Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Sats på flere fond

I SKAGEN liker vi å gjøre det enkelt – vi forvalter kun fond, og har bare noen få aksje-, rente- og kombinasjonsfond sammenlignet med andre forvaltere. Likevel lurer mange på hvilket fond de skal spare i. Vi mener du ikke bør begrense sparingen din til ett fond. Spar i flere, er vårt klare råd.

Sett sammen fond

- Med en spareportefølje bestående av aksje- og rentefond kan du få bedre avkastning enn den du kan få i banken. Det er viktig at du har en middels- til lang sparehorisont, det vil si at du er villig til å spare i tre til fem år, og kan tolerere svingninger underveis, sier Stein Svalestad. Han er SKAGENs porteføljestrateg og er ekspert på å sette sammen smarte spareporteføljer.

Fordelene med spareporteføljer er flere:

  • Du reduserer risikoen og svingningene på sparepengene.
  • Ved å kombinere eksempelvis aksje- og rentefond vil sparingen din bli mer robust, sammenlignet med å kun spare i aksjefond.
  • Du kan tilpasse sparingen slik at den passer ditt behov.

Behøver alle en spareportefølje?

Det enkle svaret er ja. Forestill deg at du investerer hele sparekapitalen din i ett enkelt selskap: en paraplyfabrikk. De første årene er været uvanlig mildt, med skyfrie himler og paraplysalget faller. De følgende årene regner det desto mer. Folk kjøper paraplyer som aldri før.

Avkastningen de første årene har naturlig nok vært skral, mens den var bedre de påfølgende årene. Men hadde du for eksempel investert i paraplyfabrikken og en iskremfabrikk, hadde avkastningen sett betydelig bedre ut over tid.

Dette er nettopp en av de viktigste grunnene for å lykkes med investeringene sine: å ha en diversifisert, eller spredd, spareportefølje. Diversifisering handler om å senke porteføljerisikoen, og betyr at du langsiktig fordeler sparingen mellom ulike bransjer og geografiske regioner. Det er også viktig å spare i mer enn én aktivaklasse – for eksempel i både aksjefond og rentefond.

Over hele verden

Å spare globalt gjennom å velge fond som har mandat til å investere over hele verden er ikke minst viktig for de fleste av oss som bor og jobber i ett og samme land. Går det dårligere for Norges økonomi påvirker det verdien på det som for de fleste av oss er livets største investering – boligen – og i forlengelsen av det, arbeidsmarkedet. Har du størstedelen av sparingen plassert i norske verdipapirer øker risikoen.

Fondssparing er i seg selv en form for diversifisering siden fond inneholder mange ulike verdipapirer og i SKAGENs tilfelle, mange ulike land og bransjer.

- En spareportefølje sprer risikoen sammenlignet med å spare i enkeltfond, og selv med en liten innsats kan du sette sammen din egen pakkeløsning, forklarer Stein Svalestad.

Slik får du din egen spareportefølje

  1. Prøv vår fondsguide – den gir deg et skreddersydd forslag til en sammensatt spareportefølje du kan bruke til langsiktig sparing, uansett om du vil spare til pensjon eller andre ting. Du kan enkelt starte sparingen med BankID.
  2. Vi har ferdige fondspakker, altså kombinasjonsfond som gir deg en ferdig kombinasjon av aksjefond og rentefond, spesielt tilpasset din risikoprofil. Fordelen med fondspakkene er at du beholder balansen mellom aksje- og rentefond automatisk.
  3. Vi hjelper deg å sette opp din personlig tilpassede spareportefølje – kontakt oss så hjelper vi deg

 

Portefølje

Februar: Motbakke i markedene men fondene leverer

Ingen trær vokser inn i himmelen, og etter en sterk januar møtte markedene motstand i februar. ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Portefølje

SKAGEN Focus benyttet uroen til å kjøpe Levi's

I juli kjøpte SKAGEN Focus seg inn i Levi's. Aksjen er den eneste i sitt slag i porteføljen, men ...

Til Mongolia for å løse problemene i Oyu Tolgoi-gruven

Mongolia har en rik kulturarv og enda rikere naturressurser. Hvordan kunne det gå så galt for de ...

Fondene du vil ha

Syns du det er vanskelig å få skreddersydd akkurat den fondsporteføljen du ønsker? Med SKAGENs ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up