Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Dåpsgaven som kunne blitt til 200.000 kroner

Tiden flyr, ikke sant? Kanskje litt kjipt i noen sammenhenger, men helt gull i andre – mer om det siden.

Spesielt ser vi det på barna. På første skoledag synes vi poden nettopp var verdens søteste lille baby. Og vipps, så er han søren meg konfirmant. Og før du rekker å si "kom hjem innen midnatt", er hun russ og blåser en lang marsj i midnatt.

Og så, en vakker dag, er tiden inne for å starte sitt eget liv.

Økonomisk trygghet for fremtiden

Uansett om det er utdanning, jobb eller boligkjøp som står for tur, vil det mest sannsynlig være kjærkomment å få noen kroner med på flyttelasset. Som bufferkonto eller sikkerhet i bakhånd, for å kjøpe sofa eller vaskemaskin, eller etter hvert som egenkapital til egen bolig.  

Og det er her et våkent, lite øyeblikk helt der i starten, inni den rosa skyen over den dunete, lille gulpeklumpen kommer inn. For tar du deg tid til å sette av noen kroner i aksjefond for et lite barn som har lang tidshorisont, vil du komme til å takke deg selv senere. Hun eller han også, forresten.

Kanskje du og familien ønsker den lille velkommen til verden ved dåp, navnefest eller annen markering? Den beste pengegaven du kan gi barnet er gavekort i aksjefond. For hør bare her:

For noen år siden fortalte jeg en personlig historie om hvordan sparepengene til barnet vokste over tid.  

Like sjokkert som mora i fortellingen var over mitt forslag om å flytte dåpsgaven fra bank til aksjefond, var jeg over at de som foreldre lot være. Her er fakta: Dåpsgaven var 6000 kroner i banken. 20 år senere sjekket jeg hva samme beløp i aksjefondet SKAGEN Vekst ville vokst til. Fasiten viste 90.000 kroner*.

Rentes rente-effekten i aksjefond

Imponerende, ikke sant? Rentes rente-effekten er kraftige saker!

Men historien slutter ikke der. For det som er ekstra gøy med denne vidunderlige snøballeffekten, som rentes rente-effekten også kan kalles, er at det tar kortere tid senere å oppnå like stor avkastning igjen.

Det tok nemlig ikke 20 nye år å nå det dobbelte. Nå, litt over åtte år senere, har dåpsgaven vokst til hyggelige 200.000 SKAGEN Vekst-kroner.**

Jeg gnir det fremdeles ikke inn overfor min venninne, det er ikke spesielt kult å gjøre. Men jeg synes det er viktig å fortelle historien likevel, slik at forhåpentligvis flere omfavner rentes rente-effekten og ser at tiden er din venn og ruller i full fart til din fordel – straks man bare har brukt noen korte minutter til å starte sparingen for barna.

Så kan vi heller ønske oss at tiden gikk litt saktere for alle de andre øyeblikkene med de små.

Synnove.jpg

 

 

Hva bør du tenke på når du skal spare til barn? Skal du spare i ditt eller i barnas navn? Hva slags sparing er det som lønner seg? Hør podcasten med formuesforvalter Synnøve Hellestø Ramslie

 

 


*Regneeksempelet gjelder perioden fra 7. mai 1995 til 7. mai 2015. Det tar utgangspunkt i SKAGEN Vekst A, som har referanseindeks MSCI nordic/MSCI ac ex. nordic. Gjennomsnittlig årlig avkastning i perioden: 14,5 % (SKAGEN Vekst A), 10,5 % (indeks). 

** Avkastning i SKAGEN Vekst fra 7. mai 1995 til 4. september 2023

Spare til barn

Hvor mye skal jeg gi i konfirmasjonsgave?

Det er ikke alltid lett å vite hva du skal gi eller hvor mye som forventes at du gir i gave til ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Spare til barn

Aksjesparekonto til barn

Spar langsiktig til barna i aksjefond på en aksjesparekonto – det lønner seg.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up