Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Hvordan blir jeg flinkere til å spare?

Syns du det er vanskelig å komme i gang med sparingen? Da er du ikke alene. Mange av oss får nemlig en følelse av at noe blir tatt fra oss når du setter penger til side, forklarer Jon Sigurd Wegener , som er hjerneforsker og ekspert på nevroøkonomi ved Copenhagen Business School.

- Som mennesker hater vi å tape, og hjernen vår straffer oss hardt hvis de positive forventningene vi har ikke innfris. Sparing er per definisjon et tap her og nå, fordi du får færre penger på kontoen, sier Jon Sigurd Wegener til danske avisen.dk

Se sparingen som en gave

Det er her lureriet kommer inn. Rådet til Wegener er nemlig å endre perspektiv slik at du ser på pengene som en gave til ditt fremtidige jeg, i stedet for et tap her og nå.

Hvor flink du er til å spare henger faktisk sammen med empati, forteller Wegener.

- Er du flink til å sette deg inn i andres følelser, er du sannsynligvis også flink til å sette deg inn i ditt fremtidige jegs følelser, forklarer han.

Å spare for fremtiden handler altså i liten grad om rasjonelle beslutninger, det handler om følelser.

Vil du vite mer? Hør podcasten med Jon Sigurd Wegener

Automatisk sparing

Det behøver ikke være en opprivende opplevelse å spare. For å unngå negative følelser kan du for eksempel opprette automatisk sparing gjennom en spareavtale. Da sparer du jevnlig uten å behøve å tenke over det.

Syns du det er vanskelig å finne ut hvilke fond du skal spare i, har vi laget en enkel Fondsguide som hjelper deg å finne den riktige sparingen for deg. I samme prosess kan du enkelt opprette en spareavtale – det hele tar bare et par minutter før du er i gang med sparingen.

En annen mulighet som kan hjelpe deg på veien er å ha et konkret sparemål. Det er ekstra motiverende hvis du for eksempel ønsker å kjøpe en ny bil, en lang feriereise eller kanskje en ny bolig å se at pengene vokser og drømmen nærmer seg for hver gang du sparer. Husk å sette realistiske mål, på den måten holder du motivasjonen oppe.

Det beste tipset er gratis – i SKAGEN

Jon Sigurd Wegener var en av mange foredragsholdere under økonomifestivalen KÅKÅnomics  i oktober, og han sa det var særlig én ting som skiller de som klarer å ta kloke og gjennomtenkte økonomiske valg fra andre: De bruker profesjonelle rådgivere til å hjelpe seg med investeringene sine. På den måten kan du unngå noen av feilene folk vanligvis gjør når de sparer. Hos oss er rådgivning gratis, og tilgjengelig for alle.

P.S - Jon Sigurd Wegener var en av talerne på SKAGEN Fondenes Nyttårskonferanse 2020

Nysgjerrig på spareavtale?
Med en spareavtale i fond slipper du å tenke på sparingen - den går automatisk.
Les mer arrow_right_alt
Hvilke fond skal jeg velge?

Det behøver ikke være så vanskelig. Finn ut med Fondsguiden.

Prøv Fondsguiden arrow_right_alt
Spare i fond

Slik blir du en bedre investor

Hvorfor oppnår noen fantastisk avkastning, mens andre havner bakpå? Her er noen tips til hvordan du ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Spare i fond

Slik kan fondssparingen din bli en pengemaskin

Hvordan kan du få pengene dine til å jobbe for deg, og likevel vokse? Det kan nesten høres for godt ...

Dåpsgaven som kunne blitt til 200.000 kroner

Det er de små valgene som kan gjøre en stor forskjell langt frem i tid. Å sette dåpspengene i fond ...

Investeringstips: Er det lurt å investere nå?

Finn det beste tidspunktet å investere i fond og unngå å gjøre kostbare feil. Les investeringstipsen ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up