Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Fredshåp på Koreahalvøya løfter SKAGEN Focus' sementprodusenter

Håpet om fred på Koreahalvøya har igjen begynt å spire etter toppmøtet mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-Un og Sør-Koreas president Moon Jae-In i den demilitariserte sonen. Møtet fant sted bare fire måneder etter at de sto på grensen til væpnet konflikt.

Boost for bygg og transport

I forbindelse med det historiske møtet har begge parter undertegnet en felles uttalelse om å forsøke å oppnå full fred mellom landene og jobbe for total kjernevåpennedrustning. Selv om veien til fred fortsatt er lang, og mange vanskelige spørsmål gjenstår, kan utfallet av møtet også få vidtrekkende konsekvenser for begge lands økonomi. Dersom Sør- og Nord-Korea bestemmer seg for å samarbeide kan det bety et oppsving, ikke minst for bygge- og transportindustrien i Sør-Korea. Det kan også være viktig for nærliggende regioner som har vært negativt påvirket av den tidligere geopolitiske uroen.

Dynamisk duo i Sør-Korea

Før toppmøtet steg aksjefondet SKAGEN Focus' posisjoner i sørkoreanske Hanil Cement og Asia Cement med henholdsvis 35 og 34 prosent. I Nord-Korea er det kronisk mangel på sement, med en produksjon som tilsvarer en tiendel av nabolandets. Kun få investeringer har vært gjort i Nord-Koreas sementindustri siden begynnelsen av milenniet, og i dag rammes produksjonen av mangel på utstyr og elektrisitet.

- Vi eier en dynamisk duo gjennom to av de ledende sementprodusentene i Sør-Korea, som begge handles med omfattende rabatt til våre kursmål som baseres på grunnleggende verdi og lignende globale selskaper. De er i en bransje som nylig er konsolidert gjennom sammenslåinger. Det tror vi vil skape et bedre operasjonelt miljø for de gjenværende aktørene og et mer rasjonelt prisnivå, sier Jonas Edholm fra SKAGEN Focus-teamet.

Gratis opsjon

- Både Hanil og Asia Cement handles til stor rabatt på sin nåværende inntjening. Eventuelle infrastrukturprosjekter mellom Nord- og Sør-Korea kan føre til større etterspørsel etter sement, som vil være gunstig for industrien. Men det er en gratis opsjon vi har gjennom disse investeringene og ikke noe vi har bygget vår opprinnelige investeringstese på, legger kollega David Harris til.

I Sør-Korea har sementbransjen vært gjennom en periode med omstrukturering og antall aktører har falt. Da forvalterne i SKAGEN Focus startet å kjøpe seg inn i Asia Cement og Hanil Cement høsten 2017 var prisen lav, og begge ble handlet med en stor rabatt sammenlignet med den globale sementsektoren.

To ganger tidligere har lederne for Nord- og Sør-Korea møtt hverandre i nyere tid. De tidligere møtene fant sted i Pyongyang i 2000 og 2007. Disse møtene førte til en rekke økonomiske og militære avtaler, men fikk få praktiske konsekvenser. Fondet har redusert postene i både Hanil- og Asia Cement etter den kraftige kursoppgangen.

Sør-Korea

Engasjement i Asia: Innsikter fra tre dynamiske vekstmarkeder

Under et nylig besøk til Sør-Korea, Vietnam og India utforsket vi tre svært ulike kulturer og ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Sør-Korea

Press på selskapene gir bedre avkastning

Koreanske selskaper har lenge vært lavt verdsatt, blant annet på grunn av lave utbytter. Omfattende ...

Aktivt eierskap og Samsung: Målrettet bærekraftsarbeid gir resultater

Etter en lengre periode med målrettet bærekraftsarbeid og aktivt engasjement med Samsung, er ...

Hva skjer i vekstmarkedene nå?

Veksten i utviklingslandene er fortsatt attraktiv, tross handelsspenningene. Men ønsker du å ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up