Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

Bilde av mann utenfor butikkvindu med stor mobiltelefon ved siden av seg
Samsung Galaxy Note 7 er tilbakekalt for godt. Selskapet har vært en av SKAGENs beste bidragsytere hittil i år. Foto: Bloomberg

Medier over hele verden omtaler mobilmodellen som plutselig tar fyr. Saken har vært kjent siden august i år, men tok en ny vending tirsdag da selskapet trakk den omtalte modellen tilbake fra markedet.

- Det er negativt at selskapet tilbaketrekker en modell – både omdømmemessig og økonomisk. Men, vi må sette nyheten i perspektiv. Basert på Samsungs egne estimater produserer og selger de 75 millioner smarttelefoner i kvartalet (og 324 millioner i året). Tilbakekallingen gjelder 10 millioner av disse, sier Alexander Stensrud, porteføljeforvalter i SKAGEN Vekst.

Et kraftig fall i en enkeltaksje påvirker fondskursen i mindre grad. Dette er det reelle kursfallet i de ulike fondene, etter at Samsung trakk tilbake telefonen:

  • SKAGEN Kon-Tiki: 0,55 prosent
  • SKAGEN Global: 0,22 prosent
  • SKAGEN Vekst: 0,55 prosent.

Dagen etter at Galaxy Note 7 ble trukket tilbake og aksjekursen falt, steg aksjen igjen med 4,3 prosent. Uken før var Samsung opp 7 prosent på en dag.

Kraftig oppgang hittil i år

Tross det store kursfallet de siste dagene har Samsung Electronics vært en av de beste investeringene så langt i år for SKAGEN Vekst, SKAGEN Kon-Tiki og SKAGEN Global. Totalt har SKAGEN Fondene, etter fallet, fortsatt en gevinst på 310 millioner kroner så langt i år.

- Vår avkastning på Samsung-aksjen er mellom 16 og 17 prosent så langt. Avkastningen kommer etter kraftig kursoppgang på Samsung Electronics-aksjen hittil i år og SKAGEN Vekst har brukt denne oppgangen til å selge rundt 40 prosent av aksjene vi har i Samsung Electronics, sier Stensrud.

Det er fortsatt usikkert hvilke konsekvenser hendelsen vil ha for selskapet, og indirekte for aksjonærene.

- Det er solgt Galaxy Note 7 til en verdi på ca 1,5 milliarder dollar til nå. Samsung Electronics omsatte for 183 milliarder dollar i fjor. Dette er altså en liten del av virksomheten, selv om vi ikke skal glemme at markedet ventet at de skulle selge ti millioner av denne enheten i neste kvartal. Det er ennå uklart fra Samsung hvilke kostnader de har relatert til modellen og tilbaketrekningen. Dagens fall i aksjekursen på 8 prosent virker i største laget, selv om tar høyde for svekket omdømme, sier Stensrud.

Verdier for kundene

Selskapet er fortsatt billig i forhold til de verdiene de skaper – og en skal ikke glemme de verdiene de har skapt for våre kunder så langt.

- For SKAGEN Vekst er aksjene vi eier fortsatt opp nesten 12 prosent målt i norske kroner etter dagens kursfall. Avhengig av flere faktorer kan vi vel se en negativ påvirkning på inntjeningen på 4-6 % for 2016, sier Stensrud og legger til: Vi ser fremdeles store muligheter i Samsung Electronics. Over de siste to årene har selskapet jobbet hardt med å forbedre inntjening i andre segmenter enn mobiltelefoner, og samtidig har de forbedret sin selskapsstyring.

Generasjonsskifte

Samsung Electronics har ekstraordinær generalforsamling 27. oktober. Det er ventet at møtet vil si mer om det lenge annonserte generasjonsskiftet i selskapet.

Med lang fartstid om aksjonær i Samsung (første investering i 1997) har dette høyteknologiske selskapet vist en enorm evne til endring og komme opp med nye produkter og bedre kvalitet på over flere år. Det er ikke noe som tilsier at utviklingen kommer til å stoppe opp.

- På kort sikt virker det likevel som markedet overreagerer. Tar vi et overordnet og langsiktig blikk, ser vi fremdeles store muligheter i Samsung Electronics og ser frem til de starter salg av den mer kommersielle Galaxy 8 mobiltelefonen i begynnelsen av 2017, sier SKAGEN Vekst-forvalteren.

Se også

Hva mener forvalterne? Se kvartalsvideoene med SKAGEN Global og SKAGEN Kon-Tiki

12. oktober: Samsung-aksjen henter seg inn (ekstern lenke E24)

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up