Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right
2 min lesing

Kvinner sparer smartere

I lang tid har det vært en opplest sannhet at menn er flinkere til å spare enn kvinner. Fakta er at flere menn enn kvinner sparer langsiktig, men tallene sier lite om hvor flinke de er.

En undersøkelse Norstat har utført for SKAGEN viser at mens 23 prosent av de spurte mennene vil flytte sparingen sin etter kortsiktige gevinster, vil bare 15 prosent av kvinnene flytte sparepengene.

I SKAGENs historie er forsøk på å time markedet, altså selge seg ned eller ut når markedet faller og forsøke å kjøpe seg inn igjen når det stiger, den viktigste årsaken til at kundene våre ikke oppnår så god avkastning som fondene.

Dyrt å time markedet

Vår erfaring er at langt flere menn enn kvinner forsøker å time markedet, og støtter således tallene fra undersøkelsen.

- Forsøk på å time markedet, altså selge seg ned eller ut når markedet faller - og forsøke å kjøpe seg inn igjen når det stiger - er den viktigste årsaken til at mange ikke oppnår så god avkastning som de kunne gjort, sier porteføljerådgiver Stein Svalestad.

Problemet med å time markedet er at du går glipp av de beste dagene med kursoppgang. Selv med et par dager ute av markedet vil avkastningen reduseres betraktelig. Undersøkelser fra USA viser at de som flytter sparepengene sine etter kortsiktige gevinster, får rundt halvparten av avkastningen som markedet gjør.

Unngå å time markedet med en spareavtale ved å kjøpe når prisene er lave og høye.

I fagområdet behaviour finance kalles fenomenet overconfidence, altså de som har stor tro på egen evne til å finne bedre avkastning enn profesjonelle forvaltere.

Kvinner er mindre tilbøyelige til å jakte ekstra avkastning på siste krone, mens menn er mer overconfident.

Internasjonale undersøkelser understøtter poenget og viser at kvinner oppnår bedre avkastning på sparingen sin enn menn:

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up