Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Når kan du ta ut pengene fra aksjefond?

20. mars 2017

Hvor lenge må du spare for å ta ut det du har spart?

Hvor lenge du ønsker å spare er helt opp til deg. Det er likevel smart å tenke langsiktig, særlig hvis du sparer i aksjefond. For at du skal få en god avkastning og redusere faren for tap bør du spare i minst fem år, og gjerne lenger.

Skulle du likevel være fornøyd med sparingen din etter en dag, en uke, en måned eller et år, står du helt fritt til å ta ut sparepengene dine. Det er ditt valg.

Låser du pengene i flere år når du sparer i fond?

Nei, pengene dine blir ikke låst. Du har hele tiden full kontroll over din egen sparing. Disse kan du flytte eller ta ut akkurat som du vil. Husk bare at du må skatte av gevinsten din. I 2018 er det 30,59 prosent skatt på gevinsten. Men du får et såkalt skjermingsfradrag som reduserer skatten noe, avhengig av hvor lenge du har investert pengene dine.

Kan jeg ta ut hele eller deler av beløpet?

Du kan gjøre som du vil – alt på en gang, eller litt av gangen. Dersom du ikke tar ut alle pengene på en gang, kan du gjøre det gradvis, og fortsatt la det resterende beløpet vokse i fondet.

En slik uttaksavtale er nesten det motsatte av en spareavtale, da du får automatiske innskudd på kontoen din, rett fra fondssparingen din. Det finnes tre forskjellige måter å ta ut pengene på.

Du kan:

  1. Bestemme tidsrommet du ønsker summen din skal bli fordelt utover
  2. Bestemme hvilket beløp du ønsker å ha utbetalt, til pengesekken blir tom
  3. Ta ut en fast prosentandel av pengene dine

Du bestemmer selv hvor ofte du vil ha innskuddene. Noen liker å ta ut litt og litt, en gang i måneden, mens andre vil tømme kontoen med drypp på kort tid. Utbetalingen kan skje mer enn én gang i måneden.

Video: Slik fungerer uttaksavtalen i praksis

Les også:

Hvordan forholder jeg meg til uro i markedet?

Markedet faller - hva gjør jeg?

< Tilbake til bloggen

Aksjefond

Spare i aksjefond? Styr unna disse spørsmålene

Vurderer du å spare i aksjefond? Da har du sikkert flere spørsmål som skal hjelpe deg å finne ut ... Les saken nå arrow_right_alt

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up