Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

6 min lesing

Verdi i usikre tider

Året som har gått

For et år siden skrev jeg om pandemien, inflasjon og potensialet for stormaktenes innvirkning på kapitalmarkedene. Det kan være fristende å hevde synske evner og si mer av det samme i år, men jeg tror nok at usikkerhet trolig er en bedre beskrivelse av året vi har kjent som 2022:

"Å være usikker er å være ukomfortabel, men å være sikker er å være latterlig", Sokrates

I løpet av året har de kreftene som har påvirket markedene vært både reelle og fantasifostre. Markedsdeltakerne har blitt overrasket, og nektet å tro bevisene som har ligget der. En tidligere klassekamerat fra Sandhurst[i], Sir Jim Hockenhull, advarte om en mulig russisk invasjon av Ukraina da han var sjef for det britiske forsvarets etterretning. Markedet avfeide det som lite trolig.

For investorer gir den nære historien ikke lenger en like god pekepinn som den har gjort. Nå har penger en pris og nåværende inntjening betyr mest. Det er fallet til teknologi- og andre vekstaksjer et godt bevis på. Usikkerhet og stemningen er i økende grad årsaken til de skjøre markedene nå. Selv den minste lille gode eller dårlige nyhet ser ut til å få stor innvirkning. Smartere mennesker enn meg vil utvilsomt gi komplekse analyser på dette de kommende uker. Alle mulige fremtidige utfall og spådommer kommer til å brukes for å analysere selv minimale endringer i renter og inflasjon og andre variabler. Selvsagt er dette relevant, og vi kommer til å lese det, men å vite hva du vet er viktigere.

Vit hva du vet

I en usikker verden vil SKAGENs aktive, prisdrevne, kontrære og langsiktige investeringsstrategi være en stor fordel. Når alt er vanskelig å fatte eller forutse, vil det å vite hva du kjøper, hvorfor og til hvilken pris være viktig. Vi utgjør en forskjell ved å hjelpe og identifisere nødvendige endringer et selskap må gjøre for å bedre resultatene, eller omdømmet. Å være modig når andre er redde er en fordel, særlig når vi har en lang investeringshorisont. Dette er ikke komplisert, det er sunn fornuft. Det er tross alt slik i alle krisetider eller når usikkerheten råder, både internasjonalt eller innenlands. De aktørene som fokuserer på det de kan kontrollere, og mindre på det de ikke kan, vinner alltid.

Å vite hva vi vet og så handle deretter er to ganske ulike ting. Det ser vi i stor grad når kundene våre bestemmer seg for en investeringsstrategi, men som snur 180 grader og slutter å la pengene jobber for dem. I stedet søker de lavere risiko og venter til markedene har snudd og er på vei oppover. For å være tydelig: markedene vil alltid snu før noen av oss ser det. I slike situasjoner vil en forsiktig tilnærming gi en lignende grad av sunn fornuft. Dersom du er en langsiktig investor vil en trinnvis inngang og utgang redusere usikkerheten og øke sjansen for en håndterbar risiko underveis. Det er slik vi investerer, derfor mener vi at det er fornuftig om kundene våre bruker samme prinsippet når de investerer.

"Hel ved"

Begrepet hel ved er viktig i SKAGEN. Vi vil at tingene vi gjør skal være skikkelige og troverdige, det samme gjelder investeringene våre. På samme måte har vi det med bærekraft. Store deler av finansbransjen var raske til å pynte seg med ESG, i form av omfattende og ofte udokumenterte påstander. Myndighetene er i ferd med å følge opp dette – på tide, syns jeg.

Vi har vært mer beskjedne og har hovedsakelig valgt å fortsette å integrere bærekraft i vår investeringsprosess. I tillegg har vi utviklet en mer strukturert måte å dokumentere og følge det opp. Disse prosessene er omfattende og troverdige. De er også i tråd med vår investeringsfilosofi og mandatene til fondene våre. Vi fortsetter å legge vekt på å engasjere oss aktivt med porteføljeselskapene i en rekke miljø-, samfunns- og selskapsstyringsspørsmål. Men vårt fokus vil alltid være på de mulighetene som gir best sannsynlighet for avkastning til andelseierne. Dette er vårt viktigste ansvar overfor kundene våre.

Nyttårskonferansen

Nå som 2022 nærmer seg slutten begynner vi å se frem til en av de viktigste begivenhetene i kalenderen vår, nemlig vår 19. Nyttårskonferanse. 11. Januar 2023 er vi vertskap for en hybridkonferanse i Oslo med en lang rekke av prominente foredragsholdere. Jeg gleder meg til å høre Mohamed El-Erian, Fiona Hill og Aswath Damodaran, blant mange andre profilerte eksperter. Fiona Hill kommer fra samme område i England som meg. Hun er også en utvandrer, selv om hun valgte USA som sitt hjemland. Og hun var sentralt plassert der viktige beslutninger som påvirker verden fattes. Jeg ser virkelig frem til å høre hennes refleksjoner i januar. Vil du også være med? Meld deg på konferansen her.

Grunn til munterhet

Det har vært mye negative hendelser i 2022, inkludert det stygge ansiktet til krigen i Europa. Både internasjonale og norske medier gjør ikke saken så mye bedre. Jeg husker en gammel avisoverskrift hvor det sto "dårlige nyheter er journalistikk, gode nyheter er markedsføring".

Midt i alt det negative er det likevel mye som lover godt for fremtiden. Vedvarende protester mot de mest autoritære regimene Kina og Iran har åpenbart en virkning, enkelte endringer har allerede kommet. For første gang vil en effektiv vaksine mot malaria[ii] bli distribuert i Afrika i løpet av 2023. Det vil redde mange liv. Og den nylige fremgangen med fusjonsenergi-forsøk i USA kan gi nytt håp til Europas dystre energiutsikter – selv om vi nok må vente en stund.

Slik er det også med SKAGENs fond. Solide investeringer i andre halvdel av året har hentet inn mindreavkastningen fra Russlands-investeringene. De fleste av våre russiske selskaper er fortsatt priset til null til mer normal handel starter opp igjen. Kundeplattformen vår er fortsatt svært stabil tross mer generelle dystre utsikter, markedsuro og usikre investorer. Vi har implementert siste runde av bærekraftreguleringer på en god måte. Porteføljene er fortsatt rimelig priset for de mulighetene som utvilsomt vil dukke opp det kommende året.

God Jul

Det eneste som gjenstår er å ønske deg og dine en riktig god jul og de aller beste ønsker for det kommende året!

Hilsen

Timothy Warrington

Referanser

[i] Royal Military Academy Sandhurst – UK officer training academy
[ii] WHO's Malaria Vaccine Implementation Programme (MVIP)

Børs

SKAGEN Global: Tålmodig og langsiktig

Vårt globale aksjefond har i år ligget etter den teknologitunge globale indeksen, men er godt ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Mai: Opptur i globale markeder

Kunstig intelligens dro de globale markedene opp i mai, og KI var et viktig tema i vekstmarkedene ...

Alexandra Morris: Verdier i fokus

De siste inflasjonsdataene har beroliget investorer og antydet at rentekutt kan være nærmere enn ...

April: Markedets tålmodighet ble satt på prøve

April var preget av en nedgang i aksjemarkedene etter et sterkt første kvartal. Globale markeder ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up