Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Kunstig og ekte intelligens: En dynamisk duo

Tross en humpete reise, har globale aksjer hatt en positiv start på 2023. MSCI ACWI gikk inn i mai 9,0 prosent høyere, stort sett drevet av solid avkastning i de utviklede markeder, med europeiske aksjer som spesielt sterke. Globalt har alle sektorer levert positive avkastninger hittil i år, selv om gapet mellom de beste selskapene (informasjonsteknologi +20 prosent, kommunikasjon +19,3 prosent) og de svakeste (energi +1,1 prosent) er stort over en relativt kort periode (1).

Det er også verdt å merke seg at vekstorienterte sektorer har levert så sterk avkastning med fortsatt pengepolitisk innstramming – som typisk skaper motvind for langsiktige aksjer - med sentralbanker i USA, Europa og andre steder som fortsatt bekjemper inflasjon ved å heve rentene. Mindre overraskende er det at aksjer knyttet til kunstig intelligens (AI) har drevet mye av markedets avkastning hittil i år, særlig i lys av lanseringen av ChatGPT.

I USA står seks selskaper - Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Meta (Facebook), Nvidia og Salesforce -  bak halvparten av S&P 500's avkastning på over 9 prosent. Det bidrar til å redusere tapene i finanssektoren etter høyprofilerte bankkrasj. De har også mer enn kompensert for underskudd i utdanningssektoren der studentenes interesse for ChatGPT har påført store tap på studieinnholdsleverandører som Pearson, Duolingo og Chegg.

Den amerikanske teknologisektorens raske gevinster har allerede gjenvunnet det meste av 2022-tapene, men har også gitt ny næring til frykten for en aksjemarkedsboble. Sektorens P/E på 25x er lik nivåene før korreksjonen for et år siden, og IT-aksjer representerer nå over en fjerdedel av den totale S&P 500-indeksen (2). Denne konsentrasjonsrisikoen kan være spesielt farlig for passive investorer. Det er tilstrekkelig å nevne at å velge riktige aksjer sjelden har vært viktigere for få nedsidebeskyttelse.

Veksteksponering til verdi-priser

Mange av 'AI-vinnerne' eies av våre aksjefond, noe som har bidratt til å levere positive absolutte og relative avkastninger til kundene hittil i år. I tillegg til Microsoft og Alphabet, eier SKAGEN Global ASML, den nederlandske produsenten av halvlederutstyr som sannsynligvis vil dra enorm fordel av den raske adopsjonen av AI-teknologier. Sammen har disse tre selskapene bidratt med +9,4 prosent til porteføljens avkastning i 2023.

SKAGEN Kon-Tiki eier verdens to største produsenter av minnebrikker, TSMC og Samsung, som leverer maskinvaren til AI-enheter, mens langvarig eksponering også kommer via Foxconn, en nøkkelspiller i utviklingen av Kinas maskinlæringskapasiteter. Disse tre beholdningene har bidratt til 8,4 prosent av fondets avkastning hittil i år (3).

Den langsiktige AI-revolusjonen vil merkes langt utover de selskapene som bidrar til utviklingen av selve teknologien og i motsatt ende de selskapene som er mest truet av fremgangen. ChatGPT har preget overskriften en stund, men AI har allerede endret måten vi lever og jobber på - tenk navigasjonsapper og virtuelle assistenter. Den langsiktige innvirkningen kan være like transformativ som internett, mobiltelefoner og WiFi - tenk autonome kjøretøy og nye medisinske behandlinger.

Selskaper på tvers av alle sektorer må omfavne paradigmeskiftet som maskinlæring representerer. En økning på 85% i nevnelser av 'AI' på selskapsinntjeningsanrop i år antyder at lederteamene omfavner endringen. For investorer er mulighetene like spennende og brede. En studie av ChatGPT viser at aksjekursene til selskaper med flest ansatte som bruker chatboten, slo de selskapene med ansatte som var vanskeligere å erstatte, med 0,4% daglig.

Vær forsiktig

Tidligere perioder med teknologisk transformasjon har sammenfalt med noen av de beste aksjemarkedsavkastningene, men før man blir for opprømt, viser historien også viktigheten av verdsettelser. Grafen under viser S&P 500-indeksen (svart linje) mot dens syklisk justerte P/E-forhold (rød linje), hvor de blå stolpene viser perioder med null avkastning. Grafen viser at faser med rask digital endring ikke oversettes til aksjemarkedsgevinster når vurderingene er høye, som de er nå.

imagepcfvo.png

Det fremhever også hvorfor det å velge de rette selskapene til de rette prisene er den viktigste driveren for investeringsresultater. Uavhengig av hvor vi for tiden er i AI-revolusjonen, forblir verdsettelse den mest pålitelige indikatoren for fremtidige finansielle avkastninger.

Kunsten å bruke sunn fornuft

Selv om maskinlæring allerede endrer mange yrker, er det å velge aksjer med konsekvent suksess tilsynelatende ikke en del av kapasitetene - i det minste ennå. Flere AI-drevne fond har blitt lansert med målet om å bruke maskinlæring, språk og markedsstemningsanalyse for å levere markedsledende avkastning. Resultatene så langt er blandede, med de fleste datagenererte porteføljer som underpresterer over en treårs tidsperiode.

Dette er ikke en overraskelse - markedene beveger seg raskt, prognoser er vanskelige, og de beste investorene kombinerer økonomisk analyse, kreativ tenkning og intuisjon.

I SKAGEN, i tillegg til å investere i selskaper som driver og blomstrer på grunn av AI, ser vi det som et annet verktøy som kan gagne vår egen virksomhet og kunder. Det kan hjelpe oss til å bli mer effektive i hvordan vi undersøker selskaper og håndterer risiko på investeringssiden, mens muligheten for enda mer skreddersydd kundeservice og rådgivning vil på samme måte gagne andelseierne i fondene våre.

I mellomtiden vil vi fortsette å tenke langsiktig - våre porteføljeforvaltere identifiserte Foxconns AI-potensial allerede i 2020. Å skille hype fra virkelighet på vegne av kundene våre er uansett sentralt. I vår 30-årige historie har SKAGEN omfavnet teknologisk endring mer enn de fleste, men når det gjelder å håndtere pengene dine, foretrekker vi å bruke naturlig sunn fornuft over kunstig intelligens.

Referanser

[1] Kilde: MSCI, all avkastning i USD.

[2] Kilde: S&P 500 IT Sector faktaark, fra 28/04/2023.

[3] De individuelle selskabenes bidrag til prestasjonen i fondet er beregnet i forhold til porteføljens absolutte avkastning i NOK. 

Aksjemarkedet

August: Sterke fondsresultater tross geopolitisk uro

Militærkupp i Afrika og svakere utsikter i Kina var ikke nok til å stoppe SKAGENs aksjefond. I ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Aksjemarkedet

Fart i vekstmarkedene i juli

Rentene fortsetter å stige men både inflasjonen og forbruket viste seg fra en bedre side enn på ...

Hva skjer i banksektoren nå?

Det har stormet i banksektoren i det siste. Hvordan ser SKAGEN på uroen, og hvor sannsynlig er det ...

Februar: Motbakke i markedene men fondene leverer

Ingen trær vokser inn i himmelen, og etter en sterk januar møtte markedene motstand i februar. ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det er knyttet risiko til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før tegning oppfordres det til å lese fondenes nøkkelinformasjon og prospekt. Oversikt over kostnader finnes på www.skagenfondene.no/kostnader.

keyboard_arrow_up