Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Hvordan ser SKAGEN på valget i USA?

Etter alle solemerker heter USAs neste president Joe Biden, selv om den formelle prosessen kan trekke ut i tid. Noen dager etter valgdagen leder Biden i antall valgmenn, og fintellingen i de resterende vippestatene peker også mot ham.

Tross usikkerheten har markedene reagert positivt. Den amerikanske S&P 500-indeksen steg 2,2 prosent onsdag – det største hoppet siden juni. Euro Stoxx 600 og MSCI Emerging Markets-indeksene steg 1,9 og 1,0 prosent onsdag. SKAGENs aksjefond fikk glede av oppgangen og er godt posisjonert til å dra nytte av situasjonen, tross politisk turbulens som trolig vil komme.

Langsiktig stabilitet

Det ser ut til at investorene trakk et lettelsens sukk, selv om det er en Demokrat som inntar det ovale kontoret. Republikanerne vil mest sannsynlig opprettholde flertallet i Senatet, som gir dem makt til å stanse Bidens planer om å øke skattene for selskaper og de rike. Den politiske maktbalansen begrenser også den kommende presidentens mulighet til å innføre strengere reguleringer, det har gitt helse-, energi- og teknologiselskaper en opptur. Nasdaq-indeksen steg 3,9 prosent – den største daglige oppgangen siden april.

Den forventede "blå bølgen" dukket aldri opp, og dermed forsvant også håpet om store tiltakspakker. Dette førte til en av de sterkeste oppgangene for amerikanske statsobligasjoner på to tiår. Taperne etter dette valget er åpenbart meningsmålerne, som kan notere seg for nok en blunder, etter Brexit og det forrige valget. På denne listen finner vi også infrastruktur, og selskaper innen grønn energi, som Biden har lovet 2 milliarder dollar i statlig støtte.

Det ser ut til at veksten i USA nå er lavere, men amerikanske selskaper bør dra nytte av bedre internasjonale relasjoner under en ny president, som har opptrådt mer uregjerlig. Det er forventet at Biden vil være skeptisk mot Kina, han vil trolig ikke fjerne straffetollen som forgjengeren innførte, og det vil være en fordel for amerikanske forbrukere. Vekstmarkedene generelt bør vokse på grunn av mindre proteksjonisme, særlig hvis dollaren svekker seg på grunn av lavere økonomisk vekst og mer aggressive stimulanser.

Kortsiktige svingninger

Markedene vil trolig svinge helt frem til den nye presidenten blir tatt i ed i Washington. Trumps forsøk på å så tvil om valgresultatet og undergrave viktige samfunnsinstitusjoner kan skape usikkerhet i uker fremover når de varslede søksmålene kommer for retten.

Så langt har markedene holdt hodet kaldt. VIX-indeksen, også kjent som fryktindeksen, falt etter valget, selv om den er over snittet på 30. Tidligere i år har indeksen vært langt høyere, spesielt rekordnivået i mars (83) og i oktober (40). Indeksen kan øke, særlig hvis Trumps protester sprer seg til gate-opptøyer. Mitt råd er å se forbi den kortsiktige støyen. Som jeg skrev i en nylig artikkel vil valgresultatet trolig ikke ha langsiktige konsekvenser for aksjer, selv om Trump på en eller annen måte tviholder på makten. I SKAGEN vil vi beholde roen, fokusere langsiktig og være klare til å utnytte alle muligheter som dukker opp.

Slik investerer SKAGEN

Som aktive forvaltere leter SKAGEN etter undervurderte kvalitetsselskaper. 

Vår investeringsfilosofi arrow_right_alt
Sjekk ut SKAGEN Global

SKAGEN Global er vårt aksjefond med størst eksponering mot USA. 

Les mer arrow_right_alt
USA

Skal jeg kjøpe aksjefond nå, eller vente med å investere?

Det fins heldigvis et enkelt svar som gjør at du slipper å til stadighet følge med. Jeg skal røpe ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra USA

Investeringsdirektøren: Mulighetene ligger i vekstmarkedenes problemer

Utviklede markeder hadde nok et godt kvartal, mens det var motbakke for vekstmarkedene. Nå kan det ...

USA økte forspranget i august

De utviklede markedene, med USA i spissen, hadde en sterk måned med god avkastning. Til gjengjeld ...

Makrokommentar: Trump mot trenden

Markedene har gått overraskende bra etter valget av Donald Trump. Men kan det vare? Løfter om ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up