Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Skal jeg fortsette spareavtalen?

Det er særlig én ting som gjør at du som fondssparer kan ta børsuro og inflasjonsfrykt med ro. Spar lenge nok så reduserer du risikoen. Det kan være enklere sagt enn gjort når utsiktene er usikre, og pengene må strekkes lenger enn tidligere til økte renter og priser.

Derfor bør du fortsette spareavtalen – hvis du kan

Det er når kursene faller at du får flere andeler for pengene dine. Det er nettopp sparingen du gjør i urolige tider som sørger for at den langsiktige avkastningen din blir bra. Du får flere andeler på kontoen og akkurat disse andelene vil stige mer i verdi enn de andelene du fikk da alt var solskinn og velstand. Vi har tittet i våre arkiver for å få dette bekreftet. Det viser seg at i perioder med kraftig børsfall så er det kun de med spareavtaler som har tegnet seg i våre fond. Frykten for videre fall har rett og slett vært for høy for de som sier de skal kjøpe når markedet faller til å tørre å gjøre det.

Det smarte med spareavtaler er altså at den fikser det mange av oss anser som veldig vanskelig og strider mot ryggmargsrefleksen: den fortsetter sparingen når det lønner seg mest. Magefølelse er en dårlig rettesnor når det gjelder fondssparing, en spareavtale tar ingen slike hensyn, heldigvis. De fleste som har spart gjennom en krise eller to tidligere er som regel ganske fornøyd når markedene er på vei opp igjen.

Det er altså din egen tidshorisont og økonomiske situasjon som avgjør om du bør fortsette spareavtalen, ikke den rådende stemningen i aksjemarkedet.

Spareavtaler når nye høyder

Norske fondssparere har virkelig fått øynene opp for hvor smart det er å spare jevnt og lenge med en spareavtale. Faktisk var det over 1,5 millioner aktive spareavtaler i Norge i fjor, viser tall fra Verdipapirfondenes forening. Og det er mange grunner til at det er så populært:

  • Det er enkelt og automatisk – du slipper å tenke på sparing
  • Med en spareavtale øker sjansen for god langsiktig avkastning – jo lenger du sparer desto bedre muligheter.
  • Redusert risiko siden du sparer når prisene er høye og lave – du får en god gjennomsnittskurs.

Tre tips når markedene svinger

1) Sitt i ro

Husk den opprinnelige planen din. Hvis det er lenge til du skal bruke pengene, la de stå. Det kan være vanskelig å få til, men prøv å la være å følge altfor nøye med på hvordan fondene dine gjør det. Følger du med hver dag kan du få inntrykk av at markedene er mer urolige enn de faktisk er.

2) Fortsett spareavtalen din

Dette er et av de smarteste tipsene, hvis du ønsker å få god langsiktig avkastning. En spareavtale sørger for at du kjøper fondsandeler, både når det er dyrt og ikke minst når andelene er billige. Denne automatiske sparingen gjør det mange syns er vanskelig, nemlig å spare når markedene er urolige.

3) Snakk med en ekspert

I SKAGEN er alle rådgiverne sertifiserte og erfarne. De vet best hvordan de kan hjelpe deg, og gi deg svar på det du lurer på. Det kan hjelpe på nattesøvnen og ikke minst avkastningen din frem i tid.

Spare i fond

3 grunner til at spareavtale er bedre enn Lotto

Flaks er fint, men vil du bli rik er det spareavtaler som gjelder. Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Spare i fond

- Soleklart billigst på aktive fond

SKAGEN Fondene kommer ut blant de klart billigste i en undersøkelse Dagens Næringsliv har gjort ...

Suksess etter tøff start

Helge Jostein Skrikrud gikk på en skikkelig smell under dot.com-krisen, og mistet halvparten av ...

En app for alt - fondssparing rett i lomma

- Dette har gått over all forventning, sier digital produktleder Martin Gjesdal. Antall nye brukere ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up