Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Nyheter chevron_right
2 min lesing

- Hold liv i pengene dine

Rentene har vært rekordlave en god stund og vil trolig holde seg på et lavt nivå i flere år fremover. Det er positivt for folk med gjeld, men verre for de som vil spare penger. I mange land, eksempelvis i Norge har vi nå høyere inflasjon enn bankrenter, såkalt negativ realrente, og det gjør bildet enda vanskeligere.

Dyrt å gjøre ingenting

Med negative realrenter får du negativ avkastning på sparingen din, i form av tapt kjøpekraft. Du kan kjøpe mindre og mindre for sparepengene dine. For noen år siden, da inflasjonen var lav og rentene høyere kunne du lene deg tilbake med penger i banken og vite at sannsynligheten for å tape penger var liten, samtidig som du økte kjøpekraften.

Dette er nå endret.

Bankkonto er fortsatt helt fint for kortsiktig sparing, og for å ha en liten buffer for uforutsette utgifter. Men for langsiktig sparing vil sparepengene dine mer eller mindre visne bort i banken. Den negative realrenten kan se liten ut, men over tid blir det mye og kan redusere kjøpekraften din betydelig. Så å gjøre ingenting kan faktisk være dyrt.

Dette kan du gjøre

Dessverre er det ingen risikofrie alternativer som gir deg positiv realrente. Du må godta høyere risiko i bytte mot høyere avkastning, og et høyere risikonivå kan være OK hvis du har en lang tidshorisont på sparingen.

Sparing i selskapsobligasjoner kan være et bra alternativ til banksparing, som samtidig vil opprettholde kjøpekraften. I SKAGEN-sammenheng kan obligasjonsfondet SKAGEN Credit være et godt supplement til sparingen din. Aksjer har enda høyere forventet avkastning på lang sikt, og er forventet å øke kjøpekraften din over tid. Her har SKAGEN en rekke alternativer å by på

Det viktigste du må sørge for er at de langsiktige sparpengene jobber for deg og ikke mot deg. Dette gjør du ved å spare i en godt sammensatt portefølje av selskapsobligasjoner og aksjer.

Det kan være vanskelig å vite hvilken sammensetning som passer deg best. Send inn ditt navn og kontaktinfo, så hjelper vi deg .

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up