Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Mark P. Mills: Tør der andre tier

12. desember 2022

Toppforsker, tidligere rådgiver i Det Hvite Hus og energiekspert. Det er ikke tvil om at Mark Mills har merittene i orden. Han sier gjerne det han mener, og legger sjeldent noe imellom – heller ikke selv om det betyr at han må blande seg i regjeringsarbeid og geopolitiske stridigheter. 
- Naiviteten omkring energirealitetene og Russlands ambisjoner (eller ambisjonene hos andre fiendtlige nasjoner) har frarøvet Europa og USA mulighetene til å bruke "myk makt", som er akkurat den typen overtak Russland har nå, siteres han på i National Review.

Man kan altså ikke anklage Mills for å stikke hodet i sanden. Men hva er det Mark Mills, senior fellow ved Manhattan Institute og medlem av Notre Dame Reillys advisory board, legger i den noe spisse formuleringen "energirealitetene"? Mills mener at den beskyttelsen som EU, USA og de europeiske regjeringer bruker mot en energikrise, ikke er god nok. Ikke minst fordi den grønne omstilling kommer til å kreve langt flere mineraler enn det er mulig for oss å skaffe, forklarer han. Ifølge Mills kan den grønne omstillingen altså ikke gjennomføres hvis man kun ser på verktøykassen med fornybare energiformer. Nei, det kreves en ny runde i det grønne byggemarkedet. 

Forsøker man allikevel å presse den grønne omstillingen gjennom på disse premissene, så vil det få en rekke konsekvenser, mener han. Velger man å bruke alle mineralene man kan få tak i på solceller, vindmøller og batterier som kan lagre energien, antar Mills at prisene på andre mineralkrevende hverdagsnødvendigheter, som datamaskiner og telefoner, vil stige uhensiktsmessig mye. 

Videre ser Mills for seg at den geopolitiske balansen vil bli utfordret dersom man velger å gjennomføre den grønne omstillingen på disse premissene. Det kan nemlig ha geopolitiske konsekvenser dersom et land som USA gjør seg avhengig av andre stater for å kunne skaffe de nødvendige mineralene for å produsere energi. Det er samme situasjon som en lang rekke europeiske stater opplever nå, hvor man er avhengig av russisk gass, mener han. Mills advarer også om at man risikerer å ødelegge øko- og biomangfoldsystemer hvis man velger å ta del i det han omtaler som "The Global Gold Rush for Minerals". 

Men hva kan vi lære av Mills? Er han ikke bare en ny pessimist i rekken som ikke har forstått alvoret ved klimakrisen? 

Nei, Mark P. Mills er utmerket klar over at det skal en omstilling til. Han etterspør selv en revolusjon, som – ifølge ham – skal oppstå gjennom grunnforskning. Mills ser heller at man bruker kruttet og de offentlige investeringene på å finne nye energikilder, og at man jobber for å optimere de kildene som har størst utviklingspotensial, i stedet for å finpusse energityper som likevel aldri kommer til å kunne bære hele den grønne omstillingen: 
-For å være helt ærlig, så er det ingen sannsynlighet for at flere forskningsmidler til vindturbiner, solceller eller litiumbatterier vil føre til et stort vitenskapelig gjennombrudd. Alle disse teknologier nærmer seg fysikkens grenser, akkurat som flymotorer allerede har, som han sa til Forbes i 2019. 

Anerkjent av mange for sin store innsikt i feltet og med en utdannelse i fysikk fra Queen's University i Canada, maner han til klimakamp. Men det blir altså uten lettvint retorikk, smarte slagord og andre PR-initiativer. For ham er veien mot den bærekraftige omstillingen nemlig brolagt med nådeløs fornuft. 

Forbered dere på beinharde realiteter når Mark P. Mills taler på SKAGEN Fondenes Nyttårskonferanse 2023. For Mills legger nemlig opp til ærlig energisnakk, som for eksempel kommer frem når han på Issues.org siterer nobelprisvinner, og medoppfinner av atombomben, Richard Feynman: 
-For å skape en fremgangsrik teknologi, så må virkeligheten prioriteres over PR. Man kan nemlig ikke lure naturen. 

Nyttårskonferansen

Eliot Higgins: Open source-etterforskning kan bekjempe Putins propaganda

Elliot Higgins grunnleggeren av Bellingcat, en etterforskningsgruppe som bruker åpne kilder på ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Nyttårskonferansen

Aswath Damodaran: Usikkerhet er en fordel for aktive forvaltere

- Som investor behøver du ikke nødvendigvis å være bekymret for usikkerheten hvis du satser på ...

Russlandekspert Fiona Hill: Sannheten ligger bak det politiske spillet

Skal du forstå Putin og krigen i Ukraina må du kikke bak fasaden, sa Fiona Hill, tidligere ...

Mohamed El-Erian: En fragmentert verden trenger aktiv forvaltning

Aktiv forvaltning er svaret på mange av de problemene investorer kommer til å oppleve i fremtiden, ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up