Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Mohamed El-Erian: Innflytelsesrik økonom, investor og kommentator

Dr. El-Erian startet sin lange karriere i det internasjonale pengefondet IMF i Washington, hvor han jobbet i 15 år før han meldte overgang til privat sektor. Den første jobben var som administrerende direktør i Solomon Smith Barney/Citigroup i London.  

 

Han er best kjent som tidligere administrerende direktør og viseadministrerende direktør i PIMCO (Pacific Investment Management Company). Sammen med grunnlegger Bill Gross ble PIMCO verdens største aktive obligasjonsforvalter med 2 billioner dollar i forvaltningskapital. Solid avkastning bidro også til at obligasjoner ble mer vanlig blant private investorer.  
 
Før han ble administrerende direktør var El-Erian sjef for PIMCOs vekstmarkedsportefølje og ble kjent for å ha unngått Argentinas konkurs i 2001, en hendelse som rammet mange obligasjonsinvestorer. Mye av dagens økonomiske problemer har sin rot i de globale kredittmarkedene, og denne erfaringen bør gi verdifull innsikt som kan hjelpe investorer å navigere dagens mørke markedsutsikter.  
 
El-Erian ledet PIMCO gjennom finanskrisen før det ble kjøpt opp av Allianz i 2014. Siden den gang har han vært det tyske forsikringsselskapets sjefsrådgiver, i tillegg til stillingen som President of Queens’ College ved Cambridge University og andre roller i styrer og komiteer. 

Vekker

Som administrerende direktør i Pimco startet arbeidsdagen klokken 4.30 hver morgen. El-Erian har avslørt at han lovte sin 10 år gamle datter å mer tid sammen med henne etter at hun skrev et brev til ham. - Det var en liste hun hadde samlet over de viktigste hendelsene og aktivitetene jeg hadde gått glipp av på grunn av jobb. Det var 22 punkter på listen, inkludert hennes første skoledag og første fotballkamp, samt foredremøter og en Halloween-parade, har El-Erian forklart.   


Til tross for bedre balanse mellom jobb og fritid fortsatte El-Erian som leder for president Obamas Global Development Council til 2017, etter at han startet i 2012 – en jobb han har beskrevet som et privilegium. En nøkkeloppgave for rådet var å gi råd til den amerikanske regjeringen om bærekraftig økonomisk vekst. I et intervju med Financial Times i 2019 innrømmet han at det fortsatt er lite håndfast:  
- Det mest slående når du ser på USA eller Europa er fremveksten av anti-establishment grupper. Det er likevel ikke overraskende, fordi sofistikerte økonomier med lav vekst kan holde det gående i lang tid, men dersom det kun er en liten gruppe som drar fordel av den vil folk bli sinte, sa han i intervjuet. 

Tenker globalt

El-Erian er en produktiv forfatter om internasjonal økonomi og finans. Han er kommentator for Bloomberg View og skrivende redaktør i Financial Times. Boken hans fra 2008, When Markets Collide, var en bestselger i New York Times og Wall Street Journal, og boka vant prisen for  Business Book of the Year av Financial Times / Goldman Sachs.  
 
El-Erian har figurert på Foreign Policy magazines liste over 'Top 100 Global Thinkers' fire år på rad. I sin siste bokThe Only Game in Town fra 2016 undersøker han sentralbankenes rolle etter finanskrisen og behovet for at politikerne gjør mer for å fremme økonomisk vekst og unngå hindre for finansmarkedene. Som han sa til Financial Times i 2019:  
- Her må det skje en endring i USA, Japan og Europa fra overdreven langvarig avhengighet av eksperimentell sentralbankpolitikk til en omfattende politiske tiltak fra regjeringene. Ellers går sentralbanker fra å være effektive til ineffektive til kontraproduktive. 
 
Dagens investeringsutsikter er stadig like uklare, med en global økonomi som sliter med å unngå resesjon, økende forskjeller og markeder som må takle frafall av støtte fra sentralbankene. El-Erians opptreden på Nyttårskonferansen kommer til riktig tid for alle som sliter med å finne verdi i denne usikre tiden.  

Nyttårskonferansen

Eliot Higgins: Open source-etterforskning kan bekjempe Putins propaganda

Elliot Higgins grunnleggeren av Bellingcat, en etterforskningsgruppe som bruker åpne kilder på ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Nyttårskonferansen

Aswath Damodaran: Usikkerhet er en fordel for aktive forvaltere

- Som investor behøver du ikke nødvendigvis å være bekymret for usikkerheten hvis du satser på ...

Russlandekspert Fiona Hill: Sannheten ligger bak det politiske spillet

Skal du forstå Putin og krigen i Ukraina må du kikke bak fasaden, sa Fiona Hill, tidligere ...

Mohamed El-Erian: En fragmentert verden trenger aktiv forvaltning

Aktiv forvaltning er svaret på mange av de problemene investorer kommer til å oppleve i fremtiden, ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up