Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Same procedure as last year…eller er det?

Pandemien fortsetter å påvirke både den globale veksten og inflasjon, og stormaktenes politiske spill utgjør også en usikkerhet. Men det er fortsatt muligheter.

Det er helt gresk for meg

Det kan ikke være enkelt for de ansatte ved Omicron, det østerrikske selskapet som leverer høykvalitets test- og diagnoseløsninger for elektriske installasjoner, nå som Verdens Helseorganisasjon WHO har oppkalt Covid-varianten etter bokstaven i det greske alfabetet. Den siste mutasjonen av viruset ser ut til å sette en stopper for de planene vi måtte ha om å være sosiale og reise. Rettigheter og friheter er brått trukket tilbake av myndighetene, og viser igjen hvilken makt den globale pandemien gir dem.

Strengere restriksjoner vil uunngåelig skade veksten, men vi vil trolig ikke se den samme korreksjonen i innenlandsk og global BNP som skjedde i første runde, selv om den forventede innhentingen i service- og hotellnæringen lar vente på seg. Denne gangen er det annerledes. Vi er tilpasningsdyktige. Folk og selskaper er mer motstandsdyktige, ikke bare mot viruset, men også til virkningene av det. Som vi skrev da pandemien startet er det en god stund til Covid-19 blir en endemisk sykdom, men det er mindre grunn til bekymring enn det var den gangen. Særlig om vi klarer å holde hodet kaldt og tenke globalt rundt utrullingen av vaksineløsningene. Og om verdens land har mot til å forlate strategien om nulltoleranse mot Covid, som virker å være en stadig mer urealistisk strategi.

Vår gamle venn inflasjonen

Gjeninnhenting og fortsatte finansielle stimulansetiltak har sammen drevet inflasjonstallene opp til nivåer vi ikke har sett på lenge, og ikke bare i utviklede økonomier[i]. Å forsøke å vurdere hvor lenge dette skal pågå vil holde økonomer og markedskommentatorer sysselsatte i mange måneder fremover.

I mangel av en krystallkule kan jeg bare si at jeg ikke er så sikker på at det virkelig spiller noen rolle om inflasjonen er langvarig eller ikke. Faktum er at inflasjonstrykket i like stor grad skaper muligheter som utfordringer for aktive forvaltere som SKAGEN. Godt diversifiserte og konsentrerte porteføljer, hvor vi kjenner og er engasjert i selskapene, gjør at vi kan ta risiko. En høyere inflasjon, eller trusselen om sådan, kan åpne investeringsmuligheter.

Sterke krefter styrer kapitalmarkedene

Tross perioder med justeringer fra måned til måned er kapitalmarkedene i hovedsak sterke. SKAGENs fond har for det meste levert positive resultater i absolutte tall, og både SKAGEN Global og SKAGEN Vekst ligger langt foran sine referanseindekser – førstnevnte i en grad vi ikke har sett på mange år.

Vekstmarkedene har sakket etter. Ved inngangen til året var de fleste enige om at vekstmarkedene var et sikkert kort for 2021. Det styrker vårt negative syn på konsensus i investeringsbransjen. Mot slutten av året har enkelte vekstmarkedsøkonomier større reserver og er mindre avhengige av utenlandske lån enn tidligere. For andre er det motsatt, men alle havner i klemma mellom et USA som strammer inn og et Kina som sakker ned.

I over 100 år har ingen av USAs konkurrenter (enkeltvis eller samlet) oppnådd mer enn 60 prosent av USAs BNP[ii]. Kina er det eneste unntaket, og landet utvikler seg raskt til en stormakt som kan konkurrere med USA. Den nåværende og mer aggressive strategien utgjør en rivaliserende interessesfære til USAs diplomati og pengepolitikk. Det vil gjøre situasjonen i vekstmarkedene mer kompleks, og for å lykkes med investeringer vil det kreve stadig bedre kontroll på selskaper, sektorer, land og regionale særtrekk. Det er gunstig for aktive og engasjerte forvaltere som SKAGEN, og de potensielle mulighetene i porteføljen til SKAGEN Kon-Tiki er uvanlig høye nå.

Nyttårskonferansen

For å hjelpe til å vurdere investeringsstrategien din avholder vi SKAGEN Fondenes Nyttårskonferanse 11 januar 2022. Denne årlige begivenheten blir også en digital konferanse. Vi har samlet en rekke internasjonale stjerner som skal snakke om utfordringen med å investere i en tid av global omveltning. Dere er alle hjertelig velkomne til delta, og kan melde dere på gratis her.

Takk for treet

Britiske tabloidaviser har gjort mye ut av det norske juletreet på Trafalgar Square i år. Hvert år siden 1947 har det norske folket gitt et juletre som takk for den britiske støtten til Norge under andre verdenskrig. Det hevdes at det første treet ble sendt under krigen som en gave fra kong Haakon, da han var i eksil i London. Uansett har britiske medier fullstendig misforstått poenget med gaven; det er ikke hvordan gaven ser ut som er viktig, det er tanken bak. Ofte er tanken å uttrykke takknemlighet. Det britiske folket forstår dette, og de er svært takknemlige for treet. Jeg håper dette er en lærdom barna mine vil huske på julaften.

God Jul og Godt Nytt År

Når vi nå nærmer oss jul, vil alle vi i SKAGEN ønske deg og dine en riktig god jul og et fremgangsrikt nytt år. Takk for din fortsatte tillit til oss.

God jul og godt nytt år!

Referanser

[i] Den globale inflasjonen var på 5.5% per 10 desember 2021, ifølge Bloomberg
[ii] Hentet fra Rush Doshi; The Long Game – China's grand strategy to displace American order; OUP 2021

Børs

SKAGEN Global: Tålmodig og langsiktig

Vårt globale aksjefond har i år ligget etter den teknologitunge globale indeksen, men er godt ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Mai: Opptur i globale markeder

Kunstig intelligens dro de globale markedene opp i mai, og KI var et viktig tema i vekstmarkedene ...

Alexandra Morris: Verdier i fokus

De siste inflasjonsdataene har beroliget investorer og antydet at rentekutt kan være nærmere enn ...

April: Markedets tålmodighet ble satt på prøve

April var preget av en nedgang i aksjemarkedene etter et sterkt første kvartal. Globale markeder ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up