Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right
3 min lesing

Verdens beste globale eiendomsfond heter SKAGEN m2

Det uavhengige fondsanalyseselskapet Citywire rangerer SKAGENs eiendomsfond som nummer en av 225 globale eiendomsfond i verden, målt de siste tre årene*. Analyseselskapet Morningstar rangerer også SKAGEN m2 på topp, og gir det fire av fem stjerner totalt, og fem av fem stjerner på tre års sikt **.


Porteføljeforvalter Michael Gobitschek er AA-rangert av Citywire og rangeres som nummer en av 140 porteføljeforvaltere over tre år i kategorien Eiendom – Globale aksjer. På Citywires femårsliste ligger Gobitschek som nummer 29 av 140.

Finner feilprisinger

SKAGEN m2 investerer i børsnoterte eiendomsselskap med potensial over hele verden, og i skrivende stund er de ti største posisjonene i Sverige, Japan, Tyskland, Spania, Singapore, Finland og Norge.

- Fondets store fortrinn er at vi har hele det globale eiendomsmarkedet og alle eiendomssegmenter som boltreplass. Eiendom er for en stor del lokalt betinget, og utviklingen i byer, land og regioner har ikke nødvendigvis ringvirkninger til andre steder. Dette gjør at vi kan finne feilprisinger eller ulik verdsettelse i ulike deler av verden, sier Michael Gobitschek.

Oppskrift på suksess

Michael velger typisk selskaper som kan påvirke lønnsomheten ved å forholde seg aktivt til eiendommene sine, og som i tillegg er opptatt av bærekraft. Gjennom vedlikehold og annen utvikling kan disse selskapene påvirke utviklingen ut over den normale veksten i utleieinntekter. I tillegg støttes de av de løpende inntektsgenererende eiendelene. De eiendommene som har kommet lengst med bærekraft eller har sertifiserte bygninger, er også de som kan ta den høyeste leien og har lavest kostnader, og som dermed kan bli vinnere over tid.

Det siste kvartalet har de beste bidragsyterne i SKAGEN m2 vært to svenske selskaper: D. Carnegie (nå Hembla) og Catena som har spesialisert seg på logistikkeiendommer.

Hvorfor er det interessant å investere i et eiendomsfond nå, syns du?

– Eiendom er noe man over tid bør ha som et tillegg til andre aktivaklasser i spareporteføljen. Det er en sektor som på den ene siden drives av globale megatrender, som for eksempel urbanisering og økt velstand. På den andre siden råder det store lokale ulikheter i tilbud og etterspørsel. Stavanger drives eksempelvis av andre faktorer enn Stockholm og San Francisco, sier Michael Gobitschek.

Ved utgangen av september 2018 har SKAGEN m2 levert bedre avkastning enn referanseindeksen, både siste tre og fem år. Hittil i år har fondet slått indeksen med 6,4 prosentpoeng. Anbefalt sparehorisont for SKAGEN m2 er minimum fem år.

Citywires rangering av SKAGEN m2

Mer om SKAGEN m2

* Per 31 august 2018. Siste fem år havner SKAGEN m2 som nummer 68 av 196, og tilhører dermed de 35 prosent beste eiendomsfondene i verden i denne perioden.

** Morningstar per 28 sep 2018. 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up