Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Foto av en mann som går forbi et butikkvindu med en bil
De koreanske selskapene, som Hyundai, Samsung og LG Electronics, har vært gode bidragsytere til SKAGEN Kon-Tikis avkastning i mai. Foto: Bloomberg.

Det globale selskapsobligasjonsfondet SKAGEN Credit kunne se tilbake på tre år med stabil avkastningsutvikling og meravkastning i alle tre årene av fondets levetid. Fondet ble lansert i mai 2014 som et aktivt forvaltet fond, som investerer i selskapsobligasjoner over hele verden. SKAGEN Credit er et unikt obligasjonsfond som, litt forenklet, kan kalles for en optimal mellomting mellom aksjer og obligasjoner.

Fondet har vist seg å være et godt valg for investorer som allerede har investert i aksjefond og som ønsker en bedre balanse i porteføljen, hvor risikoen for svingninger minsker. I månedens statusrapport blir du oppdatert på alle obligasjonsfondene våre.

Vekstmarkedene fortsetter fremgangen

Kursoppgangen i vekstmarkedene fortsatte ufortrødent i mai, hvor vekstmarkedsindeksen nå er 6 prosentpoeng foran den globale indeksen hittil i år. Det samme er kapitaltilstrømmingen til vekstmarkedene, som allerede nå langt overgår tilstrømmingen for hele fjoråret.

I vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki ble mai en begivenhetsrik måned, hvor korrupsjonssaken i Brasil med president Temer i en markant rolle, krever ekstra oppmerksomhet fra forvalterne. Risikostyringen fungerer i porteføljen og teamet har fortsatt tillit til sine brasilianske investeringer.

Forvalterne solgte seg ut fra det russiske konglomeratet Sistema, den indiske dekkprodusenten Apollo Tyres og det koreanske energi- og kjemiselskapet OCI co. Måneden bød også på to nye selskaper i porteføljen i form av de to teleselskapene L.M. Ericsson og China Unicom.

Det er særlig de koreanske selskapene som har bidratt positivt i mai, med Samsung, Hyundai og LG Electronics i spissen. Hittil i år har SKAGEN Kon-Tikis portefølje gitt en avkastning på 15,7 prosent, som er 0,9 prosentpoeng bedre enn indeksen.

Vårfornemmelser i SKAGEN Global

Våren som helhet ble en særdeles positiv periode for SKAGEN Global. I mai økte fondet forspranget til referanseindeksen. Avkastning hittil i år er på 10,5 prosent mot indeksens 8,7 prosent.

Igjen var det det nederlandsk-britiske industrikonsernet Unilever og det Hong Kong-baserte investeringsselskapet CK Hutchison Holdings som bidro mest til den relative og absolutte avkastningen. Begge selskaper har nettopp de verdibaserte egenskapene som teamet prioriterer høyt, med en fundamentalt solid utvikling og en sterk ledelse som forstår å optimere og tilpasse virksomhetens operasjonelle drift.

Porteføljeforvalterne solgte seg ut av PC-produsenten Lenovo og den israelse farmasiprodusenten Teva i mai, siden utviklingen i begge selskaper ikke lever opp til de opprinnelige investeringscasene lenger.

Koreanske og tyske bidrag i SKAGEN Focus

For det konsentrerte globale aksjefondet SKAGEN Focus var det en god mai-måned på flere vis. Fondet leverte positiv absolutt- og relativ avkastning og ligger rett bak indeks hittil i år. Det skyldes ikke minst utviklingen i den koreanske butikkjeden E-mart, som har vært den beste bidragsyteren så langt i år. Det tyske teknologiselskapet MagForce og det koreanske sportsmerket Fila Korea viste også storform i mai måned.

Til tross for lovende regnskapstall første kvartal ble den brasilianske kjøttprodusenten JBS hardt rammet da selskapet ble innblandet i den brasilianske korrupsjonsskandalen. Tilliten til investeringscaset er intakt, og de robuste fundamentale nøkkeltallene byr stadig på positive perspektiver. Bank of Kyoto var en nykommer i porteføljen i mai.

Skandinaviske selskaper best

I SKAGEN Vekst var det overveiende skandinaviske selskaper som bidro mest til avkastningen i måneden. Det gjaldt blant annet den danske bryggerigiganten Carlsberg, og de tre svenske selskapene Telia, Kinnevik og Ericsson som alle leverte god avkastning. Porteføljen er påvirket av mer råvareavhengige selskaper som Golden Ocean og Gazprom de siste månedene.

I fjor endte eiendomsfondet SKAGEN m2 helt på topp i Europa. Den positive utviklingen ser ut til å fortsette også i 2017, hvor fondets strategi er å ha et flertall mer defensive eiendomsaksjer, krydret med noen få offensive selskaper. Så langt har det vært en suksess. De beste bidragsyterne til absoluttavkastningen i mai var de svenske og tyske boligoperatørene D. Carnegie og Deutsche Wohnen, etterfulgt av østerrikske CA Immo. Alle tre leverte solide regnskapstall i første kvartal.

Vil du vite mer om hvordan fondene har prestert – ta en titt på månedsrapportene for fondene eller se en kort videopresentasjon. 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up