Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

På 20 år har Arvid Bakken sett sparepengene 15-dobles. Alt ved å ha nerver til å sitte stille i båten gjennom alle nedgangstider.
Arvid Bakken har vært med i SKAGEN Global siden starten for 20 år siden. Hans beste råd er å ha is i magen og spare langsiktig. Etter 20 år har verdien av sparepengene 15-doblet seg.

– Det var egentlig litt tilfeldig. Jeg hadde solgt dagligvarebutikken jeg drev, så jeg hadde litt penger som jeg hadde lyst til å investere fornuftig og langsiktig. På et møte i banken i Haugesund presenterte SKAGEN seg. Jeg hadde kjøpt noen andeler i SKAGEN Vekst fra før, og syntes det virket spennende, forteller 53-åringen fra Tysvær i Rogaland.

Da fondsselskapet startet aksjefondet SKAGEN Global litt senere, ble han derfor med som andelseier. Siden har han blitt. I ganske nøyaktig 20 år, fondet ble startet 7. august 1997, har Arvid Bakken trofast holdt fast på investeringen han gjorde etter det bankmøtet.

– Jeg har likt filosofien og verdiorienteringen deres, sier han og konstaterer:

– Hvis du ser på de 20 årene, har det vært et lite eventyr. Jeg betalte 100 kroner per andel da jeg gikk inn. I dag er andelene verdt over 1500. Det er veldig bra.

Høster fruktene

Med en «sparekonto» som har 15-doblet seg, har Bakken sikret både pensjonen og fått økonomisk frihet i årene frem til den tid.

– Jeg har så vidt passert 50 år, og kan egentlig gjøre som jeg vil. Så jeg har begynt å høste litt av investeringene mine. Også rådgiveren min i SKAGEN har rådet meg til det. Så jeg har en uttaksavtale, der jeg hver måned tar ut 0,5 prosent av saldo. Dermed får jeg litt glede av investeringene nå, sier han.

Samtidig ser han fortsatt fondsverdiene vokse. Det siste året har SKAGEN Global hatt over 9,8 prosents avkastning.

– Uttaket tilsvarer cirka 6,5 prosent av verdien i året. Snittet for fondet siden oppstarten er rundt 14,6 prosent i året. Derfor vil saldoen normalt sett vokse likevel, analyserer han.

I gode og onde dager

Bakken er ikke i tvil om hvorfor han har fått pengene til å yngle i disse 20 årene: Han har hatt is i magen.
For aksjemarkedet svinger, også nedover. På det verste, fra 13. januar 2008 til 9. mars året etter, så han verdien av fondsandelene synke med nesten 49 prosent. Og på mindre enn tre uker i 2011 falt de med over 15 prosent.

– Har du aldri vurdert å selge deg ut?

– Joo, jeg har vel vurdert hvor langt jeg skulle bli med ned. Det er jo ikke kjekt å se verdiene forsvinne dag etter dag. Men jeg har klart å stå stormen gjennom. Det har jeg ikke angret på etterpå, svarer Arvid Bakken.

Han mener at det er nettopp den tilliten som har gjort at investeringen i dag er verdt det 15-dobbelte.
– Aksjemarkedet går opp og ned. Det må du tåle. Hvis svingningene gjør at du ikke sover godt om natten, har du kjøpt for mye, sier han.

Bakkens lærdommer

Etter 22 år som SKAGEN-kunde, og enda lenger erfaring med aksjehandling på egenhånd på si', har Arvid Bakken ett hovedråd til folk som vil spare langsiktig i aksjer:

– Ha tro på verden og fremtiden, og spre risikoen. Du må tåle at børsen går ned fem prosent. Som regel handler det om støy i markedet, slik at det går som en rekyl opp igjen etterpå, sier han.

Selv er han inne på SKAGENs nettsider omtrent hver dag for å sjekke kursene. Han har også kontakt med kunderådgiveren, og er på andelseiermøter i både Haugesund og Stavanger.

– Det er morsomt å se hvordan internasjonale hendelser og konflikter spiller inn på markedet. Men hvis det blir for mye uro, er det smartest å koble ut, og stole på forvalteren, sier han.

Les også:

Aksjefondet SKAGEN Global

SKAGEN Global: 20 år og 46 milliarder til kundene  

Sparing i fond

Slik virker en uttaksavtale

 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up