Hopp til hovedinnholdet
3 min lesing

Smarte tips for skattepenger og feriepenger 2019

Juni er for mange en privatøkonomisk jubelmåned. Nå som sommerdagene er på det aller lyseste, tikker feriepengene inn på konto. I takt med velstandsutviklingen har feriepengene økt betraktelig, og utgjør nå en betydelig utbetaling for de fleste familier. I tillegg kan nær 3 millioner av oss regne med å få tilsammen et tosifret antall milliarder kroner igjen på skatten. 

Få pengene til å vare

Selv om det kalles feriepenger kan det være en god ide å ikke bruke alt på sommerferien. Med litt planlegging og smarte valg kan du få ferie- og skattepengene til å vare helt til neste år, eller enda lenger om du vil.

De smarte valgene

  1. Det er dyrt å ha dårlig råd – betal ned forbrukslån og kredittkortgjeld. Disse lånene har mye høyere rente enn boliglånet og ikke minst studielånet.
  2. Bygg en økonomisk buffer – de fleste familier bør sette et par månedslønner på en bufferkonto, til uforutsette utgifter, eller bidrag til neste års ferie.
  3. Vent på salget – det kommer store salg i august, Black Friday i november og det kan være store penger å spare på store innkjøp.
  4. Reis utenom fellesferien – hvis du kan. Det er penger å spare hvis du ikke må reise når alle andre gjør det. 

De langsiktige valgene

  1. Spar lenge – jo lenger du sparer, desto større er mulighetene for at du får god avkastning på sparingen din. Langsiktig sparing i aksjefond er særlig gunstig. Er du usikker på hvordan du skal spare? Prøv Fondsguiden for å finne din sparing.
  2. Betal ned på boliglånet – har du høy boliggjeld og vurderer å kjøpe en dyrere bolig en gang i fremtiden, er det lurt å redusere gjeldsgraden, slik at du tilfredsstiller myndighetskravene til egenkapital.
  3. BSU – er du under 33 år kan du spare opp til 5000 kroner i skatt ved å betale inn 25.000 kroner på BSU-kontoen.

Nyt ferien - uten å tømme lommeboka

Det er ikke hogget i stein at du må reise utenlands i sommer. Det fins mange andre muligheter, som ikke tømmer lommeboka. Her er noen tips:

  • Turistforeningen har mange flotte naturopplevelser å by på.
  • Hoteller er ikke eneste alternativ, det fins en rekke andre også.
  • Husk at det kommer dager etter ferien også - lag en plan for hvor mye feriepenger du skal bruke, og hold deg til den. 

Men, ferie er ferie – unn deg litt ekstra!

keyboard_arrow_up

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på www.skagenfondene.no/kostnader.