Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Ivanhoe Mines til kamp for klimanøytralitet

Det kanadiske gruveselskapet Ivanhoe Mines er på plass i tre av SKAGENs aksjefond. I mai lovet de at gruveprosjektet Kamoa-Kakula i Den Demokratiske Republikken Kongo skal være CO2-nøytralt i hele sin levetid. Kobberproduksjonen startet opp før planlagt 26. mai i år. Ivanhoe Mines, som opererer i den sørlige delen av Afrika, har forpliktet seg til å samarbeide med sin joint-venture partnere, blant annet regjeringen i DRK, for å sikre at gruven blir den første CO2-nøytrale gruven blant verdens største kobberprodusenter.

Initiativet støtter Parisavtalen fra 2015, som har som mål å begrense den globale oppvarmingen til under 2 grader, og å fortsette innsatsen for å begrense den til 1,5 grader innen 2050. Selv om Ivanhoe Mines ikke har satt en tidsramme for å nå målet om CO2-nøytralitet, ble kunngjøringen ønsket velkommen av investorene. Aksjekursen steg over tre prosent dagen kunngjøringen kom.

Gode resultater

Ivanhoes aksjer har steget over 30 prosent i år, godt hjulpet av Kamoa-Kakula gruven og stigende priser på flere av råvarene som selskapet utvinner.

Ivanhoe er blant de best bidragsyterne til SKAGEN Kon-Tiki og SKAGEN Focus i 2021, og topp ti i SKAGEN Vekst, hvor selskapet utgjør en mindre post. I fjor steg aksjen over 60 prosent og over 80 prosent i 2019. Både SKAGEN Kon-Tiki og SKAGEN Focus kjøpte seg inn i Ivanhoe i 2018.

Ivanhoes CO2-forpliktelser dekker både drivhusgassutslipp som de har direkte kontroll på (Scope 1) og indirekte utslipp som stammer fra eksterne innkjøp (Scope 2). Gruven drives allerede av fornybar vannkraft, så selskapet vil i stedet jobbe med å elektrifisere transportflåten med nytt utstyr, enten batteridrevne eller brenselceller.

Fredrik Bjelland forvalter SKAGEN Kon-Tiki og besøkte gruven i 2019, da prosjektet var under oppføring. Han fremhevet den grønne profilen.

- På grunn av Ivanhoes høykvalitetsmetaller er alle selskapets prosjekter utviklet som underjordiske gruver. I tillegg til å redusere den synlige innvirkningen på naturen, reduserer det også mengden avfall som skapes og gjør det lettere å gjenskape området når produksjonen er ferdig. Selskapet forbedrer også infrastrukturen rundt gruvene for å få tilgang til fornybar energi til gruvedriften, sier Fredrik Bjelland.

bjellandivanhoe.jpg

SKAGEN Kon-Tiki går under jorden: Porteføljeforvalter Fredrik Bjelland besøker gruveprosjektet som forventes å drives av fornybar energi. Foto: Fredrik Bjelland

Industriutfordring

I fremtiden håper Ivanhoe også å nøytralisere de direkte utslippene fra hele verdikjeden (Scope 3). Dette er viktig siden noen analytikere mener at disse utslippene utgjør 95 prosent av gruvesektorens samlede utslipp, og er dermed et av de største problemene industrien står overfor. Styreformann i Ivanhoe Robert Friedland skisserer utfordringen slik: " Når vi har oppnådd CO2-nøytralitet på Scope 1 og Scope 2-utslipp, vil vi fokusere på å oppnå nøytralitet i et totalutslippsprosjekt, som inkluderer Scope 3-utslipp. Vi har anledning til å være bransjeledende i kampen mot klimaendringer, og vi ser frem til å stå i spissen for en fremtid uten fossile brenstoff, først i forbindelse med Kamoa-Kakula, og på sikt i alle gruvene våre."

Kobber fra Kamoa-Kakula vil også spille en viktig rolle i kampen mot global oppvarming. De utgjør en viktig komponent i produksjonen av elbiler og materiell til fornybar energi, som er nødvendig i overgangen til en lavkarbon-fremtid. Verden står over for en mulig mangel på metaller, og det kan være kritisk for infrastruktur og økonomisk utvikling. Ivanhoe Mines mener at Kamoa-Kakula blir verdens nest største kobbergruve noensinne, som vil produsere 800.000 tonn årlig, dersom prosjektets trinnvise utvidelse forløper som planlagt.

- Bærekraftutfordringene i gruvesektoren er svært sammensatte og involverer følsomme miljømessige, sosiale og ledelsesmessige spørsmål. Metaller vi uunngåelig spille en nøkkelrolle i energiomstillingen, og SKAGEN Kon-Tiki har lenge ment at det er behov for mer kobber hvis verden skal bli grønnere på grunn av nyvinninger innen transport, elproduksjon og informasjonslagring, konkluderer Bjelland. 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det er knyttet risiko til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før tegning oppfordres det til å lese fondenes nøkkelinformasjon og prospekt. Oversikt over kostnader finnes på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up