Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

5 enkle forklaringer på ord og uttrykk i aksjemarkedet

14. mars 2017

Dette er hva uttrykkene betyr:

Aksje

En aksje er en eierandel i et selskap, og utgjør en del av selskapets egenkapital. Eier du en aksje er det et dokumentert bevis på at du eier en andel i et selskap.

Du kan eie en aksje i et selskap direkte eller via aksjefond. Aksjefond fungerer som en kollektiv investering, der mange enkeltpersoner går sammen for å plassere penger.

Et aksjefond må investere i minst 16 forskjellige aksjeselskaper, og maksimalt ti prosent av fondets kapital kan plasseres i ett selskap.

Avkastning

Avkastning sier noe om hvor mye en investering har økt i verdi i en bestemt periode. Et eksempel: En investering på NOK 10 000 er verdt NOK 12 000 etter ett år. Dette gir deg en fortjeneste på NOK 2000. Du kan da beregne avkastningen som 12 000-10 000/10 000, eller 20 prosent. Altså, avkastning vil si hva du har tjent på en investering.

Inflasjon

Som regel benytter man ordet inflasjon for å beskrive en generell prisstigning. I dagligtale innebærer det at prisen på varer og tjenester øker, og inflasjonen er hvor mye prisene har steget gjennomsnittlig. Dersom en bestemt vare øker i pris, for eksempel bolig, kommer det av at etterspørselen er større enn tilbudet.

Regjeringen har fastsatt et inflasjonsmål for pengepolitikken i Norge. Den er innrettet mot at konsumprisene over tid skal vokse med nær 2,5 prosent årlig.

Volatilitet

Volatilitet bruker om svingninger i aksjemarkedet. Den gir uttrykk for i hvor stor grad de månedlige avkastninger fra en aksje har svingt i en bestemt periode, for eksempel siste tre eller fem år.

Volatilitet sier noe om hvor mye prisen på en aksje svinger eller varierer over tid sammenlignet med en annen indeks. Desto mer aksjens verdi endres sammenlignet med indeksen, desto høyere er aksjens volatilitet.

Høy volatilitet viser at det har vært store svingninger i de månedlige avkastningene.

Rentes rente

Rentes rente-effekten er årsaken til at langsiktig sparing lønner seg. For hvert år vil avkastningen du har opptjent legges til den opprinnelige investeringen. Dette betyr på sikt at sparepengene dine vokser raskere for hvert år som går, såkalt eksponensiell vekst.

Eksempelvis kan man tenke seg at det står 1000 kr i banken i ett år til syv prosent rente. Disse vokser til 1070 kr ved første årsskifte. Året etterpå er beløpet igjen vokst med syv prosent og er ikke 1140, men 1144,90 kr, fordi renten beregnes av også forrige års rente.

Les også

Dette betyr rentes rente-effekt

Hva er aktiv forvaltning?

Indeks, aktiv, eller "ordentlig" aktiv?

< Tilbake til bloggen

Start aksjesparekonto
Med aksjesparekonto i SKAGEN får du utsatt skatt, en av markedets mest brukervennlige løsninger og tilgang på et av markedets største fondsutvalg.
Les mer arrow_right_alt
7 tips til å få orden på økonomien din

Det er omtrent like morsomt som å rydde i sokkeskuffen, men orden på økonomien gir ro til sinns og grunnlag for å leve godt med de pengene du har. Slik gjør du det.

Les mer arrow_right_alt
Aksjemarkedet

Er det lurt å kjøpe aksjer og aksjefond nå?

Skal det opp nå? Skal det ned? Når er det smart å kjøpe aksjefond? Dette er spørsmål vi har fått ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Aksjemarkedet

Markedet faller – hva gjør jeg?

Har du opplevd at aksjemarkedet har falt kraftig, og tenkt: «Hva skal jeg gjøre med pengene jeg har ...

Hvordan forholder jeg meg til uro i markedet?

Når skal du egentlig kjøpe og når skal du selge andeler i aksjefond? Her er noen tips og ...

Hva gjør jeg når børsene faller?

Seks tips når børsen svinger og fondsandelene dine faller i verdi.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up