Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

Glade brasilianere på gaten
Seieren til markedsvennlige Bolsonaro i det brasilianske presidentvalget bidro positivt til utviklingen i SKAGEN Kon-Tiki.

Oktober utviklet seg til en spennende måned for globale aksjer, som opplevde det kraftigste fallet på seks år. For en langsiktig og verdiorientert forvalter som SKAGEN var det også oppmuntrende tegn til endring i markedsdynamikken til fordel for verdiaksjer.

Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki slo sin egen referanseindeks og verdensindeksen i oktober. Det skyldtes ikke minst fondets brasilianske investeringer som var månedens beste bidragsytere. De største negative bidragene kom fra sør-afrikanske Naspers, som ble rammet av uroen via eierposten deres i det kinesiske internettselskapet Tencent.

Stabilt for SKAGEN Global tross markedsuro

Aksjefondet SKAGEN Global viste også gode takter i et urolig marked. Porteføljen av globale aksjer viste seg mer motstandsdyktig enn referanseindeksen, og SKAGEN Global havnet foran indeks i måneden.

De beste bidragsyterne var finansselskapet Intercontinental Exchange (ICE), teleselskapet Comcast og forsikringsselskapet Marsh & McLennan. Felles for de tre er at de har klart å posisjonere seg godt i forhold til konkurrentene og leverer solide kontantstrømmer. Månedens svakeste bidragsytere var UPM, Home Depot og 3M.

Porteføljeteamet utnyttet uroen til å kjøpe seg opp i flere svært undervurderte selskaper, blant annet forsikringsselskapet Hannover Re. Motsatt solgte teamet seg ut av eiendomsselskapet IRSA og Novo Nordisk.

Spennende muligheter i SKAGEN Focus

Uroen på det amerikanske aksjemarkedet og de store svingningene i øvrige markeder avdekket nye og spennende investeringsmuligheter for SKAGEN Focus. Prisutviklingen i den senere tid har blant annet betydd at forskjellen mellom det amerikanske aksjemarkedet og store deler av de globale markedene gradvis er blitt mindre.

Generelt gjorde investeringene i vekstmarkedene det ganske bra, med sterke resultater i sør-afrikanske Gold Fields og den brasilianske matvareprodusenten Sao Martinho. Porteføljeteamet utnyttet de store markedsfallene til å gå inn i den tyske byggmarkedskjeden Hornbach Holding og det japanske rekrutteringsselskapet Pasona. I tillegg tok de opp igjen bekjentskapene med Viacom, Hawaiian Holdings, Avaya og ADT, etter at de igjen kom ned til et mer attraktivt prisnivå.

SKAGEN M2 er rangert som verdens beste

Som resten av markedet ble også eiendomsaksjene hardt rammet i løpet av måneden. Det er viktig å understreke at de underliggende verdiene i eiendomsaksjemarkedet ikke er like påvirkelige for kortsiktige svingninger som det generelle aksjemarkedet. Sektoren er fortsatt et attraktivt investeringsunivers, som blant annet skyldes selskapenes stabile kontantstrømmer og stigende topplinje.

For SKAGEN m2 ble det nok en overbevisende måned relativt sett. Fondets stabile avkastning de siste tre årene er også blitt lagt merke til. Det uavhengige analysebyrået Citywire har nettopp rangert SKAGEN m2 som nummer en i verden, blant 225 globale eiendomsaksjefond de siste tre årene. Fondet er også blant finalistene i Investment Europes kåring av Beste eiendomsfond 2018.

Orkla viste sitt potensial i SKAGEN Vekst

Kombinasjonen av økende renter, frykten for en global handelskrig og skuffende kinesisk vekst påvirket også vårt nordisk/globale aksjefond SKAGEN Vekst. Fondet benyttet uroen til å trimme og justere porteføljen. Det betød blant annet at forvalterteamet kjøpte seg ytterligere opp i Citigroup, AIG og Golar LNG.

Månedens største positive bidrag stod Orkla for. Matvaregiganten leverte sterke tall for tredje kvartal, som viste tydelig tegn til en bedring i marginene. Størst negativt bidrag kom fra tørrlastrederiet Golden Ocean. Selskapet ble primært påvirket av fornyet bekymring for global handelskrig kombinert med tegn til oppbremsing i den kinesiske veksten.

Ericsson betaler seg for SKAGEN Insight

Markedssituasjoner som den vi hadde i oktober er spennende for et fond som SKAGEN Insight. De store svingningene øker nemlig aktivistinvestorenes mulighet til å skape positiv forandring i selskapene.

General Motors og Ericsson var de største positive bidragsyterne i oktober. Da SKAGEN Insight gikk inn i Ericsson i fjor skyldtes det en kombinasjon av en dypt undervurdert virksomhet, og riktig aktivist på riktig sted. Siden da har aktivistinvestoren i selskapet fått gjennomslag for sine anbefalinger og investeringscaset har utviklet seg fortere enn ventet. Teikoku Sen-I og ThyssenKrupp var månedens dårligste bidragsytere.

Les mer i fondenes månedsraporter

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up