Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

Foto av mennesker som ser på en tv-skjerm
Tilskuere ser på nyhetssending på tv etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-Un offentliggjorde atomprøvesprengning. Den økte spenningen mellom USA og Nord-Korea har preget aksjemarkedene. Foto: Bloomberg

Sommerfreden sluttet brått da Kim Jong-Un gjenopptok utviklingen av atomvåpenprogrammet i Nord-Korea, og sendte en bølge av nervøsitet gjennom de globale aksjemarkedene. SKAGEN Kon-Tiki har en vesentlig eksponering mot Sør-Korea og følger situasjonen i nord svært nøye. Spenningene i den delen av verden har vært konstant lenge, og den store geopolitiske eskaleringen ser ikke ut til å ha påvirket de sør-koreanske aksjene vesentlig.

Tre av vekstmarkedsfondets beste bidragsytere i august var nettopp sør-koreanske. Landet fortsetter å tilby gode langsiktige investeringsmuligheter, med mange forbedringer i selskapsstyring og attraktive priser. Det hjelper dessverre ikke Hyundai Motor som fortsetter å lide under fallende amerikansk etterspørsel og store utfordringer med distribusjonen i Kina. Mot slutten av måneden ble porteføljeteamet styrket med Fredrik Bjelland, som kommer til SKAGEN fra Oljefondets Shanghai-kontor.

Den usannsynlige suksesshistorien

SKAGEN Global kunne i august feire et uvanlig jubileum i fondsbransjen. Fondet kan se tilbake på to tiår med gode resultater og en unik historie i Stavanger. I sin levetid har fondet gitt en samlet avkastning på over 46 milliarder kroner, og det tilsvarer en gjennomsnittlig årlig avkastning på 15 prosent. Til sammenligning har markedet gitt 5 prosent avkastning i samme periode.

Jakten etter undervurderte kvalitetsselskaper fortsetter med uforminsket styrke. Det ble bevist i august da porteføljeteamet kjøpte seg inn i tre nye spennende selskaper: det tyske eiendomsselskapet Deutsche Wohnen, medisinalprodusenten Waters Corporation og det globale forsikringsselskapet Chubb.

Positiv utvikling i eiendomsaksjer

Det globale eiendomsaksjefondet SKAGEN m2 fortsatte den gode utviklingen i august og slo nok en gang referanseindeksen. Generelt fortsetter eiendomsaksjer de siste årenes positive utvikling og er fortsatt en svært attraktiv aktivaklasse. Det gjelder også SKAGEN m2, hvor selskapene i porteføljen hadde en positiv regnskapssesong i andre kvartal. Vekstpotensialet er fortsatt høyt i porteføljen og eiendomsmarkedet er generelt i god form i store deler av verden.

Det kinesiske eiendomsselskapet Sun Hung Kai Properties kom inn i porteføljen i august. Selskapet har en velbalansert forretningsmodell og en sterk fundamental utvikling med aktiviteter i både Hongkong og fastlands-Kina.

Teva Pharmaceutical trakk ned i SKAGEN Focus

August ble en utfordrende måned for det konsentrerte globale aksjefondet SKAGEN Focus. Et par av selskapene i porteføljen hadde en negativ utvikling, deriblant legemiddelselskapet Teva Pharmaceutical, som var en av hovedårsakene til at porteføljen tapte terreng i løpet av måneden. Selskapet leverte et svakt regnskap for andre kvartal og reduserte forventningene til resten av 2017. Teamet har fortsatt tiltro til at selskapet overvinner utfordringene og kan komme styrket ut av perioden. Blant annet vil trolig antallet konkurrerende produsenter av generiske medisiner i takt med at prispresset i markedet øker.

På den positive siden rapporterte den øst-europeiske drikkevareprodusenten Stock Spirits gode regnskapstall og steg nær 50 prosent. Den brasilianske kjøttprodusenten JBS kom også sterkt tilbake, og er nå opp nær 45 prosent i lokal valuta siden midten av juni. Porteføljeteamet solgte seg ut av E-Mart i august etter at kursmålet ble nådd.

Øyvind Fjell setter preg på SKAGEN Vekst

Den nye hovedforvalteren i aksjefondet SKAGEN Vekst, Øyvind Fjell, brukte august til å trimme den nordisk/globale porteføljen og bytte ut en rekke av selskapen med nye, spennende posisjoner. Det betød blant annet at Norwegian, Teva, Ericsson og H&M ble solgt ut. I stedet økte man posisjonen i Vestas, på bakgrunn av gode rapporter i andre kvartal. SKAGEN Vekst brukte noe av likviditeten til å øke eksponering mot råvarer, som fortsetter den gode prisutviklingen, sammen med stigende popularitet. Av nye selskaper i porteføljen kan det danske transportselskapet DSV nevnes.

Les også

Alle rapporter 
SKAGEN Global 20 år og 46 milliarder til kundene 
Husk! Opprett aksjesparekonto 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up