Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Gode muligheter for aksjeplukkere

Det er som kjent vanskelig å spå om fremtiden. Selv for aktive selskapsplukkere som SKAGEN, som fokuserer på selskapenes evne til å skape verdi, er utfordringen at disse påvirkes av den økonomiske utviklingen. Den beste måten å minske problemet er å kjøpe aksjer i lavt verdsatte selskaper som er relativt sett motstandsdyktige mot store svingninger. Handles aksjene når de er på salg, er naturlig nok sjansen for at selskapene er undervurdert større.

Medisin for menneskets beste venner

Et eksempel av nyere dato er aksjefondet SKAGEN Globals kjøp i første kvartal i år. Da aksjen til det japanske konglomeratet Nissan Chemical Industries falt under børsturbulensen i begynnelsen av året, var fondets forvaltere raske med å kjøpe seg inn.

– Nissan Chemical har vært på radaren lenge. Vi traff ledelsen i Japan for et par år siden, og har bare ventet på en god anledning til å kjøpe oss inn, sier SKAGEN Globals hovedforvalter Knut Gezelius.

Nissan Chemical har spesialisert seg på ulike nisjer med høy lønnsomhet, blant annet teknologi, kjemi og medisin. De legger mer ressurser på forskning og utvikling enn de fleste konkurrentene. Et lovende område er dyremedisin, som vokser i takt med en stadig mer velstående middelklasse, som betrakter husdyr som familiemedlemmer.

Gullgruve med data

En annen nykommer i SKAGEN Globals er eieren av New York-børsen, Intercontinental Exchange (Ice). Med sin dominerende posisjon innen børsnoteringer sitter selskapet på en gullgruve av data, som ligger til grunn for markedsinnsikter og analyser hos en tredjepart. Ice har også en stabil, visjonær og aksjonærvennlig ledelse som har vært med i over ti år, og som gang på gang har posisjonert selskapet riktig. Ice kom inn i porteføljen mot slutten av 2017. Da aksjen leverte negativ relativ avkastning i begynnelsen av året, økte forvalterne posten. Nå er selskapet blant de fem største investeringene, og utgjør over fire prosent av fondet.

– Ice tjener penger både når folk kjøper og selger. De eier også alle børsdata, og det kommer til å bli en stadig mer verdifull, ikke-kopierbar vare fremover. Dette er et selskap vi tror på langsiktig de kommende fem til ti årene, sier Knut Gezelius.

Hotellenes Ferrari

I urolige tider får man også mulighet til å bygge posisjoner i nye investeringsideer, som vanligvis kan ha begrenset likviditet. I løpet av forrige kvartal kjøpte Global-teamet aksjer i den asiatiske luksushotellkjeden Shangri-La (i skrivende stund mindre enn én prosent av fondet).

Tesen er at selskapet vil vokse i det kinesiske markedet, og, i en viss utstrekning, ekspandere via franchise. Det siste bør være lønnsomt, siden man ikke behøver å bruke egen kapital for å bygge hoteller, men får en regelmessig strøm av lisensinntekter.

Oppover i turbulensen

I urolige tider fins det også kvalitetsselskaper som i stedet for å falle, går i motsatt retning. Bilsikkerhetsselskapet Autoliv, som har vært med lenge i SKAGEN Globals portefølje, steg 15 prosent i første kvartal. Etter at den tidligere konkurrenten Takata gikk konkurs på grunn av en defekt i 70 millioner av airbagene deres, har Autolivs markedsandel økt i takt med at de har vunnet over 50 prosent av ordrene i visse perioder.

Autoliv toppet næringslivsavisenes nyhetsstrøm nylig, da aktivistinvestoren Christer Gardells Cevian Capital kjøpte opp rundt 8 prosent av selskapet. En utløsende faktor for å frigjøre verdier, er den kommende oppdelingen i to børsselskaper: Autoliv og det nye teknikkselskapet Veoneer. Dette vil bli ledet av den visjonære og aksjonærvennlige Jan Carlson.

Innhold som vokser

Nok en aksje som steg i kvartalet er amerikanske Adobe, som er ny i SKAGEN Globals portefølje. Selskapet er verdensledende inne bildebehandlingsprogrammer og webverktøy. Selskapet har steget nesten 10 prosent bare siden vi kjøpte oss inn. Ved å konvertere sine brukere til abonnenter har forutsigbarheten i inntektene økt, og programmene blitt mer gunstig priset.

Denne kombinasjonen fører til høyere kvalitet på kontantstrømmene, som igjen gir grunn til en høyere verdsettelse. Adobe er godt posisjonert på flere måter: Produksjon av innhold til sosiale medier og andre kanaler spås fortsette å øke, og selskapet har dessuten en monopollignende posisjon.

Se også

SKAGENs investeringsfilosofi

Børs

Alexandra Morris: Vær på vakt for hva som skjuler seg under det stigende aksjemarkedet

Globale aksjer fortsatte oppgangen i andre kvartal, men det er færre aksjer som står for ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Lei av valg? Fokuser på langsiktige fundamentale forhold

Til tross for at nyhetsoverskriftene domineres av valg globalt, er innvirkningen på samlede ...

Andre kvartal: Utfordrende investeringsklima med lyspunkter

Etter en sterk mai måned i det globale aksjemarkedet, ble juni mer utfordrende. Usikkerhet preger ...

Det amerikansk-kinesiske dilemmaet

Hvordan har reverseringen av kapitalstrømmer siden pandemien påvirket aksjemarkedene og hvilke ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up