Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Smarte tips for feriepenger og skattepenger 2022

Juni er for mange en privatøkonomisk jubelmåned. Nå som sommerdagene er på det aller lyseste, tikker feriepengene inn på konto. I tillegg får nær 3 millioner av oss tilsammen et tosifret antall milliarder kroner igjen på skatten - noen har fått de på konto allerede. 

Få pengene til å vare

Selv om det kalles feriepenger, kan det være en god idé å ikke bruke alt på sommerferien. Med litt planlegging og smarte valg kan du få ferie- og skattepengene til å vare helt til neste år, eller enda lenger om du vil.

De smarte valgene

  1. Det er dyrt å ha dårlig råd – betal ned forbrukslån og kredittkortgjeld. Disse lånene har mye høyere rente enn boliglånet og ikke minst studielånet.
  2. Bygg en økonomisk buffer – de fleste familier bør sette et par månedslønner på en bufferkonto, til uforutsette utgifter, eller bidrag til neste års ferie.
  3. Vent på salget – sommersalget kommer før du aner det, og Black Friday i november. Husk også at  det kan være store penger å spare på store innkjøp.
  4. Reis utenom fellesferien – hvis du kan. Det er penger å spare hvis du ikke må reise når alle andre gjør det. 

De langsiktige valgene

  1. Spar lenge – jo lenger du sparer, desto større er mulighetene for at du får god avkastning på sparingen din. Langsiktig sparing i aksjefond er særlig gunstig. Er du usikker på hvordan du skal spare? Prøv Fondsguiden for å finne din sparing.
  2. Betal ned på boliglånet – har du høy boliggjeld og vurderer å kjøpe en dyrere bolig en gang i fremtiden, er det lurt å redusere gjeldsgraden, slik at du tilfredsstiller myndighetskravene til egenkapital.
  3. BSU – er du under 33 år kan du spare opp til 5500 kroner i skatt ved å betale inn 27.500 kroner på BSU-kontoen.

Nyt ferien - uten å tømme lommeboka helt

Norge har åpnet opp igjen, likevel vil mange bli hjemme også denne sommeren. Det fins mange muligheter for en morsom sommerferie som ikke tømmer lommeboka. Her er noen tips:

  • Den Norske Turistforening har mange flotte naturopplevelser og skjulte hytteperler å by på.
  • Det fins overnattingssteder for enhver lommebok. Det kan være lurt å bruker litt tid på forberedelser og booke i forkant, så unngår du "siste-liten-bare-må-ha-et-rom"-fella - å måtte betale dyrt for det siste, og kanskje ikke så spennende rommet. Har du forresten testet trenden med å sove i hengekøye?
  • Husk at det kommer dager etter ferien også - lag en plan for hvor mye feriepenger du skal bruke, og hold deg til den. 

Men, ferie er ferie – unn deg litt ekstra!

PS! Brenner feriepengene litt i lomma? Ikke gå i lottofella for å få råd til drømmeturen om noen år. Vi har et mye bedre tips

 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det er knyttet risiko til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før tegning oppfordres det til å lese fondenes nøkkelinformasjon og prospekt. Oversikt over kostnader finnes på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up