Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Hva er fordelene med fond?

Det korte svaret på spørsmålet om fordelene med fond er at det er lønnsomt – hvert fall hvis du sparer lenge nok. Her er noen påstander du kanskje kjenner deg igjen i.

Jeg kan ingenting om aksjer – det er enklest å styre unna

Hele poenget med aksjefond er at du skal slippe å sette deg inn i aksjemarkedet. Når du sparer i fond er det profesjonelle forvaltere som passer på at pengene dine blir investert i en rekke selskaper. Fordelen med å investere i flere selskaper samtidig er at det kan redusere svingningene for sparepengene dine. Hvis du kun investerer i ett selskap er du avhengig av at akkurat ditt selskap gjør det bra på børsen. Sparer du i et fond reduserer du risikoen, siden du har spredd investeringen din over flere selskaper.

Nøkkelordet er portefølje – en forvalter gjør grundige analyser og setter sammen en kombinasjon av ulike selskaper som skal gi god langsiktig avkastning over tid. Denne samlingen av ulike selskaper kalles en portefølje.

Jeg kan ingenting om fond og klarer ikke velge

Mange syns det er vanskelig å vite hvilke fond som passer dem og hvordan de best skal sette sammen sin egen portefølje av ulike fond. Heldigvis er det ikke så vanskelig som det kan virke. For de som ikke har spesielle ønsker eller er spesielt opptatt av spesielle fondstyper er fondspakker, eller kombinasjonsfond, det enkleste valget. Et kombinasjonsfond består av en rekke ulike fond, slik at du får en bred sammensetning av ulike fond, uten at du behøver å velge hvert enkelt fond selv.

Det er så mange vanskelige ord – jeg forstår ikke hva de sier

Du trenger ikke forstå alle vanskelige ord for å spare i fond – snakk med en rådgiver og be om at de forklarer sparingen enkelt for deg. Det er dessverre en del ord og uttrykk som kan være vanskelige å forstå hvis du ikke har spesiell interesse for eller utdannelse i finans. Derfor har Verdipapirfondenes forening laget en ordliste slik at det skal være enklere å forstå.

Jeg har ingen penger å tape – fondssparing er utrygt

«Ikke invester mer enn du har råd til å tape» er et uttrykk som dessverre lever i beste velgående. Ingen liker å tape penger, heller ikke fondssparere. Trikset for å få god avkastning i fond er å spare lenge nok og velge riktig fond. Du kan absolutt oppleve at verdiene dine faller i brede «folkefond» også, men da gjelder det å holde seg til planen og fortsette sparingen. La pengene bli stående selv om det svinger litt.  Du bør minst spare i fem år i aksjefond for å øke sjansen for god avkastning, gjerne lenger. Husk at jo lenger du sparer jo større er sannsynligheten for at du får god avkastning på sparingen din.

Et tips til slutt – forskning viser at de som får hjelp av en rådgiver til å sette opp en fornuftig portefølje har bedre mulighet til å nå sparemålet og til å få god langsiktig avkastning. I SKAGEN er rådgivning inkludert.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det er knyttet risiko til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før tegning oppfordres det til å lese fondenes nøkkelinformasjon og prospekt. Oversikt over kostnader finnes på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up