Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Derfor er utsiktene i vekstmarkedene så gode nå

På Nyttårskonferansen 2023 var porteføljeforvalter Fredrik Bjelland i SKAGEN Kon-Tiki invitert til å snakke om mulighetene i vekstmarkedene fremover. Etter flere år med pandemi og nedstengninger i mange av vekstmarkedslandene, er utsiktene nå lysere etter at Kina før jul innførte lettelser i nullsmitte-strategien. Dette poenget har investorene i aller høyeste grad fått med seg og vekstmarkedene har hittil i år levert bedre avkastning enn de globale markedene, målt etter de respektive indeksene.

Hva er nytt?

Har virkelig vekstmarkedsselskapene blitt så mye bedre på kort tid, eller er det andre forklaringer på fremgangen? For Fredrik Bjelland er det tydelig at de grunnleggende forholdene fortsatt  er svært gunstige for vekstmarkedene, men det har de vært lenge. Det nye nå er at historien, eller narrativet om du vil, har snudd.

- Det er oppfatningen av fremtiden, ikke det som faktisk ligger foran oss, som bestemmer prisen på selskapene. De siste 12 månedene har vi sett hvordan narrativet rundt vekstmarkedene har endret seg, da inflasjon og lavere økonomisk vekst dukket opp på radaren, sa Fredrik på Nyttårskonferansen.

Stor rabatt i vekstmarkedene

Historisk har verdsettelsen av vekstmarkedsselskaper vært lavere enn særlig amerikanske selskaper. Men i perioden 2001 til 2010 var det motsatt. Investorene var på jakt etter en sikker havn etter både dot.com krise og finanskrise og vendte blikket mot vekstmarkedene. Siden falt appetitten på vekstmarkedene, og amerikanske teknologi- og vekstselskaper var det helt store frem til i fjor.

- Verdsettelsen og narrativet er i ferd med å komme tilbake til nivået på tidlig 2000-tall. Men fortsatt handles vekstmarkedsindeksen til 60 prosent rabatt i forhold til det amerikanske aksjemarkedet, sa Fredrik på konferansen.  

Han trakk frem investorlegenden Charlie Mungers visdomsord for hvor de leter etter de beste investeringene: Jeg har en enkel regel for å fiske. Du må fiske der det er fisk. Du må fiske der de gode dealene er, så enkelt er det.

- Hvis du er på jakt etter kupp må du lete der prisene er lave og verdsettelsene kan endre seg til det bedre. Akkurat nå er det en overflod av slike muligheter i vekstmarkedene. Den eneste haken er at du må tørre å være kontrær for å fiske der, sa Fredrik Bjelland på Nyttårskonferansen.

 

Nyttårskonferansen

Eliot Higgins: Open source-etterforskning kan bekjempe Putins propaganda

Elliot Higgins grunnleggeren av Bellingcat, en etterforskningsgruppe som bruker åpne kilder på ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Nyttårskonferansen

Aswath Damodaran: Usikkerhet er en fordel for aktive forvaltere

- Som investor behøver du ikke nødvendigvis å være bekymret for usikkerheten hvis du satser på ...

Russlandekspert Fiona Hill: Sannheten ligger bak det politiske spillet

Skal du forstå Putin og krigen i Ukraina må du kikke bak fasaden, sa Fiona Hill, tidligere ...

Mohamed El-Erian: En fragmentert verden trenger aktiv forvaltning

Aktiv forvaltning er svaret på mange av de problemene investorer kommer til å oppleve i fremtiden, ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up