Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

Portrett av en mann
Øyvind Schanke var aldri blant de mest radikale i Trondheim på 80-tallet. 1. februar begynner han som ny administrerende direktør i SKAGEN Fondene. Foto: Maiken Kristoffersen

På et liten kafe i pønkernes Trondheim, sitter unge Øyvind Schanke. Året er 1986, på radioen spiller Manic Monday med the Bangles og i hånden holder han den nyeste utgaven av The Wall Street Journal.

Fra å fordype seg i en internasjonal avisside i ungdomsårene vokste gradvis interessen for finans og verdens aksjemarkeder. Men, lite visste Øyvind hvor livets vei skulle bringe ham videre.

Nå er Øyvind ny administrerende direktør i SKAGEN, og starter i jobben 1. februar 2017. Han har vært investeringsdirektør for markedseksponering for Statens Pensjonsfond Utland (oljefondet) siden 2014, et fond med en samlet forvaltningskapital på 7.100 milliarder kroner.

- SKAGEN er kjent for sin aktive, kontrære aksjeplukking og for å ha kundene i fokus. Jeg gleder meg derfor veldig til å lede selskapet nå som SKAGEN skal realisere ambisjonen om å bli førstevalget blant aktive forvaltere.

Tidlig finansinteresse

Men, tilbake til 1986. Noe av det mest interessante for Øyvind var økonomiavisene Financial Times og The Wall Street Journal. Den unge eleven ved Katedralskolen i Trondheim hadde kjøpt begge på Narvesen-kiosken i Nordre.

- Det var på den tiden interessen for verdipapirmarkedene startet, forklarer Øyvind.

Øyvind er veldig fokusert og nysgjerrig. Han prøver å få med seg så mye som mulig. Dette har endret seg lite fra tiden ved kafebordet i Trondheim. Leselysten er der fortsatt og det er spesielt historiske romaner han kobler av med. Han har også innrømmet, i et intervju med Adresseavisen i 2015, at han ikke var blant de mest radikale på 1980-tallet, selv om han var midt i etterdønningene av pønk-rocken.

- Jeg var nok heller han som kom på skolen i dress, kunne han fortelle avisen.

Etter fullført videregående dro Øyvind, opprinnelig fra Rydningen på Byåsen i Trondheim, i militæret. Deretter endte han opp i Oslo, hvor han utdannet seg til siviløkonom ved Handelshøyskolen BI. Det var etter studiene han fikk sin første smak på verdens finansmarkeder og aksjehandel.

En plass i Norges Bank

Hans første jobb var i Handelsbanken i Oslo. Han startet i 1995 som aksjemegler og ble siden trader. Her ble han i rundt fire år. Rundt juletider 1999, mens de fleste andre var bekymret for om datamaskinen ville virke etter nyttår, startet han hos Gjensidige Nor i Oslo.

To år senere fikk han høre at Norges Bank Investment Management (NBIM) søkte etter tradere, og tok kontakt med dem. Dette var noe han ville være med på. Han fikk jobben og begynte den 2. september 2001, som bare var litt over en uke før terroren traff New York med full kraft.

Da Øyvind startet i NBIM hadde han ingen anelse om hvor stort det norske oljefondet skulle bli. Han var én av to tradere og sammen forvaltet de rundt 600 milliarder kroner. 14 år senere forvalter de mer enn 10 ganger så mye penger, og Øyvind er én av fire investeringsdirektører med ansvaret for den norske pensjonsformuen.

Han mener at jobben i NBIM har vært med på å forme ham som menneske. Øyvind fikk blant annet muligheten til å ta MBA Finance - Certified Portfolio manager og Autorisert Finansanalytiker (AFA) ved Handelshøgskolen i Bergen i årene 2004 til 2008.

Til daglig er Øyvind nå omringet av mange dataskjermer, og blir konstant pepret med informasjon fra alle verdens markeder. Naturlig nok trives han med at det skjer mye rundt seg. På spørsmål om å nevne ord som beskriver ham, kommer både "effektiv" og "utålmodig." Det er ikke overraskende siden begge er egenskaper som er viktige i et hektisk finansmiljø.

Nye muligheter

De siste to årene har han bodd i London. På fritiden liker Øyvind å være aktiv, liker godt å seile om muligheten byr seg. Nå flytter han til Stavanger med sin spanske kone og to små barn for å overta roret i SKAGEN.

-Jeg er glad i utfordringer. SKAGEN har ambisjoner om å bli den foretrukne leverandøren hva gjelder aktiv forvaltning. Det er noe jeg simpelthen bare måtte si ja til, sier Øyvind.

Les også

Øyvind Schanke ny toppsjef i SKAGEN

 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up