Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

- Muligheter i handelskrigen

Etter mange måneder med opptrapping og gjensidige trusler har USA og Kina innledet det som ser ut til å være første skritt i en handelskrig mellom to av verdens største økonomier. Fredag innførte USA straffetoll på produkter verdt 34 milliarder dollar, og Kina fulgte raskt opp med tilsvarende straffetoll.

Eskaleringen fra trusler til handelskrig ventes å gi globale ringvirkninger. Forsyningsleddene i verdenshandelen rammes, som vil føre til høyere kostnader for næringslivet og dyrere produkter for forbrukerne. Aksjemarkedene verden rundt vil påvirkes.

Forberedt på uro

Til tross for at utsiktene til en handelskrig gjør utsiktene for aksjemarkedene på kort sikt uforutsigbare, mener forvalterne i aksjefondet SKAGEN Global fortsatt at aksjer er attraktive for langsiktige investorer.

- Dette er historien om en varslet ulykke. Signalene fra både Kina og USA har vært tydelige, og usikkerheten har ligget i om Donald Trump faktisk vil gjennomføre truslene. For oss som aktive selskapsplukkere åpner slike uroligheter muligheter. SKAGEN Global har et bredt investeringsmandat som gjør oss i stand til å finne og kjøpe aksjer i undervurderte selskaper nær sagt hvor som helst. Når «alle» frykter en handelskrig gjør det at vi finner kvalitetsselskaper enda billigere. På lang sikt lønner det seg, selv om det kan bli humpete i det korte bildet, sier forvalter Knut Gezelius i SKAGEN Global.

I løpet av andre kvartal har SKAGEN Global justert porteføljen og kjøpte seg blant annet inn i tre amerikanske selskaper: Mastercard, Moody’s og Tyson Foods.

Vi ser at det amerikanske betalingsselskapet Mastercard drar nytte av det globale skiftet fra kontanter til elektronisk betaling, en endring som er drevet av forbrukernes krav om brukervennlighet, vekst i netthandel og at myndighetene nå slår mer ned på skatteunndragelser.

Kredittvurderingsselskapet Moody’s opererer i et marked med kun et fåtall dominerende aktører og vil dra stor nytte over tid av vekstmarkedenes overgang til finansiering gjennom obligasjoner.

USAs ledende kyllingprodusent, Tyson Foods, er en tidligere kjenning i porteføljen. Selskapet har opplevd et fall i aksjekursene, på grunn av kortsiktig støy, men proteintrenden og prismakten til kyllingprodusenter er intakt.

- De siste seks månedene har SKAGEN Global økt tilfanget av porteføljekandidater, slik at fondet umiddelbart kan utnytte mulighetene av attraktive inngangsmuligheter som plutselig kan dukke opp fremover, sier Knut.

Nå legges grunnlaget for god avkastning

Det er når kursene faller og frykten råder at investorer og sparere kan gjøre gode investeringer. Når du handler aksjer på lavere kurser og motstår fristelsen til å selge deg ut, legger du grunnlaget for fremtidig avkastning, mener Pål Bergskaug leder for formuesforvaltning i Norge.

- Det er i slike perioder du kan gi den langsiktige avkastningen din et skikkelig løft. De som kjøpte fondsandeler under finanskrisen og hadde is i magen, fikk godt betalt for det etterpå. Den gang var kundene våre flinke til å sitte stille i båten og fortsette sparingen, sier Bergskaug.

Les også

Spareråd når kursene svinger

Handelskrig

Professor Nouriel Roubini spår en ny krise – får han rett igjen?

I 2006 forutså økonomiprofessoren at massiv spekulasjon i økende huspriser ville føre til resesjon. ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Handelskrig

Hva skjer i vekstmarkedene nå?

Veksten i utviklingslandene er fortsatt attraktiv, tross handelsspenningene. Men ønsker du å ...

Investeringsdirektøren: Mulighetene ligger i vekstmarkedenes problemer

Utviklede markeder hadde nok et godt kvartal, mens det var motbakke for vekstmarkedene. Nå kan det ...

USA økte forspranget i august

De utviklede markedene, med USA i spissen, hadde en sterk måned med god avkastning. Til gjengjeld ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up