Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Spare i aksjefond? Styr unna disse spørsmålene

14. mars 2017

Dette er spørsmålene du bør unngå:

Hvilke fond er best nå?

Dette er kanskje et av de mest stilte spørsmålene. Se for deg at du vurderer sparing i aksjefond. Hvilke fond velger du? Fond som har levert best avkastning, middels avkastning eller dårligst avkastning det siste året? Flest velger gjerne det fondet som har levert best avkastning. Det du må huske på, er at fondet ikke kan garantere deg å bli neste års vinnerfond.

Vi har en tendens til å kjøpe etter oppgang og selge i nedgangstid. Det er lett å si at det gjerne skulle ha vært omvendt. Grafen under viser kjøp (i grønt) og salg (i rødt) i fondet SKAGEN m2 fra 2013 til 2015. Kjøper du i nedgangstid og selger i oppgangstid kan du oppleve å få en større gevinst. Timing er imidlertid veldig vanskelig. Den beste løsningen for mange er å sitte i ro, og holde seg til en på forhånd definert strategi.

Resultatet av mønsteret ser du i figuren under. Fondet kan levere god avkastning, men kundene vil oppleve at de har dårlig avkastning i fondet fordi de kjøper og selger på feil tidspunkt.

Tips du kan ta med deg:

  • Velg brede fond
  • Velg gjerne flere fond
  • Vær langsiktig

Hvilket fond vil gjøre det best fremover?

Det er et svært populært spørsmål som kun de som kan spå fremtiden vet. Hvem blir egentlig neste års vinner? La oss heller gå tilbake i tid, og se om vi kan spore et mønster.

Grafen under ser ut som et rot, langt fra et system. Her kan du se SKAGENs fond rangert fra best til dårligst pr kalenderår. Hvert fond har sin egen farge. Det mest påfallende er fraværet av en rød tråd i grafen. Det faktum at et fond har gjort det bra trenger ikke å bety at det kommer til å gjøre det bra i tiden fremover.

Når kommer neste korreksjon eller krakk?

Det er nærmest umulig å time markedet. Hadde det vært sånn at man visste når det kom et krakk, ville det vært veldig enkelt å posisjonere seg for å tjene penger på det. Noen klarer det til tider, men de færreste gjør. De fleste vil si det er nærmest umulig.

Investor vs spekulant

Et viktig spørsmål du bør stille deg, er om du handler som en investor eller spekulant.

Husk at en spekulants hovedfokus er å delta og tjene penger på markedets svingninger. En investors hovedfokus er å ta del i den langsiktige verdiskapningen som skjer i aksjefondet over tid. Det mest klassiske skillet mellom investoren og spekulanten, ligger i holdningen mot aksjemarkedets bevegelser. Så, hvem av disse er du?

Til investoren:

  • Vær langsiktig
  • Vurder om du skal satse på mer enn ett fond
  • Ikke løp etter avkastning og popularitetsbølger
  • Gå gjerne mot strømmen

Aksjemarkedet er en mekanisme for å overføre penger fra de utålmodige til tålmodige.
– Warren Buffett

Warren Buffett er en av de mest suksessfulle investorer i verden, og han sier at aksjer er den eneste varen færre vil ha når den er billig, og flest vil ha når den er dyr.

Les mer om sparing i aksjefond:

Spareavtale

Spar til barn i fond

Spar til pensjon i fond

Finn din spareprofil med Fondsguiden

Compass by SKAGEN

Regn på sparingen din med våre kalkulatorer

< Tilbake til bloggen

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det er knyttet risiko til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før tegning oppfordres det til å lese fondenes nøkkelinformasjon og prospekt. Oversikt over kostnader finnes på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up