

SKAGEN Global: Tålmodig og langsiktig

Vårt globale aksjefond har i år ligget etter den teknologitunge globale indeksen, men er godt ...

SKAGEN Global på topp

Det tyske finansmagasinet Das Investment har kåret SKAGEN Global til det beste aksjefondet i sin ...

SKAGEN Global: Flere veier til suksess

I et stadig mer konsolidert marked, er kunsten å satse på de rette selskapene avgjørende for ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up