Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Derfor mener fondseksperten det er på tide å legge fond på hylla

1. oktober 2018

Aldri før har det vært enklere å investere i fond. Likevel gjør de aller fleste av oss denne tabben:

– Man kjøper på topp og selger på bunn. Det er helt klassisk, og det skjer gang på gang, forteller Pål Bergskaug, direktør for formuesforvaltning i SKAGEN.

Ifølge Bergskaug er de mestselgende fondene de som har hatt best avkastning de siste tre årene. Og det er nettopp her mange tråkker feil.

– Grunnen til at man kjøper fondsandeler er naturlig nok ønsket om å tjene penger, og da ser man gjerne etter de som har hatt markedet med seg og som gjør det bra akkurat nå. Men det man glemmer, er at det normalt er disse fondene som relativt vil gjøre det svakest i neste periode. Og når noe utvikler seg svakt, er ryggmargsrefleksen å selge. 

– Dette er en klassisk feil mange gjør, forklarer han.


Bergskaug mener altfor mange som investerer i fond, gjør det uten å forstå hvorfor akkurat dette fondet har gått så bra.

– Og da har man heller ikke innsikt i hvordan investeringen vil gjøre det i tiden framover, påpeker han.

 

Slik øker du sjansen for å lykkes med fond

Slik blir nye SKAGEN:
Rykende fersk aksjespareløsning der man kan samle alle sine fondsinvesteringer

600 fond fra hele verden er tilgjengelig

Lister over de utvalgte beste fondene i ulike kategorier

Fondsekspertenes utvalg av kvalitetsfond i ulike kategorier

Varsling til kunde dersom forutsetningene i et av de anbefalte fondene forandrer seg, og fondet ikke lenger har gode utsikter

Les mer om SKAGENS nye tilbud her

Ifølge SKAGEN-direktøren vil mange som investerer i fond kunne få en bedre avkastning dersom man utvider tidsperspektivet.

– Den desidert beste taktikken når du investerer i fond er å legge dem på hylla i et par års tid, ja rett og slett glemme at du har dem. Slik får du god avkastning over tid uten å gjøre særlig mye for det, råder Bergskaug.

– Langsiktighet er noe av det viktigste å ta med seg, men det er her mange lar seg lure. Man tenker ikke langt nok fram i tid, og da er også sjansen stor for at man går glipp av oppturen - når den kommer. For den vil komme, understreker han. 

 

Her er ekspertenes beste råd til deg som vil spare i fond:

  • Kjøp på bunn: – Vær forsiktig med å ta inn fond som har gått ekstremt bra i det siste. Ikke la deg lokke av avkastningen i en kort tidsperiode.

 

  • Tenk langsiktig: – Jo lenger fram du tenker, jo større er sjansen for stødig og god avkastning.

 

  • Hva er sparehorisonten? Vær bevisst hva slags penger du investerer. Er det snakk om penger du trenger igjen om kort tid, eller er det penger du egentlig ikke trenger i hverdagen eller overskuelig fremtid? Skal du spare i aksjefond anbefales det at du sparer i minst fem år.

 

  • Velg rett risiko for deg: – Gjør en vurdering av hvor mye risiko du tåler og er komfortabel med. Noen sover dårlig om natten hvis de ser at pengene faller i verdi. Og det er de som tåler liten risiko som selger seg ut på bunn. Forstå din egen tåleevne og opplevelse av risiko. Dette er individuelt og subjektivt. 

 

  • Hvilke scenarioer ser du for deg? – Tenk gjennom hvilke situasjoner og scenarioer som kan oppstå, og hvordan du vil håndtere dem. Er du forberedt på det som måtte skje, er det også lettere er å forholde seg rolig og ikke å selge i affekt.

 

  • Ikke overvurder egen evne til å forstå markedet: – Altfor mange har en overdreven tro på egen evne til å vurdere timing og markedet. Å investere i fond vil som regel lønne seg på sikt, med det er ytterst få som klarer å beregne bunner og topper.

 

  • Ikke sats alt på én hest: – Velg en god sammensetning av fond og sørg for at disse utfyller hverandre. Bygg en portefølje med god eksponering, både nasjonalt og internasjonalt.

 

Nye fondstilbud i SKAGEN

SKAGEN har rundt 600 fond på sin plattform, og av disse har et team av eksperter i SKAGEN trukket fram et knippe fond de mener vil gi best risiko framover.

– Det gjør det veldig enkelt, både for rutinerte kunder, men ikke minst for de som aldri har, men nå ønsker å kjøpe fond. På den ene siden får de med spesielle preferanser mulighet til å velge blant et stort univers, samtidig har vi minimert sjansen for å gå seg vill i jungelen av fond, forteller porteføljeforvalter Stein Svalestad.

 

– Gavepakke til deg som vurderer fond 

I fjor ble det åpnet opp for aksjesparekonto. Det gjør at det nå er mulig å kjøpe og selge fond innenfor én konto, uten å måtte skatte av gevinsten - så lenge du ikke tar den ut fra kontoen.

– Ut året er det mulig å flytte aksjer, aksjefond og egenkapitalbevis inn på en aksjesparekonto, uten at man pådrar seg skatt. Dette amnestiet gjelder ut 2018, og er en gavepakke til alle som ønsker å drive med fondshandel, sier Svalestad, fondsforvalter i SKAGEN.

Aksjefond

SKAGEN Global på topp

Det tyske finansmagasinet Das Investment har kåret SKAGEN Global til det beste aksjefondet i sin ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Aksjefond

SKAGEN Global: Flere veier til suksess

I et stadig mer konsolidert marked, er kunsten å satse på de rette selskapene avgjørende for ...

SKAGEN Vekst kåret til beste globale aksjefond

SKAGEN Vekst har vunnet prisen Sicav de Cristal – Kristallenfondsen LA LIBRE Belgique - De ...

SKAGEN Kon-Tiki: Sunn fornuft og solid avkastning

Det er vind i seilene for vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki. Takket være god selskapsplukking og ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up