Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Hva bør jeg gjøre når børsene faller?Har du spart noen år i fond har du opplevd lignende perioder tidligere - det er nemlig ikke uvanlig. På tross av dette kan det være vanskelig å se at andelene faller i verdi. Men hvis du har spart i noen år vet du også dette: det kommer til å snu!

Nettopp denne lærdommen kan hjelpe deg gjennom urolige tider – det kommer til å snu en gang. Hvor lang tid det tar, eller hvor langt ned markedene skal, vet ingen sikkert før etterpå.

- Når mediene finner frem kriseoverskriftene kan det være vanskelig å holde hodet kaldt. Men det er akkurat i slike tider det lønner seg å ha litt is i magen, sier porteføljeforvalter Stein Svalestad. Samtidig er det viktig å påpeke at den negative effekten på sparingen ofte blir mindre enn hva overskriftene skulle tilsi – når norske kroner faller i verdi, øker verdien av utenlandske plasseringer.

Erfaringene fra tidligere uroligheter tilsier at nordmenn er flinke til å se bort fra markedsstøy og svingninger og fortsette sparingen. En spareavtale  er en smart måte å unngå å bli fanget av støy og frykt.

- Det vil de ha glede av når uroen har gitt seg. De som ikke tåler svingninger i sparepengene sine, kan gjøre noen enkle grep for å redusere svingningene, sier Svalestad.

Utnytte markedsfall

Det er når kursene faller at du legger grunnlaget for den langsiktige avkastningen. Det betyr at det du gjør når kursene er lave får betydning for hvor mye sparepengene dine vokser når kursene stiger igjen.

Slike korreksjoner som vi opplever nå skaper ypperlige muligheter for å komme inn i aksjemarkedet til fornuftige kurser, som igjen høyner det fremtidige avkastningspotensialet.

Spre investeringene – reduser risiko

Sliter du med nattesøvnen når kursene faller, kan det hende at du bør justere litt på sparingen din.
- Hvis du kun sparer i aksjefond, kan det være en god ide å utvide spareporteføljen med et rentefond eller to. De vil redusere svingningene i spareporteføljen din, sier Stein.

Hvilke fond passer deg best? Prøv Fondsguiden

Når skal du kjøpe aksjefond?

  • Når du har sparepenger du ikke skal bruke på lenge (minimum fem år i aksjefond)
  • Vi anbefaler jevnlig fast sparing fremfor forsøk på timing.
  • Når aksjemarkedene faller kraftig. Utnytt psykosene som oppstår ved hendelser som finanskriser og lignende. Aksjene er på «salg».

Når skal du selge aksjefond?

  • Når du har nådd målet med sparingen din
  • Ikke selg alt på en gang, prøv å spre uttakene, for eksempel med en uttaksavtale
  • Dersom din tidshorisont for sparingen endrer seg

Syns du det høres vanskelig ut? Ta kontakt med en av våre flinke rådgivere på telefon 51 80 39 00, chat  eller epost, så hjelper vi deg.

Andre nyttige artikler om samme tema:

Unngå investorfella

Hvordan forholder jeg meg til uro i markedet

Markedet faller, hva gjør jeg?

Spare i fond

Slik kan fondssparingen din bli en pengemaskin

Hvordan kan du få pengene dine til å jobbe for deg, og likevel vokse? Det kan nesten høres for godt ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Spare i fond

Dåpsgaven som kunne blitt til 200.000 kroner

Det er de små valgene som kan gjøre en stor forskjell langt frem i tid. Å sette dåpspengene i fond ...

Investeringstips: Er det lurt å investere nå?

Finn det beste tidspunktet å investere i fond og unngå å gjøre kostbare feil. Les investeringstipsen ...

Er det lurt å kjøpe aksjer og aksjefond nå?

Skal det opp nå? Skal det ned? Når er det smart å kjøpe aksjefond? Dette er spørsmål vi har fått ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up