Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Slik forholder du deg til økte skattesatser

I statsbudsjettet for 2022 legger regjeringen opp til å øke skattesatsene på flere områder, blant annet vil skattesatsen på gevinst og utbytte fra aksjer øke fra 31,68 prosent til 35,20 prosent. Formuesskatten økes med 0,1 prosentpoeng og verdsettelsesrabatt for aksjer reduseres fra 45 til 25 prosent. I tillegg ser det ut til at ordningen med individuell pensjonssparing IPS reduseres, slik at du fra 2022 kun får lov å spare 15.000 kroner per år, mot opprinnelig 40.000 kroner. Skattefordelen vil dermed også reduseres. På den andre siden økes bunnfradraget med 200.000 til 1,7 millioner kroner. Endelige satser og endringer blir etter planen vedtatt av Stortinget 21. desember.

- Det er viktig å holde målet i sikte. Skattesatsene vil endre seg med ulike regjeringer, men det er den langsiktige avkastningen som er viktig, ikke justeringer i skatt, sier Pål Bergskaug, leder for formuesforvalterne i SKAGEN.

- Hold deg til planen

Endringene i skattesatsene har fått enkelte til å ta til orde for å selge fondsandelene før nyttår og reinvestere på nyåret. Det syns Bergskaug er en dårlig ide.

- Nei, langsiktige investorer gjør lurt i å holde seg til den opprinnelige investeringsplanen, fremfor å forsøke å være skattesmarte. Det er flere skjær i sjøen, blant annet risikerer du å få såkalt gjennomskjæring, det vil si at skatteeffekten blir nullet ut. Er du i formuesposisjon har du fortsatt en rabatt på 45 prosent for din aksjesparing ved årsskiftet. Det viktigste poenget er at du risikerer å tape avkastning ved å være ute av markedet over tid. Husk at bare noen dager ute kan gjøre stor forskjell for avkastningen du oppnår i aksjefond, særlig når markedene svinger såpass mye som i dag, sier Pål.

Jo lengre tidshorisont du har på sparingen din, desto mindre lønner det seg å forsøke å spare noen kroner på skatten.

Fordel med ASK

Med en aksjesparekonto utsetter du skatten til du tar ut gevinsten fra aksjesparekontoen. Fleksibiliteten en aksjesparekonto gir åpner mange muligheter. Du kan bytte aksjefond og selge andeler uten at det utløser skatt, så lenge gevinsten du har oppnådd blir stående på kontoen. Det vil gi deg en bedre avkastning på sikt, fordi du hele tiden får avkastning på det du har investert i fondene og avkastningen du har oppnådd.

- Tanken bak aksjesparekonto er at du som privatsparer skal få lignende fordeler som profesjonelle investorer med egne investeringsselskap. Det betyr blant mye annet, utsatt skatt og et stort fondstilbud å velge mellom, sier Bergskaug.

- Selg hvis du trenger pengene

All erfaring og mye forskning viser at ingen er spesielt flinke til å time markedet. Er du ute bare noen få dager når markedet snur er det vanskelig å hente inn den tapte avkastningen.

- Hvis du trenger pengene om kort tid, kan det være et argument for å selge andeler før skattesatsene stiger. Men generelt er det absolutt beste å sitte i ro i båten hvis du har lengre tidshorisont. Faren ved å være ute av markedet er større enn litt høyere skatt, sier Pål.

På samme måte som jevnlige innskudd i fond er smart, gjerne med en spareavtale, er jevnlige uttak en god ide, dersom du ønsker å bruke av pengene. I SKAGEN har vi uttaksavtaler som passer de fleste behov, og som sørger for at du kan få avkastning på pengene som står i fond, samtidig som du får penger rett på bankkonto.

Lurer du på noe rundt sparing og skatt? Ta kontakt med oss på telefon 51 80 39 00 eller e-post kundeservice@skagenfondene.no

Ta styringen med en spareavtale

Den enkleste måten å spare langsiktig og jevnt i fond er med en spareavtale. 

Start i dag arrow_right_alt
Skatt

Tid for skatt

Bruk noen minutter på skattemeldingen, vi gir deg et par tips til hva du bør sjekke. Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Skatt

Sjekker du årsoppgaven din?

Børsåret 2019 ble svært godt, men hvordan gikk det med fondene dine? Det kan du sjekke i ...

Hvorfor bør du spare i IPS?

Individuell pensjonssparing er en enkel måte å spare til pensjon på – i tillegg får du skattefordel ...

Ikke betal mer skatt enn du må

Med en aksjesparekonto får du utsatt skatt, et av markedets største fondsutvalg og aksjefond ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up